GST503 Gastronomi Tarihi Araştırmalarıİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezli)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST503
Ders İsmi: Gastronomi Tarihi Araştırmaları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomi tarihini ve yemek tarihini öğretmek.
Dersin İçeriği: Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar:
- Tarihi kaynakları anlama ve yorumlama yeteneği kazanır.
- Araştırma ve kaynak yönetimi becerileri geliştirir.
- Analitik ve eleştirel düşünme becelerileri geliştirir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) ● Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, ● Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, ● Tanışma ● Beklentilerin paylaşılması, ● Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi
2) ● Gastronomi ve Yiyecek Tarihine Genel Bakış
3) ● Çağları Etkileyen Gastronomik Faaliyetler
4) ● Taş Devri ● Sümerler ● Hititler ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
5) ● Antik Mısır’da Beslenme ● Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü ● Pompeii Mutfak Kültürü ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
6) ● Minos’larda Beslenme ● Orta Çağda Orta Doğu Mutfağı ● Orta Çağda Avrupa Mutfağı ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
7) ● Bizans Mutfağı ● Rönesans ve İtalya Mutfağı ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
8) ● Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. ● Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. ● Vize Sınavı ● Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması.
9) ● Geçmişten Günümüze Şarap ● Restoranların Tarihsel Gelişimi ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
10) ● Endüstri Devriminin Mutfaklara Etkisi ● Marie Antonin Careme ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma Anlatma, tartışma
11) SPECIFIC OBJECTIVES ● Frigler ● Amerika’nın Keşfi Yeni Gıdalar TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
12) SPECIFIC OBJECTIVES ● Pirinç ● Çay ● Soya TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma
13) SPECIFIC OBJECTIVES ● Kahvehanelerin Tarihsel Gelişimi ● Geçmişten Günümüze Bira ● Moleküler Mutfak TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
14) SPECIFIC OBJECTIVES ● Auguste Escoffier ● Fernand Point TOPIC (S) ● Öğrenci Sunumları Hakkında Tartışma LEARNING ACTIVITIES Anlatma, tartışma
15) SPECIFIC OBJECTIVES ● ‘The Seed ‘ adlı belgesel izletimi ve Tartışma TOPIC (S) ● Genel Tekrar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Program Kazanımları
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 2 4
Ödevler 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 9