Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları |
|
1 - Bilgi |
Kuramsal - Olgusal |
1) • Simit hamurunun sert ve elastik yapısının nasıl elde edileceğinin anlatılması, • Simit suyunun karamelize edilmesi ve değişiminin gözlenmesinin aktarılması,
• Hamur işleme tekniğinin ve pişirme süresinin öneminin vurgulanması.
|
2 - Beceriler |
Bilişsel - Uygulamalı |
1) •Açma hamur reçetesinin anlatılması,
•Tarife uygun hamur yoğurma tekniklerinin aktarılması,
•Hamurdaki nem oranını saptama ve ortam ısısına göre çalışma
• Hamurun mayalanma süresi ve pişirme tekniğinin öğretilmesi.
|
2) • Reçetenin anlatımı,
• Hamurdaki homojen kıvamın öğretilmesi ve bozulmadan şekil verilme yönteminin anlatılması,
• Hamurdaki işleyiş sırasının öneminin vurgulanması,
• Pişirme tekniği ile mayalanma süresinin kavranması.
|
3) • Hamur yoğurma tekniği ve elastik yapının oluşturulması,
• Hamurun dinlenim ve işlenim aşamasının anlatılması,
• Hamurun mayalanma süresi ve pişirme tekniğinin önemine vurgu yapılması,
|
4) •Hamurdaki sıvı malzemelerin homojen hale getirilmesi,
•Hamurda optimum yoğrulma süresinin bilgisi verilmesi,
•Hamurun pişirilme süresinin aktarılması.
|
5) • Hamurun yoğrulma tekniği ve çiftleme tekniğinin öğretilmesi,
• Dinlendirme aşamasının belirlenmesi,
• Hamur açma tekniğinin anlatılması,
• İç malzeme hazırlanma tekniğinin kavranması,
• Dinlendirmeden sonra pişirme süresinin gözlemlenmesi.
|
6) • Hamurun homojen ve elastik yapısının sağlanmasının öğretilmesi,
• Hamur işleme tekniğinin kavranması,
• İç malzemelerin hazırlanması,
• Pişirme tekniğinin öğretilmesi
|
7) • Hamur yoğurma işlem sırasının uygulanması,
• Homojen bir hamur elde edilmesinin öğretilmesi,
• Hamuru işleme tekniğinin uygulanması,
• Pişirme ve dinlendirme aşamasının kavranması.
|
3 - Yetkinlikler |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Öğrenme Yetkinliği |
Alana Özgü Yetkinlik |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması,
• Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması,
• Tanışma
• Beklentilerin paylaşılması,
• Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi |
Ders izlencesini gözden geçirme |
2) |
Açma hamur reçetesinin anlatılması,
• Tarife uygun hamur yoğurma tekniklerinin aktarılması,
• Hamurdaki nem oranını saptama ve ortam ısısına göre çalışma
• Hamurun mayalanma süresi ve pişirme tekniğinin öğretilmesi. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
3) |
Reçetenin anlatımı,
• Hamurdaki homojen kıvamın öğretilmesi ve bozulmadan şekil verilme yönteminin anlatılması,
• Hamurdaki işleyiş sırasının öneminin vurgulanması,
• Pişirme tekniği ile mayalanma süresinin kavranması. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
4) |
Simit hamurunun sert ve elastik yapısının nasıl elde edileceğinin anlatılması,
• Simit suyunun karamelize edilmesi ve değişiminin gözlenmesinin aktarılması,
• Hamur işleme tekniğinin ve pişirme süresinin öneminin vurgulanması. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
5) |
Hamur yoğurma tekniği ve elastik yapının oluşturulması,
• Hamurun dinlenim ve işlenim aşamasının anlatılması,
• Hamurun mayalanma süresi ve pişirme tekniğinin önemine vurgu yapılması, |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
6) |
Hamurdaki sıvı malzemelerin homojen hale getirilmesi,
• Hamurda optimum yoğrulma süresinin bilgisi verilmesi,
• Hamurun pişirilme süresinin aktarılması. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
7) |
Hamurun yoğrulma tekniği ve çiftleme tekniğinin öğretilmesi,
• Dinlendirme aşamasının belirlenmesi,
• Hamur açma tekniğinin anlatılması,
• İç malzeme hazırlanma tekniğinin kavranması,
• Dinlendirmeden sonra pişirme süresinin gözlemlenmesi. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
8) |
Vize Sınavı |
veri yok |
9) |
Hamurda yoğrulma ve katlanma yönteminin öğretilmesi,
• Hamurda merdane tekniğinin kullanılması ve katlama yöntemi ile hamurun açılma yönteminin aktarılması,
• Hamurun iç harcının hazırlanma aşaması,
• Pişirme tekniğinin aktarılması |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
10) |
Hamurun homojen ve elastik yapısının sağlanmasının öğretilmesi,
• Hamur işleme tekniğinin kavranması,
• İç malzemelerin hazırlanması,
• Pişirme tekniğinin öğretilmesi |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
11) |
Hamurun yoğrulma aşamasının belirlenmesi,
• Hamuru işleme tekniği ve el becerisinin sağlanması,
• Pişirme tekniğinin aktarılması. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
12) |
Hamur yoğurma işlem sırasının uygulanması,
• Homojen bir hamur elde edilmesinin öğretilmesi,
• Hamuru işleme tekniğinin uygulanması,
• Pişirme ve dinlendirme aşamasının kavranması. |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
13) |
Ödev sunumu |
Veri yok |
14) |
Genel tekrar yapılması.
• Öğrencilerin sorularının cevaplanması. |
Veri yok |
15) |
Genel tekrar yapılması.
• Öğrencilerin sorularının cevaplanması. |
Veri yok |
16) |
Final sınavı |
veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|