GST503 Gastronomi Tarihi Araştırmalarıİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST503
Ders İsmi: Gastronomi Tarihi Araştırmaları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomi tarihini ve yemek tarihini öğretmek.
Dersin İçeriği: Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar:
- Tarihi kaynakları anlama ve yorumlama yeteneği kazanır.
- Araştırma ve kaynak yönetimi becerileri geliştirir.
- Analitik ve eleştirel düşünme becelerileri geliştirir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) ● Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, ● Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, ● Tanışma ● Beklentilerin paylaşılması, ● Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi
2) ● Gastronomi ve Yiyecek Tarihine Genel Bakış
3) ● Çağları Etkileyen Gastronomik Faaliyetler
4) ● Taş Devri ● Sümerler ● Hititler ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
5) ● Antik Mısır’da Beslenme ● Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü ● Pompeii Mutfak Kültürü ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
6) ● Minos’larda Beslenme ● Orta Çağda Orta Doğu Mutfağı ● Orta Çağda Avrupa Mutfağı ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
7) ● Bizans Mutfağı ● Rönesans ve İtalya Mutfağı ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
8) ● Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. ● Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. ● Vize Sınavı ● Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması.
9) ● Geçmişten Günümüze Şarap ● Restoranların Tarihsel Gelişimi ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
10) ● Endüstri Devriminin Mutfaklara Etkisi ● Marie Antonin Careme ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma Anlatma, tartışma
11) SPECIFIC OBJECTIVES ● Frigler ● Amerika’nın Keşfi Yeni Gıdalar TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
12) SPECIFIC OBJECTIVES ● Pirinç ● Çay ● Soya TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
13) SPECIFIC OBJECTIVES ● Kahvehanelerin Tarihsel Gelişimi ● Geçmişten Günümüze Bira ● Moleküler Mutfak TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
14) SPECIFIC OBJECTIVES ● Auguste Escoffier ● Fernand Point TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
15) SPECIFIC OBJECTIVES ● ‘The Seed ‘ adlı belgesel izletimi ve Tartışma TOPIC (S) ● Genel Tekrar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 2 4
Ödevler 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 9