GSTE404 World Cuisinesİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE404
Ders İsmi: World Cuisines
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. SEBAHAT ELIF TAPAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı uluslararası mutfakların malzeme, hazırlık ve servis özelliklerini inceleyerek, öğrencinin hem kültürel hem de uygulamaya dönük bilgi ve becerilerini arttırmasını sağlamaktır. Öğrenciler bu dersle birlikte, iklim, coğrafya, kültür ve hatta inanç sistemlerinin, dünya mutfaklarında ne tip farklılıklar yarattığını kavrar. Hem farklı mutfak malzemelerinin hem de farklı pişirme tekniklerinin öğretildiği bu ders öğrencilerin farklı damak tatlarına açık olmaları da desteklemektedir.
Dersin İçeriği: Ders izlencesi
Çin Mutfağı
Japon Mutfağı
Thai Mutfağı
Hint Mutfağı / Ortadoğu Mutfağı
Amerikan Mutfağı
Peru Mutfağı
İtalyan Mutfağı / Sıcak Mutfak
İtalyan Mutfağı / Pizza
Meksika Mutfağı
Fas Mutfağı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Uzakdoğu mutfağında Çin mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Tatlı Ekşi Soslu Tavuk Stir-Fry Çin Lahanası Ev Yapımı Egg Noodle Stir Fry Noodle Char Siu Bao Çin Usulü Et Suyu Dumpling Çin Usulü Acı Yağ
2) Uzakdoğu mutfağında Japon mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Dashi Hazırlama Sukiyaki Yakitori Sushi
3) Uzakdoğu mutfağında Thai mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Tom Yum Goon Çorbası Satay Tavuk ve Thai usulü kızarmış pilav Buharda Balık ve Thai Soy Dip Sos Yeşil Körili Dana eti
4) Asya mutfağında Hint mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Ev yapımı Curry (Hint) İncir Chutney’li Tavuk • Muhammara (Lübnan) Kaşke Bademjan (İran)
5) Fast Food kültürünün ortaya çıkış sebepleri ve ideal reçeteleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar. Brioche (Hamburger) Ekmeği Hamburger Köftesi hazırlama Ev yapımı mayonez Mozarella Stick Coleslaw Salatası
6) Güney Amerika yemek kültürünün yapı taşları açıklanır. Güney Amerika Ülkelerinin yemeklerinden örnekler incelenir. Ceviche Tavuk Güveci ve Kişnişli Pilav Sarımsaklı ve chilli biberli karides Lomo saltado
7) İtalyan mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Risotto / Aranchini Adaçaylı Gnocchi Tiramisu Pizza Hamuru Pizza Sosu Farklı Pizza çeşitleri
8) Meksika mutfağının yeri ve yerel kültürün mutfak teknikleri üzerindeki etkileri. Kontrfile Quesadilla Guacamole Ekşi Krema Tavuklu Enchiladas
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Araştırma Ödevlerinin Sunumu
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin öğrencilere tanıtılması Dünya gıda kaynakları hakkında tartışmalar yapılması Kültürel, bölgesel ve etnik farkların mutfaklarda yarattığı farklılıkların tartışılması Ders kitabını edinin ve stok hazırlama kısmını okuyun
2) Tatlı Ekşi Soslu Tavuk Stir-Fry Çin Lahanası Ev Yapımı Egg Noodle Stir Fry Noodle Char Siu Bao Veri yok
3)  Çin Usulü Et Suyu  Dumpling Hamuru  Etli harç hazırlama  Karidesli harç hazırlama  Çin Usulü Acı Yağ Veri yok
4) Dashi Hazırlama  Sukiyaki  Yakitori Japon bıçak türlerinin araştırılması ve Samuray kültürünün Japon mutfağındaki etkilerinin irdelenmesi.
5) Dragon Roll  Philedelphia Roll  Colifornia Roll  Unagi Uramaki Roll Sushi’nin tarihinin ve türlerinin araştırılması.
6) Tom Yum Goon Çorbası  Satay Tavuk ve Thai usulü kızarmış pilav  Buharda Balık ve Thai Soy Dip Sos  Yeşil Körili Dana eti Veri yok
7) Ev yapımı Curry (Hint)  İncir Chutney’li Tavuk  Muhammara (Lübnan)  Kaşke Bademjan (İran) Hint mutfağında baharat kültürünü araştırın
8) Vize sınavı Veri yok
9) Brioche (Hamburger) Ekmeği  Hamburger Köftesi hazırlama  Ev yapımı mayonez  Mozarella Stick  Coleslaw Salatası Veri yok
10) Ceviche Aji de Gallina ve Kişnişli Pilav Garlic Chilli Shrimp Lomo saltado Veri yok
11) Risotto / Aranchini Adaçaylı Gnocchi Tiramisu Veri yok
12) Pizza Hamuru Pizza Sosu Farklı Pizza çeşitleri Uzakdoğu mutfağının tarihini araştırın
13) Kontrfile Quesadilla Guacamole Sour Cream Tavuklu Enchiladas Veri yok
14) Araştırma Ödevlerinin Sunumu Veri yok
15) Araştırma Ödevlerinin Sunumu Veri yok
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dünya Mutfağı
Sarah Ainley (Çev. Nazan Sabuncu)
İş Bankası Kültür Yayınları (2014)
Diğer Kaynaklar: Veri yok.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Bireysel Proje
Grup Projesi
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 64
Uygulama 16 64
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 4
Toplam İş Yükü 133