Aşçılık (İkinci Öğretim) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC124 | ||||||||
Ders İsmi: | Dünya Mutfakları Uygulama | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. SEBAHAT ELIF TAPAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders, uluslararası mutfakların hazırlanmasını ve servisini tanıtmaktadır. Öğrenci, dünyanın her yerinden farklı mutfaklara yön veren kültürel, coğrafi ve hatta dini farklılıkları anlayabilecektir. Öğrencilere dünya çapında farklı yemek kaynakları ve farklı pişirme teknikleri tanıtılacak. Öğrenciler yeni lezzetler açık olmak için vurgulanacak. |
Dersin İçeriği: | Bu ders, profesyonel mutfakların stokları, soslar, garnitürler ve dünya mutfaklarındaki hijyen uygulamalarının genel prensipleri hakkında pratik ve teorik bilgiler yardımıyla sistematik bir şekilde öğretilmektedir. Ayrıca on dört (14) haftalık dönemde gastronomi terminolojisi ve operasyonel temelleri. Bir tarifi okumak ve doğru şekilde takip etmek. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dünya Mutfaklarına Giriş; Ders anlatımı hakkında tartışma - araştırma projelerinin konularını belirleme | |
2) | Dünya Mutfaklarının hazırlanması ve korunma yöntemleri | |
3) | İspanya Mutfağı | |
4) | Fransız Mutfağı | |
5) | Yunan Mutfağı | |
6) | İtalyan Mutfağı | |
7) | Ara Sınav | |
8) | Hint Mutfağı | |
9) | Orta Asya Bölgesi | |
10) | Fas Mutfağı | |
11) | Güney Amerika Mutfağı | |
12) | Tayland Mutfağı | |
13) | Uzakdoğu Mutfağı; Japonya | |
14) | Araştırma projeleri ve yemek tariflerinin sunumu |
Ders Notları / Kitaplar: | • Lecture Recipes and Relevant Printed outs • Dashi And Umami • Modern Japanese Cuisine • Japanese Cooking ,A simple art • Wold Cuisines’ Cooking Traditions • Tapas |
Diğer Kaynaklar: | Lecture handouts and product recipes from reference books. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 5 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | 5 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | 5 |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | 5 |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | 5 |
6) | Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice | 5 |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Teknik gezi |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 5 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 55 |
Kanaat Notu | 1 | % 5 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 45 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 55 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 82 |
Sunum / Seminer | 2 | 20 |
Proje | 4 | 16 |
Ödevler | 7 | 14 |
Küçük Sınavlar | 5 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 200 |