Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GSTE422 | ||||||||
Ders İsmi: | Graduation Project | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. İLKAY GÖK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencinin lisans eğitimi boyunca aldığı bilgi birikimini değerlendirerek, bu alanla ilgili seçeceği bir konuda araştırma yapmasını, yaptığı araştırma doğrultusunda mesleki ve bilimsel alana katkı sunmaya yönelik bir deneyim kazanmasını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği: | • Bilimsel araştırma projelerinin araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarının tanımlanması. • Bilimsel araştırma projesi konusunun belirlenmesi aşamasındaki süreçlerin tanımlanması • Bilimsel araştırma projelerinde konu seçimine yönelik araştırma, gözlem, görüşme ve literatür taramalarının yapılması • Bilimsel araştırma projeleri için seçilen kısıtlılıkların ve olanakların anlatılması • Bilimsel araştırma projelerinde zamanın planlaması konusunun anlatılması • Öğrencinin bitirme projesi kapsamında seçitiği konu önerilerinin değerlendirilmesi. • Öğrencinin bitirme projesi kapsamında seçitiği konu önerilerinin zaman planlaması bakımından değerlendirilebilmesi • Öğrencinin bitirme projesi kapsamında seçitiği konu önerilerinin kısıtlar ve olanaklar bakımından değerlendirilebilmesi • Öğrencinin bitirme projesi kapsamında seçitiği konu önerilerinin önemi ve bilime katkısı bakımından değerlendirilebilmesi • Öğrencinin bitirme projesi kapsamında seçitiği konu önerilerinin araştırmacının yeterliliği bakımından değerlendirilebilmesi • Literatür taraması yönteminin anlatılması • Literatür taraması raporlamanın anlatılması • Referans kaynaklarıyla alıntı ve aktarma yapmanın anlatılması • Araştırma rapor yazımının anlatılması • Bilimsel araştırma projelerinde varsayımların tanımlanması konusunun tanımlanması • Bilimsel araştırma projelerinde problem tanımlanması konusunun anlatılması • Bilimsel araştırma projelerinde amaçların tanımlanması konusunun incelenmesi • Bilimsel araştırma projelerinde hipotez tanımlaması konusunun anlatılması • Bilimsel araştırma projelerinde kullanılan araştırma yöntemlerin anlatılması • Öğrencilerin araştırmalarında kullanacakları yöntemlerin araştırmanın amacı bakımından incelenmesi ve değerlendirilmesi • Araştırmaların içeriğine ilişkin taslak içindekiler listesinin oluşturulması konusunun anlatılması • Öğrencinin araştırmasına ilişkin savunmasını tasarlaması • Araştırma projeleri kapsamında gerçekleştirilen anketlerin hazırlanması konusunda yapılması gerekenlerin incelenmesi • Öğrencilerin araştırmalarının sonuçlarının tanımlanması • Araştırma projelerinde başlıklandırma konusunun anlatılması • Araştırmaların ekler kısmının oluşturulmasına ilişkin dikkat edilmesi gerekenlerin tanımlanması • Araştırmalarda girişin öneminin anlatılması • Araştırmaların sözlü sunumuna ilişkin yapılması gerekenlerin tanımlanması. • Araştırma metninin teslim edilmesi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Bilimsel araştırma projesinin tanımlanması • Bilimsel araştırma projeleri için yapılması gereken ön hazırlıkların listelenmesi • Bilimsel araştırma projelerinde konu seçimi için gerekli zihinsel faliyetlerin gerçekleştirilmesi • Bilimsel araştırma projelerinde konu seçimine yönelik literatür taramasının yapılması • Bilimsel araştırma projeleri için seçilen kısıtlılıkların ve olanakların öngörülmesi • Bilimsel araştırma projeleri için gerekli zaman planlanmasının öngörülmesi | Proje konusunun belirlenmesi için yapılacak hazırlık ve araştırma |
2) | • Araştırma projesi konusunun belirlenmesinde dikkate alınması gereken ölçütlerin belirlenmesi • Araştırma projesi konusunun seçiminde zaman planlaması ölçütünün değerlendirilebilmesi • Araştırma projesi konusunun seçiminde kısıtlar ve olanaklar ile ilgili ölçütün değerlendirilebilmesi • Araştırma projesi konusunun seçiminde konunun önemi ve bilime katkısı ile ilgili ölçütün değerlendirilebilmesi • Araştırma projesi konusunun seçiminde zaman araştırmacının yeterliliği ile ilgili ölçütün değerlendirilebilmesi | Proje konusu belirlemeye yönelik araştırmanın sürdürülmesi |
3) | • Araştırma projesi konusu belirlenmesi • Araştırma projesi kapsamında seçilen konuyla ilişkili literatür taraması yapılması • Literatür taraması sonucunda elde edilen kaynakların değerlendirilmesi• Referans kaynaklarından alıntı ve aktarma yapılması • Ön araştırma raporu hazırlanması | • Kaynakçanın geliştirilmesi. • Proje içeriğinin belirlenmesi için çalışma yapılması |
4) | • Araştırma probleminin tanımlanması • Araştırma projesi amacının belirlenmesi • Araştırma projesi varsayımlarının belirlenmesi • Araştırma projesi hipotezlerinin yazılması • Araştırma projesinde kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi | Ön araştırma raporu çalışmasına başlanması |
5) | • Bilimsel araştırma yöntemlerinin tanımlanması • Bilimsel araştırmalarda kullanılan nicel yöntemlerin tanımlanması • Bilimsel araştırmalarda kullanılan nitel yöntemlerin anlatılması • Bilimsel araştırmalarda nicel ve nitel yöntemlerin birarada kullanımının anlatılması • Bilimsel araştırmanın problemine ve amacına uygun yöntemlerin seçimi ve uygulanması | Çalışılan araştırma projesine uygun yöntemin seçimi ve yöntemin uygulama biçiminin derinlemesine incelenmesi |
6) | • Araştırma projelerinde seçilen yöntemlerin araştırmanın amacı bakımından değerlendirilmesi • Araştırma projelerinde kullanılan yöntemlerinin uygulanmasına yönelik gerekliliklerin tanımlanması • Araştırma projelerinde seçilen yöntemlerin uygulanmasına yönelik ön çalışmaların yapılması • Araştırma projelerinde kullanılan yöntemlerin uygulama sürecinin planlanması • Araştırma projelerinde kullanılan yöntemlerin uygulama sürecinde karşılaşılabilecek zorlukların tanımlanması. | Ön araştırma raporu çalışmasının sürdürülmesi |
7) | • Ön araştırma doğrultusunda araştırmanın içindekiler kısmının tasarlanması • Ön araştırma sonucu ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesi • Ön araştırma sonuçlarının içerikle ilişkisinin kurulması • Ön araştırma sonucu ortaya çıkan konuların özetlenmesi • Ön araştırma sonucu ortaya çıkan farklı görüşlerin değerlendirilmesi | Araştırmanın sürdürülmesi. |
8) | • Ön araştırma raporu için yapılan hazırlıkların anlatılması • Ön araştırma raporunda kullanılan başlıkların anlatılması • Ön araştırma raporunda kullanılan dilin anlatılması • Ön araştırma raporu sunumunun hazırlanması • Ön araştırma raporlarının sunumu | Araştırma projesine başlanması |
9) | • Araştırma projesi kapsamında seçilen yöntemlerin uygulanmasına ilişkin gerekliliklerin tanımlanması • Araştırma projesi kapsamında seçilen yöntemlerin planlanması • Araştırma projesi kapsamında seçilen yöntemlerin uygulanması • Araştırma projesi kapsamında seçilen yöntemlerin geliştirilmesi • Araştırma projesi kapsamında seçilen yöntemlerin değerlendirilmesi | Araştırmada seçilen yöntemin uygulanması |
10) | • Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi • Araştırma sonuçlarının yazılması • Araştırma sonuçlarının kavramsal olarak literatür ile ilişkilendirilmesi • Araştırma sonuçlarının araştırmanın amacı ile ilişkilendirilmesi • Araştırma sonuçları doğrultusunda ortaya çıkan yeni konuların değerlendirilmesi | Araştırmanın yazımı |
11) | • Araştırma projelerinde ana başlıkların tasarlanması • Araştırma projelerinde alt başlıkların tasarlanması • Araştırma projelerinde ana metnin oluşturulması • Araştırma projelerinin yazımında kullanılan dil ve üslubun değerlendirilmesi • Araştırma projelerinde varılan genel sonuçların yazımı | Araştırmanın yazımı |
12) | • Araştırmalarda tablo, grafik ve şekil kullamınına ilişkin anlam ve biçimle ilişkili konuların tanımlanması • Araştırmalarda ek kullanımına ilişkin anlam ve biçimle ilişkili konuların tanımlanması • Araştırma metinlerinde yeniden okuma ve son okuma sürecinin tanımlanması • Araştırmalardaki düzeltme sürecininin tanımlanması • Araştırmacıların danışmanlarıyla ilişkili süreçleri yönetebilmesi • Araştırma metinlerinin oluşturulmasında etik ilkelerin tanımlanması. | Araştırmanın yazımı |
13) | • Araştırmanın giriş metni kapsamında yazılması gerekenlerin tanımlanması • Araştırmaların giriş kısmının yazılması • Araştırmanın özet kısmının yazılması • Araştırmanın dijitalleştirilmesinin öneminin tanımlanması. • Araştırmanın dijitalleştirilmesinde gerekliliklerin tanımlanması | Araştırmaların giriş ve özet kısımlarının yazılması |
14) | • Araştırma sunumunu hazırlanmasına ilişkin yapılması gerekenlerin anlatılması • Araştırma sunumunda başlıklandırmaya ilişkin yapılması gerekenlerin anlatılması • Araştırma sunumunda görsellerin kullanımına ilişkin konuların anlatılması. • Araştırma sunumunun sözlü aktarımında dikkat edilmesi gerekenlerin anlatılması. • Araştırmaların sözlü olarak sunulabilmesi. | Sözlü sunum hazırlama |
15) | • Araştırma metninin zamanlamasına uygun teslimi • Araştırma çalışmasının sözlü sunumunu gerçekleştirilmesi • Araştırma sunumuyla ilişkili tartışmaların değerlendirilmesi • Araştırma projesi sonucunda elde edilen bireysel kazanımlarının tanımlanması • Araştırma projesi sonucunda edinilen bilgilerin ileriye yönelik nasıl kullanılabileceğinin tanımlanması. | İlgili konuda literatürün takip edilmesi. |
16) | Bitirme Projelerinin Sunumu | Veri yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof.Dr. Ahmet Hamdi İslamoğlu 2010 İstanbul Beta Yayınları |
Diğer Kaynaklar: | Bilimsel Araştırma Yöntemleri Remzi Y. Kıncal 2013 Ankara Nobel Akademik Yayıncılık |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. | |||||||||
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. | |||||||||
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. | |||||||||
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. | |||||||||
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. | |
2) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. | |
3) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. | |
4) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. | |
5) | Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. | |
6) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Tez Hazırlama | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Raporlama | |
Uzman / Jüri Değerlendirmesi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Juri | 1 | % 99 |
Final | 1 | % 1 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 99 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 1 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 32 |
Laboratuvar | 1 | 0 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 |
Proje | 16 | 16 |
Rapor Teslimi | 1 | 1 |
Juri | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 52 |