GSTE219 Local Cuisine 1 (Aegean+Mediterranean)İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE219
Ders İsmi: Local Cuisine 1 (Aegean+Mediterranean)
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin coğrafi, iklimsel ve tarımsal özelliklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle ders, iki bölgemizin kültürel mirasını tanımlamanın yanı sıra, mutfağımızdaki yemekleri yaparak örneklemimizin kültürel zenginliğini öğrencilere tanıtmaktı. Ege ve Akdeniz yemeklerinden seçilen yemekler, öğrenciler tarafından kendi başlarına üretilecek. Bu yemeklerin amacı, yöresel iklime, yemeğe, yemek pişirme tekniklerine, göçüne, göç ortamlarının yapısını inceleyerek, bu yemeklerin doğduğu kültürleri hakkında bilgi ve inanç sağlayan yapıyı inceleyerek açıklamaktadır.
Dersin İçeriği: Ders Anahatlarını Tartışmak
Uşak, İzmir, Aydın ve Afyon Yemekleri
Denizli, Muğla ve Afyon Yemekleri
Denizli, Manisa ve Uşak Yemekleri
Vize Sınavı
Afyon ve İzmir Yemekleri
Osmaniye, Adana, Isparta ve Denizli Yemekleri
Adana, İçel, Mersin ve Antakya Yemekleri
Kahramanmaraş, Mersin, Adana ve Isparta Yemekleri
Adana, Antalya ve Antakya Yemekleri
Isparta, Antalya ve Adana Yemekleri
Genel tekrar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Kara gözlü Bezelye Çorbası (İzmir), Özbek pilavı (Afyon), Patlıcan Salatası (Uşak), Kağıt Kebap (Aydın). Ağız açık toplamı (Afyon), tatlı incir (İzmir).
2) Kuskus Pilavı (Uşak), Peynir Salatası (İzmir), baharatlı güveç (Aydın) ve Paşa Toplamı (Aydın) açıklanır. Midye Lahanası Toplamı (Aydın), Portakallı Karamel (İzmir).
3) Bulgur Pilavı (Denizli), Peynir ve Domates Salatası (İzmir), haşlanmış midye (İzmir). Buckling Kebab (Mugla), Maydanoz musakka (Afyon), Elma Tatlı Kremi (Afyon).
4) Milletvekili (Aydın), Paşa mezesi (İzmir), süt balığı (İzmir), Çöp ve Selçuklu soğan kebabı (Aydın). Domates Yemeği (Uşak), tatlı çörek (İzmir).
5) Börülce (İzmir), Kalsine (Denizli), Buldan Kebabı (Denizli) Taratorlini listeler ve açıklar. Bamya (Afyon), Sinkonat - (Manisa), Kremalı Ekmek Kadayıfı (Afyon).
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Müfredatın açıklanması Ders içeriğinin tanımlanması Tanışma Beklentileri paylaşma Proje konularının belirlenmesi Ders programını gözden geçirmek. Sonraki ders için okuma yapmak.
2) Siyah Bezelye Çorbası (İzmir), Özbek pilavı (Afyon), Patlıcan Salatası (Uşak), Kağıt Kebabı (Aydın) tanımlamak. Ağzı açık Sum (Afyon), incir tatlısı (İzmir) tanımlamak. Sonraki ders için okuma yapmak.
3) Kuskus Pilavı (Uşak), Peynir Salatası (İzmir), baharatlı güveç (Aydın) ve Paşa Sum (Aydın) tanımlamak. Midye Lahanası (Aydın), Portakallı Karamel (İzmir) Tanımlamak. Sonraki ders için okuma yapmak.
4) Bulgur Pilavı (Denizli), Peynir ve Domates Salatası (İzmir), haşlanmış midye (İzmir) tanımlamak. Tokat Kebabı (Muğla), Maydanoz Musakka (Afyon), Elma Tatlı Kreması (Afyon). sonraki ders için okuma yapmak.
5) Paşa mezesi (İzmir), süt balığı (İzmir), Çöp ve Selçuklu soğanı kebabını (Aydın) tanımlamak. • Domates Yemeği (Uşak), tatlı çörekler (İzmir) tanımlamak. sonraki ders için okuma yapmak.
6) Davet Köşk (Denizli), Siirkel Havuç (Manisa), Etli Kabak (İzmir). Ispanaklı börek (Uşak), Patlıcan Pabuca (İzmir), Boğulmuş Tatlı (İzmir) listeler ve açıklar. sonraki ders için okuma yapmak.
7) Börülce (İzmir), Kalsine (Denizli), Buldan Kebabı (Denizli). okra (Afyon), Sinkonat (Manisa), Kremalı Ekmek Kadayıfı (Afyon). sonraki ders için okuma yapmak.
8) Aradan bugüne kadar anlatılan konuların değerlendirilmesi Vize sorularını analiz etmek.
9) Saksağan beyni (İzmir), börülce salatası (İzmir), Efe Şal (İzmir), Kedikülümb (Afyon), Ceviz Muska (İzmir). sonraki ders için okuma yapmak.
10) Ekşi Çorbası (Osmaniye), Zahter Salata (Antakya), Arap kebabı (Adana), Bartavit (Adana). Pırasa böreği (Isparta), incir tatlısı (Denizli). Sonraki ders için okuma yapmak.
11) Analıkızlı Çorbası (Adana), Tereyağı Salatası (Adana), mercimek humus (Antakya). Ermenek (Mersin), Et Pan (Adana), Midye (Isparta), Jazari (İçel) Batırıg. Sonraki ders için okuma yapmak.
12) Maraş Çorbası (Kahramanmaraş), Mücendr'den Pilav'a (N.Cyprus), Kuru Soğan Salata (Adana), Antalya Salata (Antalya), Maqluba (Antakya), Tantuni (Mersin), Karakuş Tatlısı (Adana) Namaz Çorbası (Adana), Örgülü Pilav (Isparta), Kıyılmış Salata (Osmaniye), Adana Kebabı (Adana), Pırasa Turtası (Isparta), Tatlı Portakal Gülü (Adana) Sonraki ders için okuma yapmak.
13) Meslin Çorbası (Antakya), Dövme Pirinç (Adana), Muhammara (Antakya), Saksuka (Antalya). Kuru Patlıcan Patlıcan (Antakya), Tatlı Ada (Adana) Çorbalar (Adana), Avgan Pilavı (Adana), Heydari (Adana), Babagannüç (Antakya), Ayva Aşı (Antalya), Künefe (Antakya) Sonraki ders için okuma yapmak.
14) Çorba (Isparta), Kabi (Isparta), Hibes (Antalya) ve kısırlık (Adana), Tahinli Turp Salatası (Adana) Şeyh Mualla (Antakya). Final sınavı için çalışma yapmak.
14) Çorba (Isparta), Kabi (Isparta), Hibes (Antalya) ve kısırlık (Adana), Tahinli Turp Salatası (Adana) Şeyh Mualla (Antakya). Final sınavı için çalışma yapmak.
15) Genel tekrar Final sınavı için genel tekrar.
16) Final sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yöresel Mutfağımız, Deniz Gürsoy
Diğer Kaynaklar: Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım: Tarihin Süzgecinde Yöresel Mutfağımız, Deniz Gürsoy

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Grup Projesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 64
Uygulama 16 64
Final 1 4
Toplam İş Yükü 132