Gastronomi (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GST501 | ||||||||
Ders İsmi: | Gastronomi Bilimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. MÜGE KAYA | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Doç. Dr. İLKAY GÖK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gastronomide Gıda Bilimi dersi gıdaların yapısal özelliklerinin, gıdalarda ve bileşenlerinde meydana gelen değişiklikleri açıklamak amacıyla hazırlanmıştır. Ders kapsamında önemli gıda bileşenleri (su, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler) ve enzimler incelenmektedir. |
Dersin İçeriği: | Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar: • Gıdaların yapısını kavrar. • Gıdaların işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri nedenleriyle öğrenir. • Gıda bilimi bilgilerinin gastronomi alanında nasıl kullanıldığını fark eder. • Su, karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerin özelliklerini görür. Bunların gıdalarda ne şekilde bulunduklarını ve yemek hazırlanması sırasında geçirdikleri değişimleri kavrar. • Besin değerlerini, vücuda faydalarını ve besinlerin doğru saklama koşullarını anlar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme | Ders izlencesini gözden geçirme |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme | Ders izlencesini gözden geçirme |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme | Ders izlencesini gözden geçirme |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme | Ders izlencesini gözden geçirme |
2) | • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi | ön okumaların yapılması |
2) | • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi | Ders izlencesini gözden geçirme |
2) | • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi | ön okumaların yapılması |
2) | • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi | ön okumaların yapılması |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | Gıda Kimyası Demirci ©2006 | Kelebek Matbaacılık| Basım Yılı: 2006 ISBN: 9759714620 • Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | 5 |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Gözlem | |
Bireysel Proje |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 30 |
Projeler | 1 | % 10 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |