GSTE227 Healty Food in the Kitchenİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE227
Ders İsmi: Healty Food in the Kitchen
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mutfakta Sağlıklı Beslenme dersi, gıda alerji ve intoleranslarının tanınması ve farklı alerji ve intolerans kombinleri ile mönü oluşturmak ve mutfakta bu mönüleri hayata geçirmek üzerine kurulu bir derstir. Dersler 4 haftalık teorik anlatımlar sonrasında öğrencilerin araştırıp belirleyeceği mönüler doğrultusunda mutfakta uygulama olarak gerçekleşmektedir.
Dersin İçeriği: Ders izlencesi
• Gıda Alerjileri- Gıda Intoleransları
• Glüten Alerjisi ve Çölyak
• Glütensiz hayat
• Süt Alerjisi ve Laktoz İntoleransı
Laktozsuz hayat
• Prezantasyon
• Gıda Alerjileri
• Yumurta ve süt alerjisi
• Balık- Et- Kabuklu Deniz Ürünleri
• Baklagiller alerjisi-Fındık ve tohum alerjisi-Meyve Alerjisi
• Sebze Alerjisi, Baharat Alerjisi, Çikolata Alerjisi, Bal Alerjisi, İçecek Alerjisi
• Tüm alerjiler

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Gıda Alerjisi nedir? • Gıda Intoleransı nedir? • Bilinen Gıda Alerjileri • Bilinen Gıda İntoleransları • Sebepleri- Tanı- Tedavi • Korunma Yolları
2) • Glüten Alerjisi nedir? Çölyak nedir? • Sebepleri • Çeşitleri • Korunma Yöntemleri • Gıdalarda glüten oranları
3) • Süt içeriği- faydaları • Laktoz nedir? Laktoz Intoleransı nedir? • Süt Alerjisi nedir? Görülme sıklığı nedir? • Süt ve süt ürünlerinin laktoz içeriği • Süt alerjisi ile laktoz intoleransı arasındaki fark • Etnik olarak intolerans
4) • Yumurta Alerjisi • Balık Alerjisi • Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjisi • Baklagiller alerjisi • Fındık ve tohum alerjisi • Et Alerjisi • Meyve Alerjisi • Sebze Alerjisi • Baharat Alerjisi • Çikolata Alerjisi • Bal Alerjisi • İçecek Alerjisi
5) Baklagiller alerjisi, Fındık ve tohum alerjisi, Meyve Alerjisi kısıtları dahilinde belirlenmiş mönünün mutfakta uygulanması
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Gluten intoleransı ya da alerjisi olan insanlara uygun 3 course menü oluşturulması ve uygulamalı şekilde yapılıp tadım yapılması.
2) Laktoz intoleransı ya da alerjisi olan insanlara uygun menü oluşturulması ve uygulamalı tadımının yapılması.
3) Yumurta, süt ve süt ürünlerine alerjisi olan insanlara yönelik menü oluşturulması ve tadım yapılması.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Uygulama gruplarının oluşturulması • Ödev konularının dağıtılması ve gruplar tarafından seçimi veri yok
2) • Gıda Alerjisi nedir? • Gıda Intoleransı nedir? • Bilinen Gıda Alerjileri • Bilinen Gıda İntoleransları • Sebepleri- Tanı- Tedavi • Korunma Yolları Veri yok
3) • Glüten Alerjisi nedir? Çölyak nedir? • Sebepleri • Çeşitleri • Korunma Yöntemleri • Gıdalarda glüten oranları Veri yok
4) • Belirlenmiş Glütensiz mönünün mutfakta uygulanması Veri yok
5) • Süt içeriği- faydaları • Laktoz nedir? Laktoz Intoleransı nedir? • Süt Alerjisi nedir? Görülme sıklığı nedir? • Süt ve süt ürünlerinin laktoz içeriği • Süt alerjisi ile laktoz intoleransı arasındaki fark • Etnik olarak intolerans Veri yok
5) • Süt içeriği- faydaları • Laktoz nedir? Laktoz Intoleransı nedir? • Süt Alerjisi nedir? Görülme sıklığı nedir? • Süt ve süt ürünlerinin laktoz içeriği • Süt alerjisi ile laktoz intoleransı arasındaki fark • Etnik olarak intolerans Veri yok
6) • Belirlenmiş Laktozsuz mönünün mutfakta uygulanması Veri yok
7) • Gruplara verilen ödevlerin sunulması ve ödev teslimi Veri yok
8) • Vize Sınavı Veri yok
9) • Yumurta Alerjisi • Balık Alerjisi • Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjisi • Baklagiller alerjisi • Fındık ve tohum alerjisi • Et Alerjisi • Meyve Alerjisi • Sebze Alerjisi • Baharat Alerjisi • Çikolata Alerjisi • Bal Alerjisi • İçecek Alerjisi Veri yok
10) Yumurta- Süt Alerjileri kısıtlaması dahilinde belirlenmiş mönünün uygulanması Veri yok
11) • Balık, Et, Kabuklu Deniz Ürünleri alerjisi kısıtları dahilinde belirlenmiş mönünün mutfakta uygulanması Veri yok
12) • Baklagiller alerjisi, Fındık ve tohum alerjisi, Meyve Alerjisi kısıtları dahilinde belirlenmiş mönünün mutfakta uygulanması Veri yok
13) • Sebze Alerjisi, Baharat Alerjisi, Çikolata Alerjisi, Bal Alerjisi, İçecek Alerjisi kısıtları dahilinde belirlenmiş mönünün mutfakta uygulanması Veri yok
14) • Bütün alerjiler dahilinde belirlenmiş mönünün mutfakta uygulanması veri yok
15) • Glütensiz ve Laktozsuz ortak mönü çıkartılması • Final sınavına hazırlık Veri yok
16) Final sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Çocuklarda Besin Alerjileri
Prof. Dr Nermin Güler
Diğer Kaynaklar: • Korn, D. (2018). Glütensiz Yaşam

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

4

6

8

3

5

7

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 1 4 4
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 8