GSTE155 Food and Beverage Managementİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE155
Ders İsmi: Food and Beverage Management
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. FULYA HEKİMOĞLU ÇELİK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL
Öğr.Gör. FULYA HEKİMOĞLU ÇELİK
Öğr.Gör. HAKAN ATAKAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim dersinin amacı öğrenciye bir işletme yöneticisinin işletme sürecinin her aşamasında ihtiyaç duyacağı bilgiyi sağlamaktır. Ders sayesinde öğrenci sadece yiyecek içecek işletmelerinde yönetimi değil aynı zamanda işletmede olması gereken dekoratif özellikler ve araç gereçleri de öğrenecektir.
Dersin İçeriği: Ders içeriği öğrencinin ön servis ve mutfağı birlikte öğrenerek işletmeye birçok açıdan bakabilmesini ve farklı sorunları çözebilecek düzeyde olmasını sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bunların yanında öğrenci her işletme için önemli konulardan olan menü planlama, maliyet hesaplama ve pazarlama konularında da bilgi sahibi olacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Dersin amacının, içeriğinin, planının öğrencilerle paylaşılması. İşletmecilik ile ilgili temel kavramlar, işletmenin çevresi ve işletme yönetiminin tanımlanması. Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim, yönetici, yönetsel düzeyler ve beceriler, yönetim sürecinin açıklanması.
2) Yiyecek içecek işletmeleri ve endüstrisi hakkında giriş bilgisi verilmesi. Yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması.
3) Yiyecek içecek işletmelerinde kuruluş çalışmaları ve araştırmalarına girişi yapılması. İşletme kurma fikri ve sonuçları, kuruluş araştırmaları, fizibilite çalışmalarının yöntemleri, açıklamaları.
4) Yiyecek içecek işletmelerinde faaliyet bölümlerinin sınıflandırılması. Yemek salonu, bar, bekleme salonunun tasarımı, dekoru, ambiyansının detayları hakkında bilgi verilmesi. Bu alanlarda sunulan servis, satış teknikleri, müşteri ilişkileri gibi konularda anlatımlar yapılması.
5) Beslenme ve menü planlamasına giriş yapılması. Temel gıda bileşenleri, besin grupları, menü planlamasının evreleri, menülerin sınıflandırılması konularına değinilmesi.
6) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma, teslim alma talimatlarının incelenmesi. Depolama ve depodan mal verme talimatlarının incelenmesi
7) Yiyecek içecek işletmelerinde üretim sürecine giriş. Üretim planlaması, yiyecek üretimi aşamalarının anlatılması. Besin maddelerinin pişirilmesinde dikkat edilecek hususlara değinilmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, Tanışma Beklentilerin paylaşılması, Ders izlencesini gözden geçirme
2) Dersin amacının, içeriğinin, planının öğrencilerle paylaşılması. İşletmecilik ile ilgili temel kavramlar, işletmenin çevresi ve işletme yönetiminin tanımlanması. Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim, yönetici, yönetsel düzeyler ve beceriler, yönetim sürecinin açıklanması. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
3) Yiyecek içecek işletmeleri ve endüstrisi hakkında giriş bilgisi verilmesi. Yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
4) Yiyecek içecek işletmelerinde kuruluş çalışmaları ve araştırmalarına girişi yapılması. İşletme kurma fikri ve sonuçları, kuruluş araştırmaları, fizibilite çalışmalarının yöntemleri, açıklamaları. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
5) Yiyecek içecek işletmelerinde faaliyet bölümlerinin sınıflandırılması. Yemek salonu, bar, bekleme salonunun tasarımı, dekoru, ambiyansının detayları hakkında bilgi verilmesi. Bu alanlarda sunulan servis, satış teknikleri, müşteri ilişkileri gibi konularda anlatımlar yapılması. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
6) Yiyecek içecek işletmelerinde destek bölümlerinin tanımlanması ve genel özelliklerinin verilmesi. Mutfakta olması gereken özellikler, ekipman seçimi, leasing ve benzeri konularda anlatımlar. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
7) Beslenme ve menü planlamasına giriş yapılması. Temel gıda bileşenleri, besin grupları, menü planlamasının evreleri, menülerin sınıflandırılması konularına değinilmesi. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
8) Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. Veri yok
9) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma, teslim alma talimatlarının incelenmesi. Depolama ve depodan mal verme talimatlarının incelenmesi Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
10) Yiyecek içecek işletmelerinde üretim sürecine giriş. Üretim planlaması, yiyecek üretimi aşamalarının anlatılması. Besin maddelerinin pişirilmesinde dikkat edilecek hususlara değinilmesi. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
11) Yiyecek içecek döngüsünün tanımlanması. Maliyet kontrolüne giriş (standart reçetelerin geliştirilmesi, menü kalemleri için standart maliyetlerin bulunması, porsiyon maliyetlerinin hesaplanması, menü kalemlerinin fiyatlandırılması). Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
12) Yiyecek içecek hizmetlerinde personel yönetimine giriş. İşgören planlaması, işgören arayışı, işgören seçim yöntemleri, işe alıştırma eğitimi, işgören memnuniyeti, iş tatmini ve iş iletişimi konularında anlatım. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
13) Yiyecek içecek hizmetlerinin pazarlanmasında kullanılan yöntemler ve dikkat edilmesi gereken hususlar. Bir sonraki ders için belirlenen okumaları yapma
14) Genel tekrar yapılması. Öğrencilerin sorularının cevaplanması. Final sınavına hazırlık yapılması
15) Genel tekrar yapılması. Öğrencilerin sorularının cevaplanması. Final sınavına hazırlık yapılması
16) Final sınavı veri yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Yılmaz, 2013
Diğer Kaynaklar: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, Detay Yayıncılık, 2011
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık, 2012
Food and Beverage Management, Bernard Davis, Andrew Lockwood, Ioannis Pantelidis, Peter Alcott,
The Upstart Guide to Owning and Managing A Restaurant, Roy S. Alonzo

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir.
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir.
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 4
Toplam İş Yükü 53