GST531 Beslenme Antropolojisi İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST531
Ders İsmi: Beslenme Antropolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. İPEK AHU SOMAY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği: Bu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırır.
2) Beslenmeyi etkileyen faktörleri (coğrafya ve iklim koşulları, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini koşullar) açıklar.
3) Ülkemizin beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları açıklar.
4) Hızlı, hazır yemek kültürü ile farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini analiz eder.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler
2) Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme
3) Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme
4) Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü
5) Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü
6) Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı
7) Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı
8) Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı
9) Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı
10) Türk mutfağı ve yemek kültürü
11) Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları
12) Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi
13) Hızlı, hazır yemek kültürü
14) Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi
15) final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: . Beslenme Antropolojisi-1. Türkan Kutluay Merdol. Şubat 2012.
2. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Murat Belge. İletişim Yayınları. 2008. 10.basım.
3. Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma
Sosyal Faaliyet
Web Tabanlı Öğrenme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 30
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 34