INTS002 Internship 2 (60 work days)İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: INTS002
Ders İsmi: Internship 2 (60 work days)
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
0 0 0 4
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı üniversitenin Kariyer Merkezi ile ortaklaşa yürütülen bu ders kapsamında öğrenci, üniversitenin anlaşmalı olduğu bir yiyecek içecek işletmesinde uygulamalı eğitim almasıdır. Öğretim hayatı boyunca aldığı teorik ve uygulamalı derslerde edindiği bilgileri, iş yaşamında pratiğe dökme fırsatı bulur. Öğrenci bir yiyecek içecek işletmesinin tüm birimlerinde oryantasyon alır ve birimlerde gerçekleştirilen tüm faaliyetlere katılır, günlük işlerin bir parçası olur. Bu program kapsamında öğrenci işletmenin rezervasyon, karşılama, servis, bar/barista, mutfak, pastane, catering, bulaşıkhane, depolar, muhasebe, satış, halkla ilişkiler, insan kaynakları, ar-ge, merkez yönetim gibi tüm birimlerinde planlanan program dahilinde bir eğitim alır. Bu eğitim 630 saatten az olmamak kaydı ile işyerinde verilir. Öğrencinin aldığı eğitim programı, performansı, işe devamlılığı, işyerinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği danışman öğretim üyesi tarafından periyodik olarak izlenir ve gerekli görüldüğü hallerde programda değişiklikler yapılır. Tüm birimlerdeki asgari 630 saatlik eğitimini tamamlayan öğrenci, hem Kariye Merkezine hem de bölüme rapor hazırlar.
Dersin İçeriği: Ders içeriğinin aktarılması
Öğrencilerden bu ders kapsamında nelerin beklendiğinin anlatılması
Çalışma saatleri hakkında bilgi verilmesi
Menü elemanlarının anlatılması
İşletmedeki tüm birimlerin öğrenciye gösterilmesi
Çalışanlarla tanışma
Rezervasyonların kesinleşmesi için müşterilerin aranması, kişisel tercihlerinin alınması (manzaralı masa, doğum günü kutlaması, gürültüsüz masa, vb)
Kesinleşen rezervasyonların salondaki en uygun masaya yerleştirilmeleri
Gelen müşterilerin masalarına eşlik edilmesi
Müşterilerin özel isteklerinin diğer birimlerle paylaşılması (doğum günü pastasının mutfağa teslimi vb.)
Masasına yerleşen müşterilerden yeme-içme tercihlerinin öğrenilmesi
Siparişlerin ilgili birime (bar, mutfak) aktarılması
Siparişin takibinin yapılması, tabakların zamanlamasına dikkat edilmesi, müşterilerin doğru tabaklara sahip olduğundan emin olunması
Temiz, düzgün, kibar bir servis vermek
Bar personelinin çalışma saatlerini belirlerken dikkat edilecek noktalar, içki maliyetlerini gözden geçirmek
İçkilerin porsiyon miktarlarına dikkat etmek
İçki stoğu ve sürekli depo kontrolü
Aylık içki sayımları
Gerekli malzemenin miktarının, temizliğinin ve düzeninin kontrolü
Menü elemanları, saklama koşulları hakkında bilgi toplamak
Servis öncesi hazırlıkların yapılması
Depoların kontrol edilmesi, eksik malzemenin siparişinin verilmesi
Müşteri siparişlerinin vaktinde ve uygun standartlarda hazırlanması, servis personeline haber verilmesi
Bozulan, zayi olan ürünlerin belirlenmesi ve kaydedilmesi
Açılış çalışmalarını tamamlamak (fırınların, ocakların çalıştırılması, makinelerin çalışır durumda olup olmadığının kontrolü, vb)
Porsiyonların kontrol edilmesi, maliyetlerin takibi, reçetelerin gözden geçirilmesi
Bulaşıkhane eğitiminin verilmesi
Hijyen standartları hakkında ayrıntılı bilgi
Sipariş miktarına göre malzemenin tedarik edilmesi
Pasta ve tatlıların hazırlanması
Sipariş geldiğinde pasta ve tatlının servise sunulması
Açılış ve kapanış hazırlıkları
Depoların kontrolü
Optimum miktarda yiyecek ve içecek malzemesinin satın alınması
Piyasadan teklif alınması
Uygun koşullarda teslim alma ve depolamanın sağlanması
Siparişi verilen malzeme ile teslim alınan malzeme arasındaki farkların belirlenmesi, faturaların sisteme kaydedilmesi, irsaliyelerin kaydedilmesi
Teslim alınan malzemenin işletmenin istediği standartlarda olduğundan emin olunması
Gıdaların uygun şekilde raflara yerleştirilmesi
Gıdaların ilgili birimlere (bar, mutfak, pastane vb.) dağıtılması
Porsiyonların maliyetinin kontrol edilmesi
Bütçelerin ve gerçekleşen rakamların karşılaştırılması
Satışların ve karlılığın analizlerinin yapılması
Maliyet kontrolü ve fiyatlandırma İşletmenin pazardaki konumu hakkında bilgi edinilmesi, işletme çevresinin değerlendirilmesi, rekabet analizi, talep tahmini, faaliyet sonuçlarının projeksiyonu, Pazar analizi, iç ve dış satışlar, reklam faaliyetleri
İş analizi, iş tanımı, iş gerekleri, iç ve dış kaynaklardan işgören bulma,
İşgören seçme yöntemleri
İşe alıştırma, oryantasyon eğitimleri
Uzun ve kısa dönemli planlar, gelecek projeler, müşteri şikayetlerinin yönetilmesi
Rapor hazırlanması
Rapor hazırlanması

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Bar departmanına ait eğitimin verilmesi • Barda çalışanları gösteren organizasyon şemasının aktarılması • Çalışanların temel görev ve sorumluluklarının anlatılması • Bar departmanında gösterilen tüm faaliyetlerin anlatılması • Bar departmanındaki hijyen ve iş sağlığı kuralları hakkında bilgi verilmesi
2) • Mutfak departmanının işleyişi hakkında bilgi vermek • Mutfak departmanında çalışan kişiler ve görevleri hakkında bilgi verilmesi • Mutfakta kullanılan tüm ekipman (ocaklar, dolaplar, aletler vb.) hakkında bilgi vermek • Mutfakta uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vermek • Hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgi vermek
3) • Pastane departmanının işleyişi hakkında bilgi vermek • Pastane departmanında çalışan kişiler ve görevleri hakkında bilgi verilmesi • Pastanede kullanılan tüm ekipman (ocaklar, dolaplar, aletler vb.) hakkında bilgi vermek • Pastanede uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vermek • Hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgi vermek
4) • Satın alma departmanının işleyişinin öğretilmesi • Üretim süreci hakkında genel bilgi verilmesi • Siparişi verilen malzemelerin teslim alınması hakkında bilgi verilmesi • Yiyeceklerin depolanması ve dağıtımı hakkında bilgi verilmesiMali işler ve muhasebe departmanının işleyişi hakkında bilgi verilmesi • Mali işler ve muhasebe departmanında çalışan kişilerin görev ve sorumluluklarının aktarılması • Maliyetlerin kontrol altında tutulabilmesinin öğretilmesi • Faturaların muhasebe sitemine kaydı hakkında bilgi verilmesi • Maliyet ve satış analizlerinin öğretilmesi
5) • Pazarlama departmanının işleyişi hakkında genel bilgi verilmesi • Pazarlama departmanında çalışan kişilerin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verilmesi • İşletmenin müşterileri, rakipleri hakkında bilgi verilmesi • İşletmenin pazarlama planı hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi • Halka ilişkiler aktiviteleri hakkında bilgi verilmesi
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) • Orientation training (facility, physical environment, customers, employees, managers, suppliers, social environment, competitors, etc.) • Giving general information about the business • Giving detailed information about the menu, customers and employees • Contact information of the business, transfer of phone codes • General information about receiving a reservation
2) • Yiyecek&İçecek İşletmelerinde Reservasyon işlemlerinin anlatılması • Rezervasyon defterine kayıt yapmanın öğretilmesi • Kesinleşen rezervasyonların salon düzenine uygun şekilde yerleştirilmesi • Salonun rezervasyonlara göre uygun masa ve sandalye düzenine getirilmesi • Özel statüsü olan müşterilerin yöneticilere bildirilmesi
3) • Servis departmanındaki işleyişin aktarılması • İşletmede kabul gören servis biçiminin (Rus usulü, maşa servisi, İngiliz Usulu, Fransız usulü, self servis, vb.) esaslarının öğrenciye anlatılması • Menü kalemlerinde uygulanan diğer servis yöntemleri (flambe, fondü, vb.) hakkında bilgi verilmesi • Servis sırasında dikkat edilmesi gereken tüm hususların (servis malzemeleri) anlatılması • Servis öncesi, esnası ve sonrasında diğer birimlerle (bar, mutfak, üst yönetim) iletişim kurma

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders izlencesi, ders içeriğinin aktarılması • Öğrencilerden bu ders kapsamında nelerin beklendiğinin anlatılması veri yok
2) • Çalışma saatleri hakkında bilgi verilmesi • Menü elemanlarının anlatılması • İşletmedeki tüm birimlerin öğrenciye gösterilmesi • Çalışanlarla tanışma veri yok
3) • Rezervasyonların kesinleşmesi için müşterilerin aranması, kişisel tercihlerinin alınması (manzaralı masa, doğum günü kutlaması, gürültüsüz masa, vb) • Kesinleşen rezervasyonların salondaki en uygun masaya yerleştirilmeleri • Gelen müşterilerin masalarına eşlik edilmesi veri yok
4) • Masasına yerleşen müşterilerden yeme-içme tercihlerinin öğrenilmesi • Siparişlerin ilgili birime (bar, mutfak) aktarılması • Siparişin takibinin yapılması, tabakların zamanlamasına dikkat edilmesi, müşterilerin doğru tabaklara sahip olduğundan emin olunması • Temiz, düzgün, kibar bir servis vermek veri yok
5) • Bar personelinin çalışma saatlerini belirlerken dikkat edilecek noktalar, içki maliyetlerini gözden geçirmek • İçkilerin porsiyon miktarlarına dikkat etmek • İçki stoğu ve sürekli depo kontrolü • Aylık içki sayımları • Gerekli malzemenin miktarının, temizliğinin ve düzeninin kontrolü veri yok
6) • Menü elemanları, saklama koşulları hakkında bilgi toplamak • Servis öncesi hazırlıkların yapılması • Depoların kontrol edilmesi, eksik malzemenin siparişinin verilmesi • Müşteri siparişlerinin vaktinde ve uygun standartlarda hazırlanması, servis personeline haber verilmesi • Bozulan, zayi olan ürünlerin belirlenmesi ve kaydedilmesi veri yok
7) • Açılış çalışmalarını tamamlamak (fırınların, ocakların çalıştırılması, makinelerin çalışır durumda olup olmadığının kontrolü, vb) • Porsiyonların kontrol edilmesi, maliyetlerin takibi, reçetelerin gözden geçirilmesi • Bulaşıkhane eğitiminin verilmesi • Hijyen standartları hakkında ayrıntılı bilgi veri yok
8) • Sipariş miktarına göre malzemenin tedarik edilmesi • Pasta ve tatlıların hazırlanması • Sipariş geldiğinde pasta ve tatlının servise sunulması • Açılış ve kapanış hazırlıkları • Depoların kontrolü veri yok
9) • Optimum miktarda yiyecek ve içecek malzemesinin satın alınması • Piyasadan teklif alınması • Uygun koşullarda teslim alma ve depolamanın sağlanması • Siparişi verilen malzeme ile teslim alınan malzeme arasındaki farkların belirlenmesi, faturaların sisteme kaydedilmesi, irsaliyelerin kaydedilmesi • Teslim alınan malzemenin işletmenin istediği standartlarda olduğundan emin olunması • Gıdaların uygun şekilde raflara yerleştirilmesi • Gıdaların ilgili birimlere (bar, mutfak, pastane vb.) dağıtılması veri yok
10) • Porsiyonların maliyetinin kontrol edilmesi • Bütçelerin ve gerçekleşen rakamların karşılaştırılması • Satışların ve karlılığın analizlerinin yapılması veri yok
11) • İşletmenin pazardaki konumu hakkında bilgi edinilmesi, işletme çevresinin değerlendirilmesi, rekabet analizi, talep tahmini, faaliyet sonuçlarının projeksiyonu, Pazar analizi, iç ve dış satışlar, reklam faaliyetleri veri yok
12) • İş analizi, iş tanımı, iş gerekleri, iç ve dış kaynaklardan işgören bulma, • İşgören seçme yöntemleri • İşe alıştırma, oryantasyon eğitimleri veri yok
13) • Uzun ve kısa dönemli planlar, gelecek projeler, müşteri şikayetlerinin yönetilmesi veri yok
14) • Rapor hazırlanması veri yok
15) • Rapor hazırlanması veri yok
16) final sınavı veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Veri yok.
Diğer Kaynaklar: Veri yok.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Bireysel çalışma ve ödevi
Rapor Yazma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Staj/Yerinde Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Sözlü sınav
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Raporlama
Uzman / Jüri Değerlendirmesi
Staj/ Yerinde Uygulama Değerlendirmesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Juri 1 % 99
Final 1 % 1
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 99
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 1
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 112
Derse Özgü Staj 15 120
Rapor Teslimi 1 1
Juri 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 235