GST532 Yerel Mutfakta Alan Araştırma Yöntemleriİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST532
Ders İsmi: Yerel Mutfakta Alan Araştırma Yöntemleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin bilgi, bilim, bilim felsefesi konularına aşinalığını artırmak ve
bilimsel araştırma yöntemlerini açıklamak, dersin asıl amacıdır. Bu
çerçevede, öğrencilerin bir bilimsel araştırma projesini yürütebilir düzeye
çıkarılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği: Bilim-Bilimsel Yöntem- Bilimsel Araştırma, Bilimsel Araştırma Türleri,
Bilimsel Araştırma Süreci, Araştırma Probleminin Belirlenmesi- Değişkenler
ve Ölçme Düzeyleri, Araştırma Yöntemi ve Belirlenmesi, Evren-Örnekleme,
Verilerin Toplanması, Veri Toplama Yöntemleri ve Ölçme, Verilerin
İşlenmesi, Verilerin Analizi, İlişkisel ve Kestirimsel Çözümlemeler, Bulgular
ve Yorumlar, Rapor, tez, ödev yazmada önemli konular, Örnek çalışmalarda
araştırma sürecinin irdelenmesi (Örnek Olaylar)

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular
2) Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
3) İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir
4) Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir
5) Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bilgi, sosyal bilimler ve bilimsel araştırma
2) Bilimsel araştırma süreci ve araştırma konusu seçimi
3) Eleştirel kaynak incelemesi ve literatür taraması
4) Bilimsel araştırma yöntemlerinde temel dönüşümler ve nitel araştırma
5) Nitel araştırma desenleri
6) Araştırma tasarımı
7) Ara sınav
8) Bilimsel araştırmalarda veri.
9) Ölçme ve ölçekleme
10) Araştırma evreni ve örnekleme
11) Verilerin toplanması ve analize hazırlanması
12) Farklılıkları ve ilişkileri incelemeye yönelik analizler
13) Araştırma bulgularının yorumlanması ve rapor yazımı
14) Ödevlerin sunumu
15) final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma
Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Demir, Ö. (2000). Bilim Felsefesi. Ankara: Vadi Yayınları.

Altunışık R., Coşkun R., Yıldırım E. ve Bayraktaroğlu S. (2007). Sosyal
Bilimlerde Araştırma Yöntemleri – SPSS Uygulamalı. 5. Baskı, Sakarya
Kitabevi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma
Web Tabanlı Öğrenme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 30
Ödevler 1 2
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 36