GSTE315 Science of Wineİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE315
Ders İsmi: Science of Wine
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders öğrencilere şarap, şarap çeşitleri, önde gelen şarap üreten ülkeler ve şarap üretim yöntemlerini tanımlamalarını amaçlamaktadır. Bu ders duyusal analiz ve tatma tekniklerini gösterecektir.
Dersin İçeriği: Bölümler ve okumalarla şarap tarihini tarif edeceğiz, şarap tadımı yöntemlerini göstereceğiz ve beyaz, kırmızı, gül ve diğer şarap türlerini karşılaştıracağız. Dersler sırasında öğrenciler şarap hatalarını ve rahatsızlıkları tespit edeceklerdir. Ayrıca, öğrenciler Türkiye'de ve dünyada üretilen kaliteli şaraplık üzümleri ve şarapları tanımlayacaklardır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Şarabın tarihini ve şaraplık üzümün evrimini betimler. • Antik dünyanın şarabı, Mezopotamya kültürleri, Yunanlılar, Romalılar, Orta Çağlar, Rönesans ve modern zamanları tanımlamak ve tanımak.
2) • Fermantasyon sürecinin özelliklerini tanımlama • Fermantasyon sürecinde üzüm, şeker, maya, etanol, karbondioksitin belirlenmesi • Üzüm yapısını tanımlar. • Şarap yapımı, terör, bağcılık ve bağcılık tanımlarını açıklamak.
3) • Bağcılık, şarabın mevsimsel döngüsü, eski escort tanımlamak. • Bir yerin tadını, şarap hasatını belirleyin. • Üzümlerin işlenmesini tanımlayın: beyaz, kırmızı ve gül şarabının ezilmesi, fermantasyonu ve proses farklılıkları. • Yaşlanma sürecini, meşe yaşlanmasını ve hızlı tüketilen şaraplar ile yaşlı şaraplar arasındaki farkları açıklar. • Şampanya yöntemini ve charmat yöntemini belirtin ve karşılaştırın.
4) • Şaraplık üzüm çeşitlerini tanımlamak. • Beyaz ve kırmızı uluslararası üzüm çeşitlerini tanımlamak. • Türkiye'nin beyaz ve kırmızı üzüm çeşitlerini açıklar ve diğer üzüm çeşitleriyle ayırt eder.
5) • Şarap hatalarını ve rahatsızlıklarını listeleyin ve açıklayın ve tartışın. • Şarap hatalarının ve rahatsızlıklarının kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik nedenlerini açıklar.
6) • Fransa şaraplarını tarif edin. • Fransa'nın iklim bölgelerini, şarap yasalarını ve şarap bölgelerini tanımlayın: Bordeaux, Burgundy, Rhone, Champagne, Loire Valley ve Alsace.
7) • Türkiye şaraplarını tanımlamak. • Türkiye'nin iklim bölgelerini ve şarap bölgelerini tanımlayın: Marmara ve Tracy, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve diğer bölgeler.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Müfredatın açıklanması Ders içeriğinin tanımlanması Tanışma Beklentileri paylaşma Proje konularının belirlenmesi Ders programını gözden geçirin. Sonraki ders için okuma yapma.
2) Şarabın tarihini ve şarap üzümünün evrimini tarif eder.. Antik dünya, Mezopotamya kültürleri, Yunanlılar, Romalılar, Orta Çağlar, Rönesans ve modern günlerin şaraplarını tanıtır ve tanımlar. Sonraki ders için okuma yapmak.
3) Fermantasyon sürecinin özelliklerini tanımlar. Fermantasyon işleminde üzüm, şeker, maya, etanol, karbondioksit tanımlamak Üzüm yapısını tanımlar. Şarap yapımı, terör, bağcılık ve bağcılığın tanımlarını açıklar. Sonraki ders için okuma yapmak.
4) Bağcılık, mevsimlik şarap döngüsü, vintage tarihlemeyi açıklar. Bir yerin tadını, şarap hasadını tanımlar. Üzümlerin işlenmesini tarif eder: beyaz, kırmızı ve gül şarabının ezilmesi, fermantasyon ve proses farklılıklarını açıklar. Yaşlanma sürecini, meşe yaşlanmasını ve hızlı tüketilen şaraplar ile yaşlı şaraplar arasındaki farkları açıklar. Şampanya ve charmat yöntemi yöntemini belirtin ve karşılaştırır. Sonraki ders için okuma yapmak.
5) Şaraplık üzüm çeşitlerini tanımlar. Beyaz ve kırmızı uluslararası üzüm çeşitlerini tanımlar. Türkiye'nin beyaz ve kırmızı üzüm çeşitlerini açıklar ve diğer üzüm çeşitlerini ayırt eder. Sonraki ders için okuma yapmak.
6) Yiyecek ve şarap eşleştirmeyi tanımlar. Şarap tadımı temellerini listeler ve açıklar. Meşe meşesinin, renginin ve kokusunun önemini açıklar. Açıklık, vücut, viskozite, aroma, tatlılık, asitlik, tanenler ve lezzetleri analiz eder. Şarap tadımı çeşitlerini listeler ve açıklar. Sonraki ders için okuma yapmak.
7) Şarap hataları ve rahatsızlıklarını listeler ve açıklar ve tartışır. Şarap hatalarının ve rahatsızlıkların kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik nedenlerini açıklar. Sonraki ders için okuma yapmak.
8) Vize Sınavı Ara sınav sorularını analiz eder.
9) Şarap depolama koşullarını tarif eder. Şarap sunumunu ve servisini tanımlar. Cam seçimini tarif eder. Sonraki ders için okuma yapmak.
10) Fransa şaraplarını tarif eder. Fransa'nın iklim bölgelerini, şarap kanunlarını ve şarap bölgelerini tanımlar: Bordo, Burgonya, Rhone, Şampanya, Loire Vadisi ve Alsace. Sonraki ders için okuma yapmak.
11) İtalya şaraplarını tarif eder. İtalya'nın iklim bölgelerini, şarap yasalarını ve şarap bölgelerini tanımlar: Piedmont, Toskana, Veneto ve diğer bölgeler. Sonraki ders için okuma yapmak.
12) Türkiye'nin şaraplarını tanımlar. • Türkiye'nin iklim bölgelerini ve şarap bölgelerini tanımlayın: Marmara ve Tracy, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve diğer bölgeler. Sonraki ders için okuma yapmak.
13) Eski dünyayı ve yeni dünya şaraplarını ayırt eder. Yeni dünya ülkelerini tanımlar. Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'nın şaraplarını, şarap yasalarını ve şarap bölgelerini tanımlar. Sonraki ders için okuma yapmak.
14) Şili, Arjantin ve Güney Afrika şaraplarını, şarap yasalarını ve şarap bölgelerini tanımlar. Sonraki ders için okuma yapmak.
15) Genel inceleme. Final sınavı için çalışmak.
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Şarap Tadımı, Anlı
Diğer Kaynaklar: Anlı, E. . Şarap Tadımı.
McNeil, K. . Wine Bible.
Gibson, M.. The Sommelier Prep Course: An Introduction to the Wines, Beers, and Spirits of the World.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 1 3 3
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 7