MASC110 Yöresel Mutfak Uygulama Iİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC110
Ders İsmi: Yöresel Mutfak Uygulama I
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Coğrafi, iklimsel ve tarımsal değişik özelliklere sahip bu iki bölgemizin hem kültür zenginliklerini incelemek, hem de yemeklerinden öne çıkmış örnekleri mutfakta fiilen yaparak öğrencilere kültür zenginliklerimizi tanıtmak, öğretmek.
Dersin İçeriği: Öğrencilerin Karadeniz (Marmara) ve İç Anadolu Bölgelerimizin seçilmiş yemeklerini her derste bizzat mutfakta imal etmelerini sağlarken oraların yemek kültürünü şekillendiren yöreye özgü iklim, gıda maddeleri, pişirme teknikleri, göç olgusu, kavimsel özellikler ve inanış yapılarını da inceleyerek onların bu yemekleri doğurmuş olan kültürü de bilmelerini sağlamak.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bölgesel farklılıkların anlaşılması
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Bu farklılıkların temelinde yatan kültür farklılıklarının bilinmesi
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Bölgenin öne çıkmış yöresel yemeklerinin yapılmasının öğrenilmesi
Alana Özgü Yetkinlik
1) Yemeklerin reçeteleri vasıtasıyla üretim maliyetinin hesaplanması
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması ve ödev Konularının Belirlenmesi, Türk Mutfağı hakkında genel bilgi aktarılması M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
2) Orta Karadeniz Mutfağı Çorum Ankara, Sinop • Çatal Aşı • Ankara Tava • Hasude Tatlısı M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
3) Orta Karadeniz Mutfağı Amasya, Niğde, Kastamonu • Toyga Çorbası • Niğde Tavası • Kastamonu Pilavı M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
4) Doğu Karadeniz Bölgesi Rize Trabzon Artvin • Mısır Ekmeği • Hamsili Pilav • Hamsi Tava • Akçabat köfte • Karalahana sarması • Mısır Çorbası M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
5) İç Anadolu Yozgat, Konya Yemekleri • Arap aşı • Fasulye Dıblesi • Herle Tatlısı M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
6) Batı Karadeniz Düzce, Bolu yemekleri • Kuymak • Fasulye Turşu Kavurması • Hoşmerim M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
7) İç Anadolu Nevşehir, Çankırı, Karaman, Niğde, Kırşehir yemekleri • Bamya • Sebzeli Bulgur Pilavı • Fırında Çömlek eti M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
8) ARA SINAV
9) İç Anadolu yemekleri – Kayseri • Kayseri Mantısı • Kadınbudu Köfte • Mantı sosları ve patates Püresi M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
10) İç Anadolu Yemekleri- Ankara, Çorum, Nevşehir • Şereflikoçhisar Usulü Bulgur Pilavı • Sirkeli Cacık • Nohutlu Yahni M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
11) Batı Karadeniz yemekleri – Bolu, Zonguldak, Bartın • Mengen Pilavı • Abant Usulü Kuz Kebabı • Mengen Çorbası • Tirit • Beddam Mancar Yemeği • Fesleğenli Gözleme M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
12) İç Anadolu Sivas, Eskişehir yemekleri • Tıpış Köftesi • Domatesli Pilav • Çiğ Börek
13) İç Anadolu Tokat, Gümüşhane, Bayburt yemekleri • Tokat Kebabı • Lor Dolması • Tatlı Çorba
14) İç Anadolu Yozgat, Konya , Karaman yemekleri • Testi Kebabı • Yoğurtlu Akşehir Çorbası • Aşıran Pilavı M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015, Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yöresel Mutfağımız Deniz Gürsoy /Oğlak Yayınları.
Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım Deniz Gürsoy /Oğlak Yayınları
M. Faruk Bayrak, Karadeniz Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015,
M. Faruk Bayrak, İç Anadolu Yemekleri, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015,
Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
Diğer Kaynaklar: Konuyla ilgili ileri araştırma yapmak isteyenler aşağıdaki kitaplardan faydalanabilirler ve aşağıdaki linki tıklayarak Deniz Gürsoy’un Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışladığı yerli-yabancı 3000 gastronomi kitabına ulaşabilirler: http://seyhan.library.boun.edu.tr/ftlist
-Çıkla Fatma Çukurova Lezzetleri -Adar Gökçen Ege Lezzetleri -Koşay Z Hamit, Akile Ülkücan Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar -Nahya Zümrüt İl il Çorbalarımız /Türk Mutfak Kültürü Üzerine -Adar Gökcen ,Sadun Boro Mavi Turkuaz -Anonim Antakya Mutfağı/Antakya Rotary Kulübü -Artun Erman Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemekleri -Cimşit Fevzi Fevzi Hoca’dan Balıklarımız ve Doğal Tatları -İnaltong Tijen Tak Koluna Sepeti -Kayademir Müşerref Yanya-Ionnia Yemek ve Mezeleri -Koronyo Viki Sima Ovadya Safarad Yemekleri -Berk Edibe Ege Mutfağı -Çelik Nurettin Ege Lezzetleri -Adar Gökçen Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri -Baytok Ahmet Afyon Karahisar Mutfağı -Alphan Deniz Dina’nin Mutfağı -Aydın Turgay Aydın Sofrası -Gürkan Olcay Türkay Yöresel Turk Mutfağı -Halıcı Nevin Akdeniz Bölgesi Yemekleri - Halıcı Nevin Ege Bolgesi Yemekleri -Hamlacıbası Umit Bozcaada’nin 500 yıllık Türk-Rum Mutfağı -Somer Semih Yurdumun Yenilebilir Otları -Kamber Ufuk Geleneksel Anadolu Peynirleri -Swan Susan Türkiye’nin Peynir Hazineleri -Meze Kitabı Deniz Gürsoy - Tok Karnına Dokuz Topak Köfte Deniz Gürsoy - Midenin Cilası Çorba Deniz Gürsoy

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. 5
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler 5
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. 5
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 5
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Grup Projesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Uygulama 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 52
Uygulama 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 72
Sunum / Seminer 4 20
Ara Sınavlar 1 10
Final 1 10
Toplam İş Yükü 203