GSTE246 Occupational Safety and Healthİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE246
Ders İsmi: Occupational Safety and Health
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. HAMZA SAVAŞ AYBERK
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Uluslararası çalışma Örgütü ILO’ nun tespitlerine göre iş kazalarının % 2’ si önlenmesi mümkün olmayan ancak % 98’ i ise önlenmesi mümkün olan kazalardır. Bu doğrultuda işyerindeki tehlike kaynaklarının tespit edilmesi ve bunlardan doğabilecek risklerin önceden kontrol altına alınması iş kazalarını büyük ölçüde azaltacaktır. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının çoğunluğu bilgisizlik ve eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu dersin amacı iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda gastronomi öğrencilerinin eğitilmesini sağlamaktır. Böylece mezunlarımız iş yerlerinde karşılaşabilecekleri riskleri tahmin edebilir ve kazalar gerçekleşmeden önlem alabilir yetkinlikte olacaktır.
Dersin İçeriği: Ders İçeriğinin Tartışılması
Sağlığın Tanımı
İşçi Sağlığı ve Temel İlkeleri
İş Sağlığı Kontrolleri, Sağlık Raporları ve İşyeri Hekimi
Meslek Hastalıkları ve İşyeri Sağlık Politikaları
İş Güvenliği Kavramı
İşyerinde (Mutfakta) İş Güvenliğini bozabilecek Tehlikeler
Kriz Yönetimi, Yangın, Deprem ve Sel Durumlarında Yapılması Gerekenler
İş Kazası Tanımı, Nedenleri ve Önlemleri
İlkyardım Uygulamalarına Giriş
İlkyardım Uygulamaları
İş Kazasında Hukuki Süreç
İşçi Sağlığı ve Güvenliğinde Sorumluluklar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Sağlığın tanımlanması. Sağlığın önemi ve amacının açıklanması. • Hastalığın tanımlanması ve sınıflandırılması. • Bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların açıklanması.
2) • Sağlığın tanımlanması. Sağlığın önemi ve amacının açıklanması. • Hastalığın tanımlanması ve sınıflandırılması. • Bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların açıklanması. • Identification of health. Explaining the importance and purpose of health. • Identification and classification of the disease. • To explain infectious and non-communicable diseases. 2 • İşçi sağlığının tanımlanması, öneminin ve amacının açıklanması. • İşçi sağlığının sağlanmasında uyulması gereken temel ilkelerin sıralanması ve açıklanması. • İşçi sağlığını etkileyen etmenlerin sınıflandırılması ve anlatılması. • Defining worker health, explaining its importance and purpose. • List and explain the basic principles to be followed in ensuring worker health. • Classification and explanation of factors affecting worker health. 3 • İş sağlığında yapılması gereken kontrollerin ve alınması gereken sağlık raporlarının aktarılması • İşçi sağlığının sağlanmasında işyeri hekiminin öneminin açıklanması. • Transferring the controls to be made in the occupational health and the health reports to be taken • Explaining the importance of the workplace doctor in ensuring worker health. 4 • İşyerinde üretimi etkileyen sağlık problemlerinin açıklanması. • Meslek hastalığının tanımlanması, sınıflandırılması ve meslek hastalığından korunmak için alınacak önlemlerin anlatılması. • İşyeri sağlık politikaları ve bu politikaları etkileyen etmenlerin tartışılması. • Explanation of health problems affecting production in the workplace. • Describing the measures to be taken to define and classify occupational diseases and to protect them from occupational diseases. • Discussion of workplace health policies and the factors affecting these policies. 5 • Kriz yönetiminin tanımlanması. • Yangın nedenleri ve yangının önlenmesi için alınacak tedbirlerin açıklanması. • Deprem ve sel gibi afetlerde yapılması gereken davranışların sıralanması ve açıklanması. • Defining crisis management. • Explanation of the causes of fire and measures to be taken to prevent fire. • Listing and explaining the behaviors that should be done in disasters such as earthquakes and floods. 6 • Kırık- çıkık ve burkulmalarda, hayvan ısırması ve böcek sokmalarında ilkyardım uygulamalarının anlatılması. • Acil durumlarda ilkyardım uygulamaları ve hasta taşınmasında uyulması gereken kuralların açıklanması. • To explain first aid practices in broken-dislocations and sprains, animal bites and insect bites. • First aid practices in emergency situations and explanation of the rules to be followed in patient transport. 7 • İşçi sağlığı ve güvenliği açısında işverenin, sendikanın ve devletin sorumluluklarının açıklanması ve tartışılması.
3) • İşçi sağlığının tanımlanması, öneminin ve amacının açıklanması. • İşçi sağlığının sağlanmasında uyulması gereken temel ilkelerin sıralanması ve açıklanması. • İşçi sağlığını etkileyen etmenlerin sınıflandırılması ve anlatılması.
4) • İş sağlığında yapılması gereken kontrollerin ve alınması gereken sağlık raporlarının aktarılması • İşçi sağlığının sağlanmasında işyeri hekiminin öneminin açıklanması.
5) • İşyerinde üretimi etkileyen sağlık problemlerinin açıklanması. • Meslek hastalığının tanımlanması, sınıflandırılması ve meslek hastalığından korunmak için alınacak önlemlerin anlatılması. • İşyeri sağlık politikaları ve bu politikaları etkileyen etmenlerin tartışılması.
6) • Kriz yönetiminin tanımlanması. • Yangın nedenleri ve yangının önlenmesi için alınacak tedbirlerin açıklanması. • Deprem ve sel gibi afetlerde yapılması gereken davranışların sıralanması ve açıklanması.
7) fiziksel kimyasal biyolojik risk etmenleri
8) • Kırık- çıkık ve burkulmalarda, hayvan ısırması ve böcek sokmalarında ilkyardım uygulamalarının anlatılması. • Acil durumlarda ilkyardım uygulamaları ve hasta taşınmasında uyulması gereken kuralların açıklanması.
9) • İşçi sağlığı ve güvenliği açısında işverenin, sendikanın ve devletin sorumluluklarının açıklanması ve tartışılması.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) iş sağlığı ve güvenliği temel bilgiler edinilir.işş kazası ve meslek hastlıklarının nedenleri etkileri ve önlemleri öğrenilir.güvensiz davranışlar,güvensiz koşullar ile fiziksel,kimyasal,biyolojik,psikolojik risk etmenleri konularında bilgi edinilir,iş yerinde alınacak önlemler kavrama da kolaylıklık elde edilir.
2) temel bilgiler
3) istatistik bilgileri anlama ve yorumlama
4) güvensiz davranışlar
5) ergonomik ve psikolojik risk etmenleri
6) iş kazaları tanım,neden,sonuçlar
7) meslek hastalıkları tanım,neden,sonuçlar
8) önlemler
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders İçeriğinin Tartışılması Veri yok
2) • Sağlığın Tanımı Veri yok
3) • İşçi Sağlığı ve Temel İlkeleri Veri yok
4) • İş Sağlığı Kontrolleri, Sağlık Raporları ve İşyeri Hekimi Veri yok
5) • Meslek Hastalıkları ve İşyeri Sağlık Politikaları Veri yok
6) • İş Güvenliği Kavramı Veri yok
7) • İşyerinde (Mutfakta) İş Güvenliğini bozabilecek Tehlikeler Veri Yok
8) • Vize Sınavı Veri yok
9) • Kriz Yönetimi, Yangın, Deprem ve Sel Durumlarında Yapılması Gerekenler Veri yok
10) • İş Kazası Tanımı, Nedenleri ve Önlemleri Veri yok
11) • İlkyardım Uygulamalarına Giriş Veri yok
12) • İlkyardım Uygulamaları Veri yok
13) • İş Kazasında Hukuki Süreç Veri yok
14) • İşçi Sağlığı ve Güvenliğinde Sorumluluklar Veri yok
15) • Final konularının tekrar edilmesi Veri yok
16) Final Sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Veri yok.
Diğer Kaynaklar: Veri yok.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

1

2

3

4

5

5

6

7

1

1

2

4

6

7

8

9

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Bireysel Proje
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 32
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 43
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 77