BES221 Beslenme Biyokimyası Iİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES221
Ders İsmi: Beslenme Biyokimyası I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi BERRAK DUMLUPINAR
Öğr.Gör. NİLBERK KARAMAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders Biyokimyanın bir çok alanını kapsamaktadır. Beslenme Biyokimyası, beslenmenin biyokimyasal mekanizmaları ile makro- ve mikrobesinlerin metabolizmasını içermektedir.
Beslenme biyokimyasısının temel konuları arasında biyoenerjetik, protein, karbohidrat ve lipid gibi makromoleküllerin yapı ve fonksiyonu ve metabolik sistemlerin entegrasyonu yer almaktadır.
Dersin İçeriği: Beslenme Biyokimyasına Giriş
Vücudun kimyasal bileşimi
Hücre yapısı
Metabolik yollar
Karbonhidratlar: Yapı ve fonksiyon
Karbonhidratlar: Sindirim ve emilim
Karbonhidratlar: Metabolik yollar
Biyoenerjetik ve Oksidatif Metabolizma
Proteinler: Yapı ve fonksiyon
Proteinler: Sindirim ve emilim
Proteinler: Metabolik yollar
Lipitler: Yapı ve fonksiyon
Lipitler: Sindirim ve emilim
Lipitler: Metabolik yollar
Suda çözünen vitaminler
Yağda çözünen vitaminler
Mineraller

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Beslenme ve Metabolizma biyokimyasal mekanizmaları anlayabilir
2) Temel besinleri ana kategorilerini tanımlayabilir
3) Karbonhidrat, protein ve yağların yapı ve fonksiyonunu açıklayabilir
4) Karbonhidrat, protein ve lipidlerin metabolizmasını özetleyebilir
5) Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında oluşan bozuklukları açıklayabilir
6) Suda ve yağda çözünen vitaminler sınıflandırabilir
7) Minerallerin vücut için önemini açıklayabilir
8) Metabolizma ile mikro- ve/veya makro besin arasındaki ilişkiyi tartışabilir
9) Besin alımını kontrol eden mekanizmaları tanımlayabilir
10) Malnutrisyon ve obeziteyi karakterize edebilir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme Biyokimyasına Giriş Vücudun kimyasal bileşimi
2) Hücre yapısı Metabolik yollar
3) Karbonhidratlar: Yapı ve fonksiyon Karbonhidratlar: Sindirim ve emilim
4) Karbonhidratlar: Metabolik yollar
5) Biyoenerjetik ve Oksidatif Metabolizma
6) Proteinler: Yapı ve fonksiyon Proteinler: Sindirim ve emilim
7) vize
8) Proteinler: Metabolik yollar
9) Lipitler: Yapı ve fonksiyon
10) Lipitler: Sindirim ve emilim
10) Lipitler: Sindirim ve emilim
11) Lipitler: Metabolik yollar
12) Suda çözünen vitaminler
13) Yağda çözünen vitaminler
14) Mineraller

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Medical Biochemistry. 4th. John Baynes, Marek H. Dominiczak.
2. Biyokimya. Üçüncü Baskı. Editörler: Figen Gürdöl ve Evin Ademoğlu. 2014. Nobel Tıp Kitapevleri.
3. İnsan Biyokimyası. 2007. Taner Onat, Kaya Emerk ve Eser Sözmen.
4. Marks' Basic Medical Biochemistry: A Clinical Approach. Third Edition. Michael Lieberman and Allan D. Mark.
5. Lehninger Principles of Biochemistry. 6th Edition. David L. Nelson and Michael M. Cox.
6. Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series)Paperback. 6th Edition. Denise R. Ferrier.
7. Color Atlas of Biochemistry, Second Edition. Jan Koolman and Klaus-Heinrich Roehm.

Diğer Kaynaklar: 1. Medical Biochemistry. 4th. John Baynes, Marek H. Dominiczak.
2. Biyokimya. Üçüncü Baskı. Editörler: Figen Gürdöl ve Evin Ademoğlu. 2014. Nobel Tıp Kitapevleri.
3. İnsan Biyokimyası. 2007. Taner Onat, Kaya Emerk ve Eser Sözmen.
4. Marks' Basic Medical Biochemistry: A Clinical Approach. Third Edition. Michael Lieberman and Allan D. Mark.
5. Lehninger Principles of Biochemistry. 6th Edition. David L. Nelson and Michael M. Cox.
6. Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series)Paperback. 6th Edition. Denise R. Ferrier.
7. Color Atlas of Biochemistry, Second Edition. Jan Koolman and Klaus-Heinrich Roehm.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 4
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 4
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 4
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 3
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 5
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 5
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 5
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 4 8 32
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 62