GSTE438 Menu Harmony in High Alcoholic Beverages 2İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE438
Ders İsmi: Menu Harmony in High Alcoholic Beverages 2
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yüksek Alkollü İçkiler ve Menü uyumu dersi-2, Konyak,Brendi,Likörler,Madeira,Marsala,Porto,Sherry,Rom gibi yüksek alkollü içkiler ile Fortifiye içkileri inceleyip,üretim aşamalarını,özelliklerini ve bu içkilerin hangi yemeklerle ve nasıl uyum sağladıklarını inceler.
Derste farklı ülkelerde üretilen bu içkilerin arasındaki proses,tad ve karakter analizleri kıyaslanarak incelenmiş olur.
Yüksek alkollü içkilerin tadımları yapılarak pratikte öğretilenler pekiştirilir.
Dersin İçeriği: Ders izlencesi
• Fortifiye içkiler ve Damıtık içkiler arasındaki fark
• Sherry
• Porto
• Konyak
Konyak ve yemek uyumu
• Brandy
• Vize Sınavı
• Armanyak
• Madeira
• Marsala
• Vermut
• Kahlua
• Rom
• Genel Tekrar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Fortifiye (kuvvetlendirilmiş) alkollü içkilere giriş Fortifiye içkiler ve Damıtık içkiler arasındaki fark (slaytlar eşliğinde) anlatıldı.
2) Sherry’lere giriş ve menü uyumu Sherry nedir,üretim aşamaları,üretim kanunları detaylı olarak anlatıldı (slaytlar eşliğinde). Sherry’lerin hangi yemeklerle uyumlu olacağı detaylı olarak işlendi.
3) Porto’lara giriş ve menü uyumu Porto nedir,üretim aşamaları,üretim kanunları detaylı olarak anlatıldı (slaytlar eşliğinde). Porto’ların hangi yemeklerle uyumlu olacağı detaylı olarak işlendi.
4) Konyak nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,konyak çeşitleri Konyak nedir,üretim aşamaları,çeşitleri ve üretim kanunları detaylı olarak anlatıldı (slaytlar eşliğinde). Konyak’lar ve menü uyumları Konyak’ların hangi yemeklerle uyumlu olacağı detaylı olarak işlendi.
5) Brandy nedir,üretim bölgesinin işlenmesi. Brandy çeşitleri hakkında bilgi verilmesi. Brandy’lerin hangi yemeklerle uyumlu olacağı detaylı olarak işlendi.
6) Armanyak nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,kanunları hakkında bilgi verilmesi. Armanyak çeşitleri hakkında bilgi verilmesi. Armanyak’ların hangi yemeklerle uyumlu olacağı detaylı olarak işlendi.
7) Madeira nedir,üretim bölgesinin işlenmesi hakkında bilgi verildi. Madeira çeşitleri hakkında bilgi verildi. Madeira üretim aşamaları,türleri ve kanunları detaylı olarak anlatıldı. Madeira’ların yemek uyumları açıklandı (slaytlar eşliğinde).
8) Marsala nedir,üretim bölgesinin işlenmesi. Marsala çeşitleri hakkında bilgi verildi. Marsala üretim aşamaları,türleri ve kanunları detaylı olarak anlatıldı. Marsala’ların yemek uyumları açıklandı (slaytlar eşliğinde).
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Yüksek Alkollü İçeceklerin Tadımı için IWSA'ya gidildi.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması Ders izlencesini gözden geçirme
2) • Fortifiye (kuvvetlendirilmiş) alkollü içkilere giriş Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
3) • Sherry’lere giriş ve menü uyumu Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
4) • Porto’lara giriş ve menü uyumu Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
5) • Konyak nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,konyak çeşitleri-1 Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
6) • Konyak çeşitleri-2 • Konyak’lar ve menü uyumları Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
7) • Brandy nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,Brandy çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
8) • Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. • Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. Veri yok
9) Armanyak nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,kanunlar ve Armanyak çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
9) Armanyak nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,kanunlar ve Armanyak çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
10) • Madeira nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,Madeira çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
11) • Marsala nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,Marsala çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
12) • Vermut nedir,üretim bölgesinin işlenmesi,Vermut çeşitleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
13) • Kahlua nedir,üretim bölgesinin işlenmesi Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
14) • Rom nedir,üretim kanunları ve bölgeleri Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrar edilmesi istendi.
15) • Genel tekrar yapılması. • Öğrencilerin sorularının cevaplanması. Veri yok
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Eating & Drinking: An A-Z of Great Food and Drink Combinations
By Fiona Beckett

Diğer Kaynaklar: Flavor Bible
By Karen Page

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Teknik gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 50