Dersin Amacı: |
Yöresel Mutfak 3 Dersi Gastronomi öğrencilerine, Türkiye ‘deki Bölgesel mutfağın önemini anlatmak ve uygulamalı olarak göstermek için düzenlenmiştir. Başarılı bir Türk Mutfağı şefi olabilmek için Türk Mutfağını bölge bölge örnekleri ile bilmeleri gerekmektedir. Türk Mutfağının pişirme tekniklerini, malzemelerini, baharatlarını, kebabının inceliklerini öğrenmelidirler. |
Dersin İçeriği: |
Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması ve ödev Konularının Belirlenmesi, Türk Mutfağı hakkında genel bilgi aktarılması
Reçel ve salça yapımları hakkında teorik bilgi ve uygulama
Yoğurt hazırlama ve yoğurttan yapılan yemekler
Tarhana hazırlanışı, turşu hazırlanışı, uygulamalı gösterim
Kuzu karkastan bölümlerin ayıklanması, et suyu ve çorba hazırlama
Dolmalar, zeytinyağlı ve etli Antep dolmalarının hazırlanışı
Kars, Ardahan, Siirt, Şırnak Yöresi yemekleri
Urfa, Mardin, Adıyaman yemekleri
Malatya, Elazığ yemekleri
Kilis, Bingöl Yemekleri
Bitlis Yemekleri
Tunceli - Van – Hakkari Yemekleri
Erzurum – Erzincan Yemekleri
Genel tekrar |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları |
|
1 - Bilgi |
Kuramsal - Olgusal |
2 - Beceriler |
Bilişsel - Uygulamalı |
1) • Reçel ve salça yapımı hakkında genel bilgilendirme
• Çilek reçeli yapımı
• Vişne reçeli yapımı
• Şeftali reçeli yapımı
• Böğürtlen reçeli yapımı
• Domates ve biber salçası yapımı
|
2) • Yoğurdun yapılışı
• Yoğurdun kaynatılması
• Yoğurt kesilmesi durumunda uygulanacak kurtarma yöntemleri
• Yoğurtlu yarma çorba
• Yoğurtlu patates
• Yuvalama
|
3) • Tarhananın yapılışı, tarhana çorbası hazırlama
• Turşu yapım tekniklerinin aktarılması, hafif turşu suyu hazırlama, orta derece turşu suyu hazırlama, keskin turşu suyu hazırlama
• Beyaz lahana, havuç ve salatalık turşusu hazırlama
• Salamura turşu , haşlama turşu arasındaki farklar
• Yörük turşusu yapımı, al biber salamura ve pancar turşusu yapımı
|
4) • Antep Mutfağı Tencere Yemekleri
• Patlıcan Doğrama
• Ayvalı İncik
• Antep Usulü kabak oturtma
• Zeytinyağlı Dolmalar, dolma içi hazırlama, etli Antep dolması içi hazırlama
• Kuru sebzelerde zeytinyağlı Antep dolması hazırlama ( patlıcan, biber, yaprak sarma, lahana sarma )
• Zeytinyağlı dolma ( biber, yaprak, lahana )
|
5) • Kars, Ardahan, Siirt, Şırnak Yöresi yemekleri
• Hörre çorbası
• Perde pilavı
• Kutlik yapımı
|
6) • Urfa, Mardin, Adıyaman yemekleri
• Kibebet – Mardin
• Hoş Dolması- Urfa
• Hıtap – Adıyaman
• Kaburga Dolması - Diyarbakır
|
3 - Yetkinlikler |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Öğrenme Yetkinliği |
Alana Özgü Yetkinlik |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders İzlencesinin dağıtılması
Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması
Tanışma
Ekipmanların ve aletlerin kullanım talimatlarının aktarılması.
Ödev konularının belirlenmesi
Türk Mutfağı hakkında genel bilgilendirme
|
Ders izlencesini gözden geçirme |
2) |
Reçel ve salça yapımı hakkında genel bilgilendirme
Çilek reçeli yapımı
Vişne reçeli yapımı
Şeftali reçeli yapımı
Böğürtlen reçeli yapımı
Domates ve biber salçası yapımı
|
Veri yok |
3) |
Yoğurdun yapılışı
Yoğurdun kaynatılması
Yoğurt kesilmesi durumunda uygulanacak kurtarma yöntemleri
Yoğurtlu yarma çorba
Yoğurtlu patates
Yuvalama
|
Veri yok |
4) |
Tarhananın yapılışı, tarhana çorbası hazırlama
Turşu yapım tekniklerinin aktarılması, hafif turşu suyu hazırlama, orta derece turşu suyu hazırlama, keskin turşu suyu hazırlama
Beyaz lahana, havuç ve salatalık turşusu hazırlama
Salamura turşu , haşlama turşu arasındaki farklar
Yörük turşusu yapımı, al biber salamura ve pancar turşusu yapımı |
Veri yok |
5) |
Kuzu etinin bölümlerinin anlatılması•
Kuzu karkas işlenerek, bölümlerinin ve nerelerde kullanıldığının anlatılması
Kuzudan çorbalarda kullanılan et suyu çıkarma
Et suyu ile yapılan çorbaların hazırlanması
Düğün çorbası yapımı
Şehriyeli Domates Çorbası
|
Veri yok |
6) |
Antep Mutfağı Tencere Yemekleri
Patlıcan Doğrama
Ayvalı İncik
Antep Usulü kabak oturtma
Zeytinyağlı Dolmalar, dolma içi hazırlama, etli Antep dolması içi hazırlama
Kuru sebzelerde zeytinyağlı Antep dolması hazırlama ( patlıcan, biber, yaprak sarma, lahana sarma )
Zeytinyağlı dolma ( biber, yaprak, lahana )
Etli Antep dolması hazırlama ( Patlıcan, kabak, biber, domates )
|
Veri yok |
7) |
Kars, Ardahan, Siirt, Şırnak Yöresi yemekleri
Hörre çorbası
Perde pilavı
Kutlik yapımı
|
Veri yok |
8) |
Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi.
Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar.
|
Veri yok |
9) |
Urfa, Mardin, Adıyaman yemekleri
Kibebet – Mardin
Hoş Dolması- Urfa
Hıtap – Adıyaman
Kaburga Dolması - Diyarbakır
|
Veri yok |
10) |
Malatya, Elazığ yemekleri
Gurut Çorbası
Kağıt Kebabı
Gildirikli Köfte, Harput köftesi
Kurutlu çorba
Pekmez helvası
|
Veri yok |
11) |
Kilis, Bingöl Yemekleri
Malhıtalı aş
Firik Pilavı
Alaca çorbası, ekşili ufak köfte
Keşkek, Gömme, Tutmaç
Muş Muş köftesi
Corti aşı |
Veri yok |
12) |
Bitlis Yemekleri
Lahana Kabak Dolması
Murtuga
Gori Aşı
|
Veri yok |
13) |
Tunceli - Van – Hakkari Yemekleri
Gulul çorbası
Keledoş
Patila
Kavut
|
Veri yok |
14) |
Erzurum – Erzincan Yemekleri
Ekşili Çorba
Kesme Aşı
Hıngel
|
Veri yok |
15) |
Önemli yemeklerin yapılışlarının sözlü olarak tekrar edilmesi |
Veri yok |
16) |
Final Sınavı |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|