MASC216 Yöresel Mutfak Uygulama IIIİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC216
Ders İsmi: Yöresel Mutfak Uygulama III
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ
Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı aşçılık öğrencilerine Türkiye´deki yöresel mutfağın önemini
anlatmaktır. Başarılı bir Türk Mutfağı Şefi olabilmek için Türk mutfağını bölge
bölge örnekleri ile bilmeleri gerekmektedir. Yöresel Mutfak ders serisinin Doğu
ve Güneydoğu Anadolu kısmını içeren derste, bu bölge mutfağının pişirme
tekniklerini, malzemelerini, baharatlarını, kebabının incelikleri öğretilecektir.
Dersin İçeriği: Türk mutfağının dünya mutfağındaki etkileri
Türk mutfağının tarihteki süreci
Doğu ve Güneydoğu mutfağının malzemelerini ve pişirme teknikleri
Türk mutfağındaki et pişirme teknikleri ve etin bölümleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Türk mutfağının dünya mutfağındaki etkilerini bilir.
2) Bölgesel farklılıkların anlaşılması
3) Bu farklılıkların temelinde yatan kültür farklılıklarının bilinmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Türk mutfağının tarihteki sürecini anlamalarına yardımcı olur.
2) Bölgenin öne çıkmış yöresel yemeklerinin yapılmasının öğrenilmesi.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Doğu ve Güneydoğu mutfağının malzemelerini ve pişirme tekniklerini bilir.
2) Yöresel gıda maddelerinin tanınması ve gerektiğinde nereden sağlanacağının bilinmesi
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Yemeklerin reçeteleri vasıtasıyla üretim maliyetinin hesaplanması

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin öğrencilere tanıtılması Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
2) Reçel ve Salça Yapımı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
3) Yoğurt yapımı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
4) Tarhana yapımı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
5) Turşu ve salamura Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
6) Kuzu Etinin Bölümleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
7) Ara sınav
8) Antep Mutfağı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
9) Kars- Ardahan- Siirt- Şırnak Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
10) Urfa- Mardin- Adıyaman Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
11) Malatya, Elazığ, Kilis Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
12) Bingöl- Bitlis Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
13) Tunceli, Van, Hakkari Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
14) Erzurum Erzincan Yemekleri Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri,
Tahir Tekin Öztan
Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011
ISBN: 9789756375242

Yöresel Mutfağımız
Gürsoy, D.
©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul
ISBN: 9799753294958
Diğer Kaynaklar: Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri,
Tahir Tekin Öztan
Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011
ISBN: 9789756375242
Dersin hocasının ders notu

Yöresel Mutfağımız
Gürsoy, D.
©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul
ISBN: 9799753294958

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

1

2

2

4

3

3

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. 5
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler 5
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. 5
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 5
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 52
Uygulama 13 26
Arazi Çalışması 10 20
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 72
Sunum / Seminer 1 10
Ödevler 13 13
Küçük Sınavlar 4 4
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 201