Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması,
Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması,
Tanışma
Beklentilerin paylaşılması,
Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi
|
Bir sonraki hafta yapılacak olan bıçak kullanım ve kesme teknikleri ile ilgili dağıtılan ders notlarının incelenmesi |
2) |
Kesme tekniklerinin gösterilmesi. Julyen, schifonade, sıçan dişi, konkase, kalın julyen, mirepoix
Soğan, kabak, biber, havuç ayıklama ve dilimleme uygulaması
Baharat torbası hazırlama
Et, tavuk suyu ve sebze suyu hazırlanışlarının gösterilmesi ve anlatılması.
Yumurta akı kullanarak hazırlanan suların temizlenmesi ve süzülmesi
|
Ders kitabı sf 43 – 50 arası okuma, stok, kalınlaştırıcı ajanlar, glazeler, bağlayıcı ajanlar. |
3) |
Kahverengi kemik suyunun hazırlanışının gösterilmesi.
Kemiklerin soslanması, salça ile sıvama, fırınlama tekniği
Simmering, kısık ateşte pişirme tekniği, mirepoix
Balık suyu hazırlanışı ve anlatımı.
Balık suyundan hazırlanan sosların uygulamalı anlatımı
|
Ders kitabı sf 50 – 87 arası okuma ve önümüzdeki haftaya hazırlık yapılması |
4) |
Espagnole sos yapımının gösterilmesi.
Court boullion hazırlanışının açıklanması.
Tereyağlı diğer sos yapımları
Bernaz sos yapımı
Hors d’ouvre dip sos hazırlanışı
|
Ders kitabı sf 87-109 arası okuma
|
5) |
Bağlayıcıların tanımlanması ve açıklanması.
Nişasta slurry,
beurre manie,
liaison ve roux hazırlanışlarının gösterilmesi
Yumurta akı, mereng, sufle ön hazırlık ve bilgi aktarımı
|
Veri yok |
6) |
Ana sosların sıralanması ve açıklanması.
Beşamel sos,
Domates sosu
Hollandez sos
Bolonez sos yapımının anlatımı
|
Veri yok |
7) |
Veloute sos,
Demi glace sos,
Glace de viande,
Glace de volaille
Kırmızı şarap sirkesi çektirmesi ve soslarının hazırlanışın gösterilmesi ve anlatılması.
|
Veri yok |
8) |
Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi.
Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar.
|
Veri yok |
9) |
Emülsiyon sosların tanımlanması ve açıklanması.
Bernez sos,
Buerre rouge,
Mayonez,
Sabayon, beurre blance sos hazırlanışı ve anlatımı.
|
Veri yok |
10) |
Çorbaların tanımlanması ve sınıflandırılması.
Et suyundan çorbalar
Tavuk ve sebze sularından çorbalar
Balık suyundan çorbalar, Karışık kabuklu ve deniz mahsüllü buyabez yapımı
Soğan çorbası ve consomme hazırlanışı.
|
Ders kitabından sf 109 – 148 arası okuma |
11) |
Yumurta yemeklerinin açıklanması.
Fransız usulü omlet,
Amerikan usulü omlet,
Scramble egg,
Hard boiled eggs
Ouef chimnay,
Türk usulü menemen hazırlanışı ve anlatımı.
|
Ders kitabı sf 148- 163 arası okuma
|
12) |
Pirinçler ve pilavların uygulamalı anlatımı.
Risotto milanese
Paella valanciana,
Tereyağlı Türk pilavı
Perde pilavı
Özbek Pilavı hazırlanışı.
|
Ders Kitabı sf 163 – 181 arası okuma |
13) |
Makarnaların anlatımı, irmik ve undan makarna yapımı, makarna açma
Kremalı pesto soslu fettuchini
Ispanaklı ravyoli yapımı
Közlenmiş patlıcanlı tortellini
Deniz Mahsüllü spagetti hazırlanışı ve anlatımı.
|
Sunumlara hazırlık. |
14) |
Öğrencilere dönem başında verilen ödev konularının sunumu
Öğrencilerden her birinin kurulmuş gruplar içerisinde aktif rol alması beklenir.
Sunumlar powerpoint olarak hazırlanır ve sunulur.
|
Veri yok |
15) |
Öğrencilere dönem başında verilen ödev konularının sunumu.
Öğrencilerden her birinin kurulmuş gruplar içerisinde aktif rol alması beklenir.
Sunumlar powerpoint olarak hazırlanır ve sunulur.
|
Veri yok |
16) |
Final sınavı |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|