GSTE228 History of Turkish Cuisineİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE228
Ders İsmi: History of Turkish Cuisine
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. EMİR GAMZE VATANDOST MADEN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, gastronomi öğrencilerine Türk beslenme alışkanlıklarını tanımlamayı ve böylece Türk kültüründe mutfağın önemini belirlemelerini amaçlamaktadır. Aynı zamanda uygulama yaparak Türk mutfağında öğrencilerin yemeklerini ve malzemelerini açıklamayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Ders Anahatlarını Tartışmak,
Türk Mutfağına Giriş
Ege Mutfağı
Yerel Lezzetlerden Biri: Kebap
Meze Uygulamaları
Antep Mutfağı ve İçli Köfte
Güneydoğu Anadolu Mutfağı
Karadeniz Bölgesi Mutfağı
Konya Mutfağı
Modern Yemek Alışkanlıkları ve Yerel Mutfağı
Genel İnceleme ve Sorulara Cevap Verme

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Bölgesel gıdaları ve teknik özellikleri tanımlama. • Bölgesel farklılıkları ve pişirme tekniklerini tanımlamak. • Bölgesel zeytinyağı gıdaları ve et kurslarının tarihsel tanıtımını tanımlamak.
2) • Ege ve göçmen mutfağını tanımlamak. • Bitkisel gıda uygulamalarını ve çiğ gıdaların önemini tanımlamak: bitkilerden hazırlanan salatalar.
3) • Bölgesel et kurslarını tanımlamak. • Antep cusine uygulamasını tanımlamak. Kebap ve etli firik (taze servet) pilav.
4) • Meze uygulamasını tanımlayın. • Antep mutfağından ünlü mezeleri tanımlayın.
5) • Antep mutfağını tanımlayın. • Et eti kursları ve içli köfte uygulamalarını listeler ve açıklar.
6) • Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yöresel yemekleri listeleyin ve açıklayın. • Hatay (Antakya) mutfağını ve uygulamasını tanımak.
7) • Karadeniz yöresel mutfağı uygulamasını tanımlar. • Pişmiş pirinci hamsi ve Mıhlama ile tarif edin.
8) • Bölgesel hamur ürünlerini açıklar. • Konya (Iconicon) mutfağından örneklemeyi tanımlayın. • Pida ve Etli Ekmek (etli Pida) uygulamalarını tanımlamak.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Müfredatın açıklanması Ders içeriğinin tanımlanması Tanışma Beklentileri paylaşma Proje konularının belirlenmesi Ders programını gözden geçirme Sonraki ders için okuma atama
2) Bölgesel yiyecekleri ve özellikleri tanımlayın. Bölgesel farklılıkları ve pişirme tekniklerini açıklayın. Bölgesel zeytinyağlı gıdaların ve et kurslarının tarihsel tanıtımını açıklayın. sonraki ders için okuma yapma.
3) Ege ve göçmen mutfağını tanımlayınız. Bitkisel gıda uygulamalarını ve çiğ gıdaların önemini tanımlamak: Otlardan hazırlanan salatalar. sonraki ders için okuma yapma.
4) Bölgesel et tabaklarını tanımlar. Antep mutfağı uygulamasının tanımlanması. Kebap ve etli köknar (taze zenginlik) pilav. sonraki ders için okuma yapma.
5) Mezeler Antep mutfağından ünlü mezeler sonraki ders için okuma yapma.
6) Antep Mutfağı Et dolgulu tabaklar ve içli köfte. sonraki ders için okuma yapma.
7) Güneydoğu Anadolu bölgesinden bölgesel yiyecekleri listeler ve açıklar. Hatay (Antioch) mutfağını ve uygulamasını tanımlar. sonraki ders için okuma yapma.
8) Aradan bugüne kadar anlatılan konuların değerlendirilmesi Vize sorularının analiz edilmesi.
9) Karadeniz bölgesel mutfağı uygulamasını tanımlar. Hamsi ve Mıhlama ile pişmiş pirinci tarif edin. sonraki hafta için okuma yapma.
10) Otlarla ve tahıl ürünleri ile pişirilmiş Karadeniz bölgesel yiyeceklerini tanımlayın. sonraki ders için okuma yapma.
11) Bölgesel hamur ürünlerini açıklar. Konya (Iconicon) mutfağından örneklemeyi tanımlar. Pide ve Etli Ekmek (etli Pide) uygulamalarını tanımlar. Sonraki ders için okuma yapma.
12) Kayseri (Caeseria) mutfağını tanımlamak. Haşlanmış su ve haşlanmış et suyu uygulamalarında mantı tanımlar. sonraki ders için okuma yapma.
13) Türk beslenme alışkanlıklarının tarihini geçmişten günümüze tartışır. Modern yeme alışkanlıklarını açıklar. Günün popüler yemekleri ile yerel yemekleri karşılaştırın. sonraki ders için okuma yapma.
14) Genel tekrar sonraki ders için okuma yapma.
15) Dönem sonu soruları ve cevapları Final sınavı için çalışmak.
16) final sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yöresel Mutfağımız, Gürsoy
Diğer Kaynaklar: Gursoy, D. (2013). Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım: Tarihin Süzgecinde Yöresel Mutfağımız.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 1 3 3
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 7