GSTE361 Human Resource Management in Gastronomyİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE361
Ders İsmi: Human Resource Management in Gastronomy
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, günümüz organizasyonlarında gelişen insan kaynakları işlevini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, insan kaynakları yöneticilerinin değişen rol ve sorumluluklarını, tam bir iş ortağı olarak insan kaynakları işlevinin kabulünü ve entegrasyonunu ve organizasyonun başarılı yönetimine önemli bir katkıda bulunmak için insan kaynakları liderliğine getirilen daha yüksek beklentileri inceleyeceklerdir. Öğrenciler, rol yöneticilerini ve denetleyicileri, kuruluşun insan kaynaklarının başarılı yönetiminde oynayacaklar.
Dersin İçeriği: • Müfredat
• İnsan Yönetimine Giriş
• İKY Planları
• İşe Alım
• Seçim
• Elde tutma ve motivasyon
• Eğitim ve Geliştirme
• Ara sınav
• Personel İletişimi
• Personel Yönetimi Bilgileri
• İnsan Kaynağının Yönetimsel Görevleri
• İnsan Kaynağının Operatif Fonksiyonları
• İşyerinde Güvenlik ve Sağlık

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • İnsan Yönetimine Giriş • İnsan kaynaklarının rolünü tanımlamak. • İnsan kaynaklarının ne olduğunu açıklayın. • Bugünkü İKY zorlukları olan İKY için gerekli becerileri açıklamak.
2) • İşe Alım • İstihdamı tanımlayın. • İK'nın internet kılavuzunu açıklayın: “İş Analizine Genel Bakış”
3) • Seçim • Personel sürecinin seçimini tanımlama. • Uygun iş için uygun personeli tanımlayın. • Atama şartlarının belirlenmesi.
4) • Alıkoyma ve motivasyon • Tazminat ve yardımları açıklayın. • Saklama ve motivasyonu listeleyin ve açıklayın.
5) • Personel İletişimi • Başarılı çalışan iletişimini tanımlama. • Personel ilişkilerini tanımlayın: personel bağlılığını güvence altına almak, anlaşmazlıkların çözümü, şikayetleri ve refahı ele almak.
6) • İnsan Kaynağının Operasyonel Fonksiyonları • Operatif fonksiyonları tanımlama. • İnsan kaynağının işlevsel işlevlerini tanımlamak: personel alımı, personel gelişimi, personele tazminat, iyi endüstriyel ilişkiyi sürdürme, kayıt tutma ve personel planlama ve değerlendirme
7) • İnsan Kaynağının Yönetsel İşlevleri • Yönetim işlevlerini açıklar. • İnsan kaynağının yönetsel işlevlerini tanımlayın: planlama, organize etme, yönetme ve kontrol etme.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Müfredatın açıklanması • Ders içeriğinin tanımlanması • Tanışma • Beklentileri paylaşma Veri yok
2) • İnsan kaynaklarının rolünü tanımlamak. • İnsan kaynakları nedir açıklayınız. • İKY için gerekli olan becerileri açıklayın, bugünün İKY zorlukları. • İnsan Yönetimine Giriş okuma
3) İKY planlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını açıklayın. okuma
4) • İşe alım tanımlayın. • İnternete İK rehberini açıklayın: “İş Analizi Genel Bakış” okuma
5) • Personel sürecinin seçimini tanımlar. • Uygun iş için uygun personeli tanımlayın. • Randevu şartlarına karar vermek. okuma
6) • Tazminat ve faydalarını açıklayın. • Tutulma ve motivasyonu listeleyin ve açıklayın okuma
7) • Eğitim ve gelişimi tanımlayın. • Liderlik, uzmanlık, etkinlik, verimlilik ve uygunluk kavramlarını açıklar. okuma
8) Vize sınavı Veri yok
9) • Başarılı çalışan iletişimini tanımlayın. • Personel ilişkilerini tanımlayın: personel taahhüdünü, uyuşmazlık çözümünü, şikâyetleri açıklayın okuma
10) • personel yönetimi bilgi sisteminde anahtar bileşenleri tartışın • Kamu hizmeti şubesini açıklayın • Bölümlerin rolünü ve insan kaynakları yönetimi performans ölçümlerini tanımlayın • Hedefleri ve göstergeleri açıklayın. okuma
11) • Yönetimsel fonksiyonları açıklar. • İnsan kaynağının yönetimsel işlevlerini tanımlayın: planlama, organizasyon, yönlendirme ve kontrol. yok
12) • İşlevsel işlevleri tanımlayın. • İnsan kaynağının işlevsel işlevlerini tanımlamak: personel alımı, personelin gelişimi, personele tazminat, iyi sanayi ilişkisinin sürdürülmesi, kayıt tutma ve personel planlaması ve değerlendirmesi yok
13) İş yerinde güvenliği ve sağlığı açıkla yok
14) genel tekrar Veri yok
15) genel tekrar Veri yok
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Human Resource Management
Mathis & Jackson (13th Ed.)
ISBN: 978-1111577322
Diğer Kaynaklar: Human Resource Management Text And Cases, K. Aswathappa, Tata McGraw-Hill, 2008.
Insan Kaynakları Yönetimi, Zeyyat Sabuncuoğlu, Beta Yayınevi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma
Örnek olay çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Ödevler 1 0
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 50