Gastronomi (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GST543 | ||||||||
Ders İsmi: | Yüksek Alkollü İçeceklerde Menü Uyumu | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. MÜGE KAYA | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar: • Bu içkilerin üretim şekillerini öğrenirler. • Aynı isimli içkinin başka ülkelerde üretilirken kullanılan farklı yöntem ve tekniklerini öğrenirler. • Bu içkilerin tek başına,nasıl ve hangi kadehlerde kullanılması gerektiğini öğrenirler. • Bu içkilerin menü uyumlarını (hangi yemeklere eşlik edebileceğini ve nasıl eşleştirilmeleri gerektiğini öğrenirler. • Alkol değerlerini, vücuda faydaları, zararları ve doğru saklama koşullarını anlarlar. |
Dersin İçeriği: |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Distile (damıtık) içkilere giriş | Ödevler Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
2) | İskoç Viskisi nedir,tarihi,üretim aşamaları,İskoçyadaki Viski üretim kanunları detaylı olarak anlatılacak (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
3) | Speyside,Highland Viski üretim bölgelerinin detaylı şekilde incelenmesi planlanıyor (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
4) | Lowland,Campbeltown,Islay ve Islands,bölgelerinin bölgeleri detaylı şekilde incelenecek (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
5) | İskoç Viskilerinin bölgelere göre karakteristik özellikleri göz önüne alınarak menü uyumları, hangi yemeklerle eşleşebileceklerinin işlenmesi (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
6) | İrlanda Viskisi nedir, tarihi, üretim aşamaları, İrlanda'daki Viski üretim kanunları detaylı olarak anlatılacak (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
7) | Konular İrlanda Viskilerinin karakteristik yapıları işlenecek (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
8) | • Vize Sınavı Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
9) | ABD Viski üretim kanunları,üretim yöntemleri,karakteristik yapıları açıklanacak,menü uyumları (hangi yemeklerle eşleşebilecekleri) işlenecek. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
10) | Konular Cin üretim aşamaları, Cin türleri ve ülkelere göre Cin üretim kanunları detaylı olarak işlenecek. Cin’lerin yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
11) | Votka’nın üretim aşamaları,ülkelere göre Votka üretim kanunları ve Votka türleri detaylı olarak işlenecek.Votkaların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
12) | Rakı’nın tarihi ,üretim aşamaları,üretim kanunları ve Rakı türleri detaylı olarak işlenecek.Rakıların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). | Ödevler Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
13) | Konyağın tarihi,üretim aşamaları,üretim kanunları ve Konyak türleri detaylı olarak işlenecek.Konyakların yemek uyumları açıklanacak (slaytlar eşliğinde). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
14) | Tadım (içki-yemek eşleşmesi) yapılacak (IWSA’da). | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
15) | • Final Sınavı Final sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: |
Ders Öğrenme Kazanımları |
---|
Program Kazanımları |
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | 5 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 30 |
Uygulama | 1 | 2 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 1 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 38 |