GSTE431 Food Regulations and Labour Lawİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE431
Ders İsmi: Food Regulations and Labour Law
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı gıda üretiminin her aşamasında hukuka ve meslek etiğine uygun davranmanın öneminin anlaşılması ve hukuksal sorumluluk kavramının yerleştirilmesi amacıyla temel hukuk bilgisi yanında gıda alanına özgü mevzuatın, kanun ve yönetmeliklerin incelenerek, uygulamadan örneklerle anlatılmasıdır. İş yeri açma, alkol regülasyonları ve iş kanununda yer alan işçi ve işveren hak ve borçları ile ilgili düzenlemeler ve yiyecek içecek sektörünün tabi olduğu temel yasal düzenlemelerin anlatılması ve uygulanmasıdır.
Dersin İçeriği: Ders izlencesi
• Hukuka giriş temel kavramlar
• Ulusal gıda mevzuatının kapsamının anlaşılması
• 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
• Türk Gıda Kodeksi ve Codex Alimentarius
• İş yeri açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik
• Biyogüvenlik Kanunu, GDO ve gıda güvenliği kavramının anlaşılması
• Vize Sınavı
• Gıda zinciri içerisinde yer alan süreçlerin/sistemlerin belgelendirilmesi
• Belgelendirme örneklerinin anlatılması
• İş akdi, İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemeler
• 4857 Sayılı İş kanunu
• İş akdi, İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemeler
• Yönetim Etiği
Ödev konularının Sunulması
• Genel tekrar ve sunumların değerlendirilmesi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların tanımlanması Hukuk kurallarının özelliklerinin anlaşılması Hukukun kaynakları ve özel hukuk kamu hukuku ayrımının anlatılması Normlar hiyerarşisi ve hak kavramının anlaşılması
2) Ulusal gıda mevzuatının tarihçesi Mevzuatın gelişiminin ve standartların anlatılması 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na giriş yapılması.
3) 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kayıt ve onay işlemleri Gıda üreticisinin sorumluluğu Kimler cezalandırılır, ceza hükümleri nelerdir? Gıda üreticisinin sorumluluğunun 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun açısından değerlendirmesi Tüketiciyi koruma yasası ve ilgili hükümleri hakkında bilgi verilmesi
4) Türk Gıda Kodeksine giriş ve önemli noktaların incelenmesi. Türk gıda kodeksinde yer alan tebliğ ve yönetmeliklerin incelenmesi Codex Alimentarius tanımı yapılması ve özelliklerinin açıklanması Codex Alimentarius’un işleyişi ve öneminin anlaşılması
5) İş yeri açma ve Çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik ve dayandığı diğer regülasyonlar İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesine uygulanacak esas ve usullerin anlatılması İşyeri tanımları Yetkili idarelerin tanınması Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması
6) GDO tanımının yapılması, farklı boyutları ile tartışılması Yasal düzenleme sürecinin aktarılması ve değerlendirilmesi Biyogüvenlik Kanununun anlatılması ve önemli noktalarının anlaşılması Biyogüvenlik kurulunun görev ve yetkileri Biyogüvenlik kanununda yer alan ceza hükümlerinin anlatılması
7) Gıda zinciri içerisinde yer alan süreçlerin belgelendirilmesinin değerlendirilmesi Kalite ve güvenlik standartlarını belgeleyen sistemlerin anlaşılması küresel iş ortamında uluslararası standartlara uygunluğun önemi 5262 sayılı 1/12/2004 Tarihli Organik Tarım Kanununa dayanan Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik Helal gıda sertifikası ve yasal temellerine ilişkin tartışmaların değerlendirilmesi
8) İş hukukunun özelliklerinin anlatılması. İşçi, işveren, işveren vekili tanımlanması İşçilerin temel anayasal haklarının anlatılması Çalışma hakkı ve özgürlüğü Sosyal güvenlik hakkı Angarya yasağı
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Ödev konularının Sunulması
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi Ders izlencesini gözden geçirme
2) • Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların tanımlanması • Hukuk kurallarının özelliklerinin anlaşılması • Hukukun kaynakları ve özel hukuk kamu hukuku ayrımının anlatılması • Normlar hiyerarşisi ve hak kavramının anlaşılması önceki dersin tekrarı
3) • Ulusal gıda mevzuatının tarihçesi • Mevzuatın gelişiminin ve standartların anlatılması • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na giriş yapılması. önceki dersin tekrarı
4) • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu • Kayıt ve onay işlemleri • Gıda üreticisinin sorumluluğu • Kimler cezalandırılır, ceza hükümleri nelerdir? • Gıda üreticisinin sorumluluğunun 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun açısından değerlendirmesi • Tüketiciyi koruma yasası ve ilgili hükümleri hakkında bilgi verilmesi önceki dersin tekrarı
5) • Türk Gıda Kodeksine giriş ve önemli noktaların incelenmesi. • Türk gıda kodeksinde yer alan tebliğ ve yönetmeliklerin incelenmesi • Codex Alimentarius tanımı yapılması ve özelliklerinin açıklanması • Codex Alimentarius’un işleyişi ve öneminin anlaşılması Ders tekrarı, ödev hazırlığı
6) • İş yeri açma ve Çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik ve dayandığı diğer regülasyonlar • İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesine uygulanacak esas ve usullerin anlatılması • İşyeri tanımları • Yetkili idarelerin tanınması • Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması Ders tekrarı, ödev hazırlığı
7) • GDO tanımının yapılması, farklı boyutları ile tartışılması • Yasal düzenleme sürecinin aktarılması ve değerlendirilmesi • Biyogüvenlik Kanununun anlatılması ve önemli noktalarının anlaşılması • Biyogüvenlik kurulunun görev ve yetkileri • Biyogüvenlik kanununda yer alan ceza hükümlerinin anlatılması Ders tekrarı, ödev hazırlığı
8) • Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. • Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar Veri yok
9) • Gıda zinciri içerisinde yer alan süreçlerin belgelendirilmesinin değerlendirilmesi • Kalite ve güvenlik standartlarını belgeleyen sistemlerin anlaşılması küresel iş ortamında uluslararası standartlara uygunluğun önemi • 5262 sayılı 1/12/2004 Tarihli Organik Tarım Kanununa dayanan Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik • Helal gıda sertifikası ve yasal temellerine ilişkin tartışmaların değerlendirilmesi Ders tekrarı, ödev hazırlığı
10) • İş hukukunun özelliklerinin anlatılması. • İşçi, işveren, işveren vekili tanımlanması • İşçilerin temel anayasal haklarının anlatılması • Çalışma hakkı ve özgürlüğü • Sosyal güvenlik hakkı • Angarya yasağı Ders tekrarı, ödev hazırlığı
11) • İş akdinin tanımlanması. • İş akdinin türleri ve buna göre yasal haklar ve borçlar • Ücret hakkı ve ücretin korunması • İş akdinin işçi tarafından feshi ve sonuçları • İş akdinin işveren tarafından feshi ve sonuçları • Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları • İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemelerin anlatılmasının tamamlanması Ders tekrarı, ödev hazırlığı
12) • Etik nedir? • Sorumluluk alanımız ve paydaşlarımız • Temel sorumluluklarımız • Etik davranış üzerine etkiler Ders tekrarı ve etik konusu ile ilgili okuma yapılması
13) • Öğrenci Sunumları • Sunumların değerlendirilmesi • Yasal süreçlerin uygulamada gerçekleştirilmesinin anlaşılması • Projelerin geri bildiriminin verilmesi Veri yok
14) • Genel tekrar yapılması ve sunumların değerlendirilmesi • Gıda ve yiyecek sektörü alanına özgü hukuksal düzenlemelerin ve kavramların anlaşılması • Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Final sınavına hazırlık
15) • Genel tekrar yapılması ve sunumların değerlendirilmesine devam edilmesi • Gıda ve yiyecek sektörü alanına özgü hukuksal düzenlemelerin ve kavramların anlaşılması • Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Final sınavına hazırlık
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Hukuka giriş, Prof. Kemal Gözler, Ekin Yayınları
Mevzuat ve ilgili yönetmelikler:
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmeliler
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik
Biyogüvenlik Kanunu http://www.tbbdm.gov.tr
4857 Sayılı İş Kanunu Metni
4077 Sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun
Diğer Kaynaklar: Veri yok.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Proje Hazırlama
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Grup Projesi
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 32
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 34