GSTE214 Fundamentals of Culinary Techniques 3İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE214
Ders İsmi: Fundamentals of Culinary Techniques 3
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: İBRAHİM ARSLANOĞLU
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mutfak Teknikleri II dersinin devamı niteliğindeki bu ders genel olarak öğrenciye profesyonel anlamda, mutfak ekipmanlarının ve malzemelerinin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgi verir.
Dersin İçeriği: Bu ders fırınlama, kızartma, soteleme, poşe, ön haşlama, ıslak pişirme, ızgarada pişirme gibi kullanılan pişirme tekniklerinin hepsini deneyimleme imkanı tanır. Bu pişirme tekniklerini doğru kullanarak yemek yapıp uygulamalar ile pekiştirirler. Ders temel tekniklerin öğrencilere öğretilmesi ve uygulamalı olarak gösterilmesini içerir. Üretim sürecinde neler ile karşılaşacağı bilgisi aktarılır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Moist ıslak pişirme tekniğinin (boiling) tanımlanması. Kurufasulyeli ve kuru domatesli bruscetta, Hint turşusu, kızarmış tavuk kanatları ve cayenne pepper sos yapımı.
2) Poaching yöntemi anlatımı. Asya tarzı şurup içerisinde poşe armut, kahveli sabayon sos ile, pirinç eriştesi eşliğinde poşe somon, zerdeçallı fıstık sos ile hazırlanışı.
3) Soteleme; Pepper steak lyonnese patates ile, Deniz mahsüllü creole hazırlanışı. Sebze soteleme Fener balığı sote, balzamik çektirmesi ve karnabahar mus ile
4) Stir frying; pişirme tekniği egg noodle, ballı soya sos eşliğinde, chilli sarımsak sos ile, pad thai yapımının gösterimi. Stir fry tavuk baget hardal sosla Ispanaklı mantar stir fry karamelize ceviz ve soya sosu çektirmesi ile
5) Grilling; Panko kırıntıları eşliğinde Izgara kuzu pirzola, limonlu enginar ve nane püresi ile, ızgara tavuk but yapımının gösterimi, Izgara mercan karamelize soğan ve sote ıspanak ile
6) Roasting; Taze baharatlı gnocchi, morney sos ile, Rosto edilmiş domates çorbası, Roast beef yapımının gösterimi ve açıklanması. Fırında hazırlanmış beşamel soslu karnabahar permesan shaving
7) Baking; Beef Wellington, Ispanaklı sufle yapımı Fırında kuzu butu, Hünkar beğendi ile Fırında hazırlanmış kaymaklı Ayva tatlısı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders İzlencesinin dağıtılması Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması İleri pişirme tekniklerinin ve mutfağının tanıtılması Ekipmanların ve aletlerin kullanım talimatlarının aktarılması. Ödev konularının belirlenmesi Ders izlencesini gözden geçirme
2) Ders İzlencesinin dağıtılması Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması İleri pişirme tekniklerinin ve mutfağının tanıtılması Ekipmanların ve aletlerin kullanım talimatlarının aktarılması. Ödev konularının belirlenmesi Ders izlencesini gözden geçirme
3) Poaching; Asya tarzı şurup içerisinde poşe armut, Kahveli sabayon sos ile, pirinç eriştesi eşliğinde poşe somon, zerdeçallı fıstık sos ile hazırlanışı. Ders kitabı Sf 7-19 arası okuma
4) Moist ıslak pişirme tekniğinin (boiling) tanımlanması. Kurufasulyeli ve kuru domatesli bruscetta, Hint turşusu, kızarmış tavuk kanatları ve cayenne pepper sos Öğrencilerden anlatılan çalışmaları mutfak ortamında uygulamaya geçirmesi beklenir.
5) Soteleme; Pepper steak lyonnese patates ile, Deniz mahsüllü creole hazırlanışı. Sebze soteleme Fener balığı sote, balzamik çektirmesi ve karnabahar mus ile Veri yok
6) Stir frying; pişirme tekniği egg noodle, ballı soya sos eşliğinde, chilli sarımsak sos ile, pad thai yapımının gösterimi. Stir fry tavuk baget hardal sosla Ispanaklı mantar stir fry karamelize ceviz ve soya sosu çektirmesi ile Veri yok
7) Grilling; Panko kırıntıları eşliğinde Izgara kuzu pirzola, limonlu enginar ve nane püresi ile, ızgara tavuk but yapımının gösterimi. Izgara mercan karamelize soğan ve sote ıspanak ile Veri yok
8) Roasting; Taze baharatlı gnocchi, morney sos ile, Rosto edilmiş domates çorbası, Roast beef yapımının gösterimi ve açıklanması. Fırında hazırlanmış beşamel soslu karnabahar permesan shaving Veri yok
9) Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. Veri yok
10) Baking; Beef Wellington, Ispanaklı sufle yapımı Fırında kuzu butu, Hünkar beğendi ile Fırında hazırlanmış kaymaklı Ayva tatlısı Veri yok
11) Deep frying; Chicken fingers, tereyağlı cayenne sos ile Tempura karides, sudak ve sebze yapımı. Kızarmış patlıcan, kabak, sarımsaklı domates sos ile Kızarmış sardalya dolması, anason jeli ile Veri yok
12) Shallow frying; Provencal soslu tavuk, Dana yaprak ciğer yapımı Patlıcan melenzane, ricotta, ve permesan peynirli veri yok
13) Steaming; Buharda pişmiş levrek fileto, wasabili patates püresi eşliğinde, Kişnişli ve limeli ,beurre blanc sos ile, Somon mousse iel dolurulmuş sudak populliette, buharda pişmiş karnabahar ve brokoli . Buharda pişmiş wonton Ödev teslimi
14) Stewing; Hünkar Beğendi, Boullabaisse yapımı. Ayvalı ve incirli tatlı et Kavun dolması Ödev teslimi
15) Braising; Kuzu incik patates gratine ile, polo a la cacciatone yapımı. Yaprak sarma, Gömlek yağına sarılı ciğer Veri yok
16) Sözlü olarak derslerin genel tekrarının yapılması veri yok
16) final sınavı Veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Practical Professional Cookery, H. L. Cracknell – R.J. Kaufmann revised 3 rd Edition. Publisher: Lucy Mills, Senn Lee Press Singapore 1999,
Diğer Kaynaklar: Veri yok.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Örnek olay çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama
Grup Projesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 1 4 4
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 8