BBA304 Leadership and Change Managementİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BBA304
Ders İsmi: Leadership and Change Management
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi BEYNAZ UYSAL
Dersi Veren(ler):







Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı liderliğin tanımı; liderlikte özellikler, davranışsal ve durumsallık teorileri; modern ve güncel liderlik yaklaşımları; liderlik süreçlerine kültür ve duygusal unsurların etkisi; değişimin yönetimi ve değişimde liderlerin rolü; örgütsel değişime neden olan ve değişimi engelleyen faktörler; değişim modelleri ve örgütsel değişimin temel aşamalar; örgütsel değişimde kullanılan teknikler ile ilgili konularda öğrencilere temel bilgiler kazandırmak ve bu konularda analiz yapma becerisini geliştirmektir.
Dersin İçeriği: Liderliğin tanımı ve kavramsal çerçevesi; kültürün liderlikte rolü ve önemi; liderlikte duygular ve duygusal zeka; özellikler, davranışsal ve durumsal liderlik teorileri; karizmatik, dönüşümcü, hizmetkar, kendi kendine, sürdürülebilir liderlik gibi modern ve güncel liderlik türleri; örgütlerde değişim ihtiyacı ve değişime direnç; planlı ve plansız değişim; değişim modelleri, değişimde kullanılan teknikler

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Liderlik kuramlarının tarihsel gelişimini ve liderlik türlerini tarif edebilmek
2) • Liderliğin temel faktörlerini tanımak
3) • Kültürün liderlik üzerindeki etkisini tanımlayabilmek
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) • Bireysel ve örgütsel değişim yönetimi uygulamalarını değerlendirebilmek
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders İçeriğinin Tanımı ve Derse Giriş yok
2) Liderliğe Giriş (Liderliğin Tanımı ve Önemi) Ders içeriğini inceler, İlgili kısmı okur.
3) Liderliğe Giriş (Farklı Liderlik Yaklaşımları ve Liderlikte Güç) İlgili kısmı okur.
4) Liderlik ve Kültür İlgili kısmı okur.
5) Liderlikte Duygu ve Duygusal Zeka İlgili kısmı okur.
6) Modern Liderliğin Temeli - Liderlikte Özellikler Teorileri ve Davranışsal Teoriler İlgili kısmı okur.
7) Modern Liderliğin Temeli - Liderlikte Durumsallık Yaklaşımı İlgili kısmı okur.
8) Vize Sınavı Vize sınavı için çalışır.
9) Karizmatik liderlik, Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik İlgili konuyu okur.
10) Değer Temelli Liderlik Tarzları (Hizmetkar ve Otantik Liderlik); Liderlikte Güçlü Yönleri Temel Alan Liderlik Tarzları İlgili konuyu okur.
11) Liderlikte Etik ve Etik Liderlik; Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Kapsayıcı Liderlik İlgili kısmı okur.
12) Diğer Çağdaş Liderlik Tarzları (Yıkıcı, Kendi Kendine, Kollektif ve Sürdürülebilir Liderlik) İlgili kısmı okur.
13) Değişim Yönetimi (Değişim İhtiyacı ve Değişime Direnç) İlgili kısmı okur.
14) Değişim Yönetimi (Değişim Modelleri, Değişimde Kullanılan Teknikler, Kriz Yönetimi) İlgili konuyu okur.
15) Final Sınavı Final sınavına çalışır.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Northouse, P. G. (2024). Introduction to leadership: Concepts and practice (6th ed.). SAGE. ISBN-13: 978-1071884928
Nahavandi, A. (2015). The art and science of leadership (7th ed.). Pearson. ISBN: 978-1-292-06018-7
Diğer Kaynaklar: Northouse, P. G. (2024). Introduction to leadership: Concepts and practice (6th ed.). Sage. ISBN-13:978-1071884928
Nahavandi, A. (2015). The art and science of leadership (7th ed.). Pearson. ISBN:978-1-292-06018-7

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

4

2

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek 4
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak 3
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek 3
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak 2
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek 4
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek 3
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Problem Çözme
Seminer
Soru cevap/ Tartışma
Örnek olay çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Raporlama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 10
Ödev 2 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 43
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 90
Sunum / Seminer 13 39
Ödevler 14 14
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 188