MASC229 Yöresel Mutfak Uygulama IIİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC229
Ders İsmi: Yöresel Mutfak Uygulama II
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı Akdeniz ve Ege bölgelerinin mutfak bilgilerinin anlatılmasıdır. Coğrafi, iklimsel ve tarımsal değişik özelliklere sahip bu iki bölgemizin hem kültür zenginliklerini incelemek, hem de yemeklerinden öne çıkmış örnekleri mutfakta fiilen uygulamaktır. Öğrencilere bu derste kültür zenginliklerimiz, yöreye özgü gıda maddeleri ve pişirme teknikleri öğretilir
Dersin İçeriği: Bölgesel farklılıkların anlaşılması
Bu farklılıkların temelinde yatan kültür farklılıklarının bilinmesi
Yöresel gıda maddelerinin tanınması ve gerektiğinde nereden sağlanacağının bilinmesi.
Bölgenin öne çıkmış yöresel yemeklerinin yapılmasının öğrenilmesi.
Yemeklerin reçeteleri vasıtasıyla üretim maliyetinin hesaplanması

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bölgesel farklılıkların anlaşılması
2) Bu farklılıkların temelinde yatan kültür farklılıklarının bilinmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Bölgenin öne çıkmış yöresel yemeklerinin yapılmasının öğrenilmesi.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Yöresel gıda maddelerinin tanınması ve gerektiğinde nereden sağlanacağının bilinmesi
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Yemeklerin reçeteleri vasıtasıyla üretim maliyetinin hesaplanması

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin öğrencilere tanıtılması Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
2) Uşak, İzmir, Aydın and Afyon Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
3) Uşak, İzmir, Aydın and Afyon Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
4) Denizli, Muğla ve Afyon Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
5) Aydın, Uşak ve İzmir Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
6) Denizli, Manisa ve Usak Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
7) İzmir, Denizli, Manisa ve Afyon Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
8) Ara sınav Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
9) Izmir, Afyon Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
10) Osmaniye, Adana, Isparta ve Denizli Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
11) Adana, İçel, Mersin ve Antakya Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
12) Kahramanmaras, Mersin, Adana ve Isparta Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
13) Adana, Antalya ve Antakya Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
14) Isparta, Antalya ve Adana Yemekleri Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yöresel Mutfağımız
Gürsoy, D.
©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul
ISBN: 9799753294958

Diğer Kaynaklar: Yöresel Mutfağımız
Gürsoy, D.
©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul
ISBN: 9799753294958

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. 5
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler 5
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. 5
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 5
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 52
Uygulama 13 26
Arazi Çalışması 10 20
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 72
Sunum / Seminer 1 10
Ödevler 13 13
Küçük Sınavlar 4 4
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 201