MASC248 Temel Pastacılık ve Fırıncılıkİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC248
Ders İsmi: Temel Pastacılık ve Fırıncılık
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı 4 haftalık eğitim boyunca, sistemli olarak verilen teorik ve pratik bilgilerin yardımı ile profesyonel mutfak uygulamalarındaki temel işleyişin, genel hijyen yaklaşımının ve mutfak dilinin öğretilmesidir. Bu ders öğrenciye verilen reçetelerin düzgün bir şekilde takip etme özelliği kazandırır.
Dersin İçeriği: Temel Hamurlar – Tart Hamurları
Temel Hamurlar – Pate au choux
Temel Hamurlar – Kekler
Temel Hamurlar – Katlanarak Hazırlanan Yağlı Hamurlar
Temel Hamurlar – Yağlı Hamurlar 2
Tatlı Mayalı Hamurların Yapımı
Mini Tatlıların Yapımı
Dondurularak Yapılan Tatlılar
Yumurta Bazlı ( Custard ) Tipi Tatlılar
Klasik Pastalar

Pre-ferment ve ekşi maya uygulaması Fırıncılık teknikleri ve un çeşitleri
Fırıncılık uygulamalarında fırın dereceleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar Başarılı ekmek pişirme Temel ekmek hamurları Pişirme ve sıcaklığın esasları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Tart Hamurları • Tartlet • Pastacı Kreması • Ganaj • Diplomat Kreması • Çikolata Fondant • Pate au choux • Sünger Kek Genoise • Angel Cake • Muffin • Milföy • Kruvasan • Milföy Pastası • White Chocolate Mousse • Danish ve Kahvaltı Ürünleri • Palmier • Cinnamon Buns Pre-ferment ve ekşi maya uygulaması. Fırıncılık teknikleri ve un çeşitleri gösterilmesi, öğretilmesi. Fırıncılık uygulamalarında fırın dereceleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar Başarılı ekmek pişirme Temel ekmek hamurları Successfull breadmaking Essentials of baking and temperature Baguette, Crounne, Pistolets, Tordu Odak Şampanya Ekmeği Çavdar ekmeği İrlanda Soda Ekmeği Yazlık ekmek Viktorya tarzı ekmekler
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders izlencesinin tanıtılması ve ders akışının anlatılması Kaynak kitapların incelenmesi Ders kaynaklarının incelenmesi
2) • Tart Hamurları • Tartlet • Pastacı Kreması • Ganaj Ders notlarından ilgili bölümlerin okunması
3) • Diplomat Kreması • Çikolata Fondant • Pate au choux Ders notlarından ilgili bölümlerin okunması
4) • Sünger Kek Genoise • Angel Cake • Muffin Ders notlarından ilgili bölümlerin okunması
5) • Sufleler • Daquise • Pralin Cream Ders notlarından ilgili bölümlerin okunması
6) • Milföy • Kruvasan • Milföy Pastası • White Chocolate Mousse Ders notlarından ilgili bölümlerin okunması
7) Ara Sınav
8) Pre-ferment ve ekşi maya uygulaması Fırıncılık teknikleri ve un çeşitleri
9) Fırıncılık uygulamalarında fırın dereceleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar Başarılı ekmek pişirme Temel ekmek hamurları Pişirme ve sıcaklığın esasları
10) Fougasse Pain de Champagne Pain de Seigle
11) Ciabatta Stromboli Pane Casalingo
12) Panettone Challah Bollo – Rei Pan de Muerto Paskalya ekmekleri, pide, paneton ile ilgili tarihin araştırılması. Ekşi hamur başlangıçları ile kendi ekmeklerini yapmak.
13) Macar patates ekmeği Partybrot Pullar
14) İrlanda Soda Ekmeği Yazlık somun Viktorya tarzı ekmekler

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim Elemanını dağıttığı reçeteler ve ders notları
LAROUSSE BOOK OF BREAD, Eric KAYSER
Ekmek bir tutkudur, Dilistan Çilingiroğlu Shipman
Practical Professional Cookery, H. L. Cracknell – R.J. Kaufmann revised 3 rd Edition. Publisher: Lucy Mills, Senn Lee Press Singapore 1999
Öğrencilere her der öncesinde, o derste uygulanacak reçeteler dağıtılmaktadır.
Diğer Kaynaklar: The Professional Pastry Chef “ – Bo Friberg
McGee, H., 2004, On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen, Scribner

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

2

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 54
Uygulama 13 26
Ödevler 4 20
Ara Sınavlar 2 20
Final 2 20
Toplam İş Yükü 140