MASC124 Dünya Mutfakları Uygulamaİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC124
Ders İsmi: Dünya Mutfakları Uygulama
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. SEBAHAT ELIF TAPAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, uluslararası mutfakların hazırlanmasını ve servisini tanıtmaktadır. Öğrenci, dünyanın her yerinden farklı mutfaklara yön veren kültürel, coğrafi ve hatta dini farklılıkları anlayabilecektir. Öğrencilere dünya çapında farklı yemek kaynakları ve farklı pişirme teknikleri tanıtılacak. Öğrenciler yeni lezzetler açık olmak için vurgulanacak.
Dersin İçeriği: Bu ders, profesyonel mutfakların stokları, soslar, garnitürler ve dünya mutfaklarındaki hijyen uygulamalarının genel prensipleri hakkında pratik ve teorik bilgiler yardımıyla sistematik bir şekilde öğretilmektedir. Ayrıca on dört (14) haftalık dönemde gastronomi terminolojisi ve operasyonel temelleri.
Bir tarifi okumak ve doğru şekilde takip etmek.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Mutfaklarının özel uygulamaları için dünyanın dört bir yanından gelen temel bileşenleri tanır ve kullanır.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Dünya Mutfakları bölümlerini tanır.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Dünya Mutfaklarındaki hazırlıklık süreçlerini, farklı bağlayıcı maddelerin gerekliliklerini tanır.
Öğrenme Yetkinliği
1) Dünya Mutfaklarının pişirme ve hazırlama yöntemlerini tanır.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Kuzu eti, dana eti, sığır eti, oyun, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve kümes hayvanlarının nasıl hazırlanacağını bilir,
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dünya Mutfaklarına Giriş; Ders anlatımı hakkında tartışma - araştırma projelerinin konularını belirleme
2) Dünya Mutfaklarının hazırlanması ve korunma yöntemleri
3) İspanya Mutfağı
4) Fransız Mutfağı
5) Yunan Mutfağı
6) İtalyan Mutfağı
7) Ara Sınav
8) Hint Mutfağı
9) Orta Asya Bölgesi
10) Fas Mutfağı
11) Güney Amerika Mutfağı
12) Tayland Mutfağı
13) Uzakdoğu Mutfağı; Japonya
14) Araştırma projeleri ve yemek tariflerinin sunumu

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: • Lecture Recipes and Relevant Printed outs
• Dashi And Umami
• Modern Japanese Cuisine
• Japanese Cooking ,A simple art
• Wold Cuisines’ Cooking Traditions
• Tapas
Diğer Kaynaklar: Lecture handouts and product recipes from reference books.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. 5
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler 5
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. 5
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 5
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Soru cevap/ Tartışma
Teknik gezi

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Grup Projesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 55
Kanaat Notu 1 % 5
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 45
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 55
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 56
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 82
Sunum / Seminer 2 20
Proje 4 16
Ödevler 7 14
Küçük Sınavlar 5 10
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 200