Aşçılık (İkinci Öğretim) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC216 | ||||||||
Ders İsmi: | Yöresel Mutfak Uygulama III | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. MERVE BERK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı aşçılık öğrencilerine Türkiye´deki yöresel mutfağın önemini anlatmaktır. Başarılı bir Türk Mutfağı Şefi olabilmek için Türk mutfağını bölge bölge örnekleri ile bilmeleri gerekmektedir. Yöresel Mutfak ders serisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu kısmını içeren derste, bu bölge mutfağının pişirme tekniklerini, malzemelerini, baharatlarını, kebabının incelikleri öğretilecektir. |
Dersin İçeriği: | Türk mutfağının dünya mutfağındaki etkileri Türk mutfağının tarihteki süreci Doğu ve Güneydoğu mutfağının malzemelerini ve pişirme teknikleri Türk mutfağındaki et pişirme teknikleri ve etin bölümleri |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin öğrencilere tanıtılması | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
2) | Reçel ve Salça Yapımı | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
3) | Yoğurt yapımı | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
4) | Tarhana yapımı | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
5) | Turşu ve salamura | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
6) | Kuzu Etinin Bölümleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
7) | Ara sınav | |
8) | Antep Mutfağı | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
9) | Kars- Ardahan- Siirt- Şırnak Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
10) | Urfa- Mardin- Adıyaman Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
11) | Malatya, Elazığ, Kilis Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
12) | Bingöl- Bitlis Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
13) | Tunceli, Van, Hakkari Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
14) | Erzurum Erzincan Yemekleri | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
Diğer Kaynaklar: | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Dersin hocasının ders notu Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
1 |
2 |
2 |
4 |
3 |
3 |
5 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | ||||||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | ||||||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | ||||||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | ||||||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | ||||||||
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 5 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | 5 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | 5 |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | 5 |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | 5 |
6) | Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice | 5 |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 52 |
Uygulama | 13 | 26 |
Arazi Çalışması | 10 | 20 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 72 |
Sunum / Seminer | 1 | 10 |
Ödevler | 13 | 13 |
Küçük Sınavlar | 4 | 4 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 201 |