GST543 Yüksek Alkollü İçeceklerde Menü Uyumuİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST543
Ders İsmi: Yüksek Alkollü İçeceklerde Menü Uyumu
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar:
• Bu içkilerin üretim şekillerini öğrenirler.
• Aynı isimli içkinin başka ülkelerde üretilirken kullanılan farklı yöntem ve tekniklerini öğrenirler.
• Bu içkilerin tek başına,nasıl ve hangi kadehlerde kullanılması gerektiğini öğrenirler.
• Bu içkilerin menü uyumlarını (hangi yemeklere eşlik edebileceğini ve nasıl eşleştirilmeleri gerektiğini öğrenirler.
• Alkol değerlerini, vücuda faydaları, zararları ve doğru saklama koşullarını anlarlar.
Dersin İçeriği:

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Distile (damıtık) içkilere giriş Ödevler Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
2) İskoç Viskisi nedir,tarihi,üretim aşamaları,İskoçyadaki Viski üretim kanunları detaylı olarak anlatılacak (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
3) Speyside,Highland Viski üretim bölgelerinin detaylı şekilde incelenmesi planlanıyor (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
4) Lowland,Campbeltown,Islay ve Islands,bölgelerinin bölgeleri detaylı şekilde incelenecek (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
5) İskoç Viskilerinin bölgelere göre karakteristik özellikleri göz önüne alınarak menü uyumları, hangi yemeklerle eşleşebileceklerinin işlenmesi (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
6) İrlanda Viskisi nedir, tarihi, üretim aşamaları, İrlanda'daki Viski üretim kanunları detaylı olarak anlatılacak (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
7) Konular İrlanda Viskilerinin karakteristik yapıları işlenecek (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
8) • Vize Sınavı Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
9) ABD Viski üretim kanunları,üretim yöntemleri,karakteristik yapıları açıklanacak,menü uyumları (hangi yemeklerle eşleşebilecekleri) işlenecek. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
10) Konular Cin üretim aşamaları, Cin türleri ve ülkelere göre Cin üretim kanunları detaylı olarak işlenecek. Cin’lerin yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
11) Votka’nın üretim aşamaları,ülkelere göre Votka üretim kanunları ve Votka türleri detaylı olarak işlenecek.Votkaların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
12) Rakı’nın tarihi ,üretim aşamaları,üretim kanunları ve Rakı türleri detaylı olarak işlenecek.Rakıların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). Ödevler Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
13) Konyağın tarihi,üretim aşamaları,üretim kanunları ve Konyak türleri detaylı olarak işlenecek.Konyakların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
14) Tadım (içki-yemek eşleşmesi) yapılacak (IWSA’da). Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
15) • Final Sınavı Final sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 30
Uygulama 1 2
Sınıf Dışı Ders Çalışması 1 2
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 38