GST533 Diyet, Beslenme ve Sağlıkİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST533
Ders İsmi: Diyet, Beslenme ve Sağlık
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 9
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Diyetin sağlık açısından önemi, diyetle ilgili kavramlar ve diyet çeşitleri ifade edilmektedir. Besin tüketim sıklığı, zayıflık ve şişmanlık nedenleri ile tedavi yöntemleri, çeşitli hastalıklarda beslenmenin nasıl olması gerektiği öğretilmektedir.
Dersin İçeriği: ) Diyetin sağlık açısından önemini kavrar ve diyetle ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Diyet çeşitlerini öğrenir.
3) Diyet kurallarını öğrenir.
4) Besin değişimleri hakkında yorum yapabilir.
5) Besin öğelerin hakkında bilgi sahibi olur.
6) Hastalıklara göre beslenme türlerini öğrenir.
7) Karşılaştıkları farklı durumlarda uygulanması gereken beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Diyetin sağlık açısından önemini kavrar ve diyetle ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Diyet çeşitlerini öğrenir.
3) Diyet kurallarını öğrenir.
4) Besin değişimleri hakkında yorum yapabilir.
5) Besin öğelerin hakkında bilgi sahibi olur.
6) Hastalıklara göre beslenme türlerini öğrenir.
7) Karşılaştıkları farklı durumlarda uygulanması gereken beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
0) Diyetin sağlığımızdaki yeri ve önemi, diyetle ilgili kavramlar
1) Besin tüketim sıklığı ve antropometrik ölçümler
1) Zayıflık nedenleri ve tedavi ilkeleri
1) Şişmanlık nedenleri ve tedavi ilkeleri
1) Formda kalma ilkeleri ve egzersiz
1) Diyet yaparken uygulanması gereken kurallar
1) Besin değişim listeleri
1) Ara Sınav
1) Diyet çeşitleri
1) Hasta beslenmesinde ilkeler ve diyet çeşitleri
1) Kalp damar hastalarında beslenme
1) Sindirim sistemi hastalarında beslenme
1) Kanser hastalarında beslenme
1) Diyabetlerde beslenme
1) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Baysal, A. (2002). Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Yenilenmiş 9. Baskı, Ankara.
2. Baysal, A. ve ark. (1999). Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınevi, Yenilenmiş 3. Baskı, Ankara.
Diğer Kaynaklar: 1. Baysal, A. (2002). Nutrition. Hatiboğlu Publishing House, Renewed 9th Edition, Ankara.
2. Baysal, A. et al. (1999). Diet Handbook. Hatiboğlu Publishing House, Renewed 3rd Edition, Ankara.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 30
Final 1 2
Toplam İş Yükü 32