Aşçılık (İkinci Öğretim) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC229 | ||||||||
Ders İsmi: | Yöresel Mutfak Uygulama II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. MERVE BERK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı Akdeniz ve Ege bölgelerinin mutfak bilgilerinin anlatılmasıdır. Coğrafi, iklimsel ve tarımsal değişik özelliklere sahip bu iki bölgemizin hem kültür zenginliklerini incelemek, hem de yemeklerinden öne çıkmış örnekleri mutfakta fiilen uygulamaktır. Öğrencilere bu derste kültür zenginliklerimiz, yöreye özgü gıda maddeleri ve pişirme teknikleri öğretilir |
Dersin İçeriği: | Bölgesel farklılıkların anlaşılması Bu farklılıkların temelinde yatan kültür farklılıklarının bilinmesi Yöresel gıda maddelerinin tanınması ve gerektiğinde nereden sağlanacağının bilinmesi. Bölgenin öne çıkmış yöresel yemeklerinin yapılmasının öğrenilmesi. Yemeklerin reçeteleri vasıtasıyla üretim maliyetinin hesaplanması |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin öğrencilere tanıtılması | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
2) | Uşak, İzmir, Aydın and Afyon Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
3) | Uşak, İzmir, Aydın and Afyon Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
4) | Denizli, Muğla ve Afyon Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
5) | Aydın, Uşak ve İzmir Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
6) | Denizli, Manisa ve Usak Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
7) | İzmir, Denizli, Manisa ve Afyon Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
8) | Ara sınav | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
9) | Izmir, Afyon Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
10) | Osmaniye, Adana, Isparta ve Denizli Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
11) | Adana, İçel, Mersin ve Antakya Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
12) | Kahramanmaras, Mersin, Adana ve Isparta Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
13) | Adana, Antalya ve Antakya Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
14) | Isparta, Antalya ve Adana Yemekleri | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
Diğer Kaynaklar: | Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 5 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | 5 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | 5 |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | 5 |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | 5 |
6) | Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice | 5 |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 52 |
Uygulama | 13 | 26 |
Arazi Çalışması | 10 | 20 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 72 |
Sunum / Seminer | 1 | 10 |
Ödevler | 13 | 13 |
Küçük Sınavlar | 4 | 4 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 201 |