Dersin Amacı: |
14 haftalık eğitim boyunca, sistemli olarak verilen teorik ve pratik bilgilerin yardımı ile profesyonel mutfak uygulamalarındaki temel işleyişin, genel hijyen yaklaşımının ve mutfak dilinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu ders öğrenciye verilen reçeteleri düzgün bir şekilde takip etme ve uygulama özelliği kazandırır.
Yöresel Mutfak 2 Dersi Gastronomi öğrencilerine, Türkiye ‘deki Bölgesel mutfağın önemini anlatmak ve uygulamalı olarak göstermek için düzenlenmiştir. Başarılı bir Türk Mutfağı şefi olabilmek için Türk Mutfağını bölge bölge örnekleri ile bilmeleri gerekmektedir. Türk Mutfağının pişirme tekniklerini, malzemelerini, baharatlarını, kebabının inceliklerini öğrenmelidirler.
|
Dersin İçeriği: |
Ders İçeriğinin Tartışılması ve ödev Konularının Belirlenmesi, Türk Mutfağı hakkında genel bilgi aktarılması
Orta Karadeniz Mutfağı Çorum Ankara, Sinop
Orta Karadeniz Mutfağı Amasya, Niğde, Kastamonu
Doğu Karadeniz Bölgesi Rize Trabzon Artvin
İç Anadolu Yozgat, Konya Yemekleri
Batı Karadeniz Düzce, Bolu yemekleri
İç Anadolu Nevşehir, Çankırı, Karaman, Niğde, Kırşehir yemekleri
İç Anadolu yemekleri – Kayseri
Batı Karadeniz yemekleri – Bolu, Zonguldak, Bartın
İç Anadolu Sivas, Eskişehir yemekleri
İç Anadolu Tokat, Gümüşhane, Bayburt yemekleri
İç Anadolu Yozgat, Konya , Karaman yemekleri
İç Anadolu Yemekleri- Ankara, Çorum, Nevşehir |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders İçeriğinin Tartışılması ve ödev Konularının Belirlenmesi, Türk Mutfağı hakkında genel bilgi aktarılması |
Veri Yok |
2) |
• Orta Karadeniz Mutfağı Çorum Ankara, Sinop |
veri yok |
3) |
• Orta Karadeniz Mutfağı Amasya, Niğde, Kastamonu |
veri yok |
4) |
• Doğu Karadeniz Bölgesi Rize Trabzon Artvin |
veri yok |
5) |
• İç Anadolu Yozgat, Konya Yemekleri |
veri yok |
6) |
• Batı Karadeniz Düzce, Bolu yemekleri |
veri yok |
7) |
• İç Anadolu Nevşehir, Çankırı, Karaman, Niğde, Kırşehir yemekleri |
veri yok |
8) |
• Vize Sınavı |
veri yok |
9) |
• İç Anadolu yemekleri – Kayseri |
veri yok |
10) |
• Batı Karadeniz yemekleri – Bolu, Zonguldak, Bartın |
veri yok |
11) |
• İç Anadolu Sivas, Eskişehir yemekleri |
veri yok |
12) |
• İç Anadolu Tokat, Gümüşhane, Bayburt yemekleri |
veri yok |
13) |
• İç Anadolu Yozgat, Konya , Karaman yemekleri |
veri yok |
14) |
• İç Anadolu Yemekleri- Ankara, Çorum, Nevşehir |
veri yok |
15) |
Konu Tekrarı |
veri yok |
16) |
Final Sınavı |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|