Dersin Amacı: |
Dersin amacı öğrencilerin çalışacakları yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünün gereklerini yerine getirebilmeleri için gerekli alt yapının hazırlanmasıdır. Kontrol mekanizmasında oluşabilecek problemlerin belirlenmesi, önlenmesi, raporlanması. Değişik maliyet alanlarının açıklanması ve bu alanlara göre değişen Kontrol sistemlerinin uygulamalı olarak gösterilmesi. |
Dersin İçeriği: |
Ders İçeriğinin Tartışılması ve Raporların Nasıl Hazırlanacağının Anlatılması
Gelir- gider dengesi, Raporlar, Tanımlar
Maliyeti yaratan unsurlar üzerine tartışma,
Maliyet raporlama teknikleri
Gelir kaynakları üzerine tartışma
Gelir raporlama teknikleri
Satış, Satış tahmini raporlarının hazırlanması, strateji ve raporlama yöntemleri, Gerçekleşen iş ve tahmi karşılaştırılması
Gıda maliyet kontrolü ve Yield management hesaplamaları
İçecek maliyet hesaplamaları ve stratejiler
Maliyet kontrolü açısından yiyecek içecek işletmelerinde üretim, teslim tesellüm ve depolama stratejileri
Yiyecek İçecek işletmelerinde Fiyatlandırma prosedürleri, objektif ve subjektif yöntemler, diğer maliyetlerin fiyatlara yansıması
Diğer maliyetler, personel, kira, tedarikçi anlaşma ve prosedürleri
Gelir gider tablosu hazırlama, reel kar, tahmini kar karşılaştırmaları, analiz.
Maliyet muhasebesi ve diğer alanlardaki kullanımları, online control sistemleri, bilgisayar programları
Final projesi dinleme görsel çalışma yorumlama
Final projesi dinleme görsel çalışma yorumlama |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması ve Raporların Nasıl Hazırlanacağının Anlatılması |
veri yok |
2) |
• Gelir- gider dengesi, Raporlar, Tanımlar
• Maliyeti yaratan unsurlar üzerine tartışma,
• Maliyet raporlama teknikleri
• Gelir kaynakları üzerine tartışma
• Gelir raporlama teknikleri
|
veri yok |
3) |
• Satış, Satış tahmini raporlarının hazırlanması, strateji ve raporlama yöntemleri, Gerçekleşen iş ve tahmi karşılaştırılması |
veri yok |
4) |
• Gıda maliyet kontrolü ve Yield management hesaplamaları |
veri yok |
5) |
• İçecek maliyet hesaplamaları ve stratejiler |
veri yok |
6) |
• Maliyet kontrolü açısından yiyecek içecek işletmelerinde üretim, teslim tesellüm ve depolama stratejileri |
veri yok |
7) |
• Yiyecek İçecek işletmelerinde Fiyatlandırma prosedürleri, objektif ve subjektif yöntemler, diğer maliyetlerin fiyatlara yansıması |
veri yok |
8) |
vize sınavı |
veri yok |
9) |
• Diğer maliyetler, personel, kira, tedarikçi anlaşma ve prosedürleri |
veri yok |
10) |
• Gelir gider tablosu hazırlama, reel kar, tahmini kar karşılaştırmaları, analiz. |
veri yok |
11) |
• Maliyet muhasebesi ve diğer alanlardaki kullanımları, online control sistemleri, bilgisayar programları |
veri yok |
12) |
• Maliyet muhasebesi ve diğer alanlardaki kullanımları, online control sistemleri, bilgisayar programları |
veri yok |
13) |
• Final projesi dinleme görsel çalışma yorumlama |
veri yok |
14) |
• Final projesi dinleme görsel çalışma yorumlama |
veri yok |
15) |
Genel Tekrar |
Veri Yok |
16) |
Final |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|