GST535 Yemek Sosyolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST535
Ders İsmi: Yemek Sosyolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. İPEK AHU SOMAY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yemek sosyolojisi ve sosyal teorileri anlamak.
Yemek, tarım ve kır tartışmaları, coğrafi işaretler ve alternatif gıda ağlarını öğrenmek.
Toplumsal eşitsizlikler, sınıflar ve yemek kavramlarını bilmek.
Yemek mutfak ve kültür kavramlarını anlamak.
Yemek ve politika ilişkisini öğrenmek.
Toplumsal cinsiyet, yemek pişirme, ev mutfağı ve profesyonel mutfaklar kavramlarını anlamak.
Yemek, küreselleşme, yerelleşme ve kimlik konularını bilmek.
Gıda rejimlerinde kriz ve gastro-endişeyi anlamak.
Dersin İçeriği:

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Bölüm mezunları alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Sektörde sorumluluk alabilme ve astlarının mesleki gelişimine katkı sağlayabilme, takım çalışmasına yatkın ve liderlik özelliklerine sahip olabilme, işbirliği içinde olduğu kişilerle iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olabilme.
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yemek Sosyolojisi ve Sosyal Teori
2) Yemek, Tarım ve Kır Tartışmaları
3) Coğrafi İşaretler ve Alternatif Gıda Ağları
4) Toplumsal Eşitsizlikler, Sınıflar ve Yemek.
5) Yemek, Mutfak ve Kültür
6) Yemek, Mutfak ve Kültür
7) Ara Sınavlar
8) Yemek ve Politika
9) Toplumsal Cinsiyet, Yemek Pişirme, Ev Mutfağı ve Profesyonel Mutfaklar
10) Toplumsal Cinsiyet, Yemek Pişirme, Ev Mutfağı ve Profesyonel Mutfaklar
11) Yemek, Küreselleşme, Yerelleşme ve Kimlik.
12) Yemek, Küreselleşme, Yerelleşme ve Kimlik
13) Gıda Rejimlerinde Kriz ve Gastro-Endişe
14) final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 15 3 45
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 49