MASC119 Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Aşçılık (İkinci Öğretim)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık (İkinci Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC119
Ders İsmi: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi SEMRA GEÇKİN ONAT
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek sektörü ve işletmeleri hakkında temel bilgileri vermektir Yiyecek ve içecek sektörü hakkında genel bilgi verildikten sonra yiyecek içecek işletmelerinde planlama, örgütlenme ve üretim süreçleri incelenir.
Dersin İçeriği: Yiyecek içecek sektörünün güncel durumu ve tüketici eğilimleri
Yiyecek içecek işletmelerini genel olarak tanımları
Yiyecek içecek işletmelerinin örgüt yapısı ve görev dağılımı
Üretim, işgücü ve mutfak planlaması
Yiyecek üretim sistemleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumu ve tüketici eğilimlerini tartışır.
2) Yiyecek içecek işletmelerini genel olarak tanımlar.
3) Yiyecek içecek işletmelerindeki örgüt yapısı ve görev dağılımını açıklar.
4) Üretim, işgücü ve mutfak planlamasını açıklar ve tartışır.
5) Yiyecek üretim sistemlerini tanımlar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yiyecek İçecek Sektörü Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
2) Yiyecek İçecek Bölümünde Planlama Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
3) Yiyecek İçecek Bölümünde Planlama Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
4) Yiyecek İçecek Bölümünde Örgütlenme Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
5) Yiyecek İçecek Bölümünde İş ve Görev Tanımları Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
6) Yiyecek İçecek Bölümünde Kullanılan Malzemeler Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
7) Ara sınav Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
8) Mutfak Planlama Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
9) Üretim Planlaması Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
10) Menü Planlaması Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
11) Yiyecek içecek bölümünde satın alma ve teslim alma Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
12) Depolama ve depodan ürün çıkarma Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
13) Gelir kontrolü ve gelir kontrolünde kullanılan belgeler Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
14) Gelir kontrol sistemleri Yiyecek İçecek Yönetimi, Editör: Doç.Dr. Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
Koçak N.
©2000 | Detay Yayıncılık
ISBN: 978-975-8326-81-3
Diğer Kaynaklar: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
Koçak N.
©2000 | Detay Yayıncılık
ISBN: 978-975-8326-81-3

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 4
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler 3
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. 4
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Seminer

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 80
Sunum / Seminer 1 1
Ödevler 4 16
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 141