Dersin Amacı: |
Ders içreğinde genel sağlık bilgisi ve kurallarının tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları, mutfak kazaları (yanık ve haşlanmaları, düşmeleri, kesikleri, elektrik çarpmaları) ve güvenlik önlemleri, mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları bulunmaktadır. Dersin amacı ilkyardımın önemini ve ilkyardımda dikkat edilen temel ilkeleri öğretmektir. Öğrenci özellikle mutfakta dikkat edilmesi gereken hususlar ve alması gereken önlemler konusunda eğitilmektedir.
|
Dersin İçeriği: |
Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması
Genel Sağlık Bilgisine Giriş
Personel Hijyeni
Sistemler
İlkyardımın Önemi ve Yaralı Taşıma Teknikleri
Yaşam Bulguları ve Yaralının Değerlendirilmesi
Solunum ve Dolaşım Sistemlerine İlkyardım
Kanama, Yaralanma ve Şokta İlkyardım
Kırık, Çıkık ve Burkulmada İlkyardım
Karın, Kafa ve Göğüs Yaralanmalarında İlkyardım
Tıbbi Acil Durumlarda İlkyardım
Yanık, Donma, Gıda Zehirlenmesi ve Böcek Sokmalarında İlkyardım
Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçması Durumlarında ve Boğulmalarda İlkyardım
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders İçeriğinin Tartışılması |
Veri yok |
2) |
• Genel Sağlık Bilgisine Giriş |
Veri yok |
3) |
• Personel Hijyeni |
Veri yok |
4) |
• Sistemler |
Veri yok |
5) |
• İlkyardımın Önemi ve Yaralı Taşıma Teknikleri |
Veri yok |
6) |
Yaşam Bulguları ve Yaralının Değerlendirilmesi |
Veri yok |
7) |
• Solunum ve Dolaşım Sistemlerine İlkyardım |
Veri yok |
8) |
• Vize Sınavı |
Veri yok |
9) |
• Kanama, Yaralanma ve Şokta İlkyardım |
Veri yok |
10) |
• Kırık, Çıkık ve Burkulmada İlkyardım |
Veri yok |
11) |
• Karın, Kafa ve Göğüs Yaralanmalarında İlkyardım |
Veri yok |
12) |
• Tıbbi Acil Durumlarda İlkyardım |
Veri yok |
13) |
• Yanık, Donma, Gıda Zehirlenmesi ve Böcek Sokmalarında İlkyardım |
Veri yok |
14) |
• Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçması Durumlarında ve Boğulmalarda İlkyardım |
Veri yok |
15) |
• Final konularının tekrar edilmesi |
Veri yok |
16) |
Final Sınavı |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|