Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GBE322 | ||||||||
Ders İsmi: | Industrial Genetics and Bioengineering I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi SEVDA MERT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | • Genetik ve biyomühendisliğin endüstride önemini vurgulamak • ürünleri üretmek için biyolojik süreçleri, organizmaları veya biyoteknolojik sistemleri karşılaştırmak • Biyoteknoloji endüstrisinde sentetik biyoloji yöntemlerini tartışabilmek • Endüstride yapısal biyoloji ve protein mühendisliğinin gücünü tanıyabilmek • Proses mühendisliğinin endüstriyel biyomühendislik ile nasıl ilişkili olduğunu tanımlamak • Endüstride gıda mühendisliği ve biyomühendislik arasındaki etkileşimi anlamak • Enerji mühendisliği ve biyoteknolojinin önemini tanımak |
Dersin İçeriği: | Fermantasyon teknolojisine giriş Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar ve ortam içerikleri Mikrobiyal büyüme Anaerobik solunum ve fermantasyon mekanizmaları Mikroorganizma üretim methodu seçim İmmobilize hücre sistemleri Şarap ve bire fermentasyonu Genetik ve biyoteknoloji Yapısal biyoloji ve uygulamalı protein mühendisliği Biyoteknoloji endüstrisinde atık arıtımı Gıda mühendisliği ve endüstrideki biyoteknolojik uygulamaları Enerji mühendisliği ve endüstrideki biyoteknolojik uygulamaları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Biyoteknolojinin doğası Fermantasyon teknolojisine giriş | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 1 Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 1 |
2) | Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar ve ortam içerikleri | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 2 Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 4 |
3) | Mikrobiyal büyüme | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 2 |
4) | Anaerobik solunum ve fermantasyon mekanizmaları | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 6 |
5) | Mikroorganizma üretim methodu seçimi | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 9 Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 4 |
6) | Enzim Biyoteknolojisi İmmobilize hücre sistemleri Kesikli ve sürekli biyoreaktörler | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 9 Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 5 |
7) | Şarap ve bire fermentasyonu | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 10 Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Chapter 9 |
8) | Bitki ve Orman Biyoteknolojisi | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 8. |
9) | Çevre Biyoteknolojisi Proje Literatür Ödev | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 7. |
10) | Biyolojik yakıt üretimi | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 6 |
11) | Gıda Biyoteknolojisi | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 10 |
12) | Genetik ve Biyoteknoloji | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 3 |
13) | Biyoteknoloji ve Tıp | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 11 |
14) | Proje sunumları | |
15) | Proje sunum devamı Biyoteknoloji de güvenlik Biyoteknolojik ürünün korunması | Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. Chapter 13 and 14. |
16) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Shuler, M.L., Kargi F., DeLisa M., 2002, Bioprocess Engineering: Basic Concepts, Prentice Hall International, USA. Waites, M. J., Morgan, N. L., Rockey, J. S., Higton, G., 2001, Industrial Microbiology. An Introduction. Blackwell Sci. Ltd., UK. Stanburry, P. F., Whitaker,A., Hall, S. J., 1995, Priciples of Fermentation Technology. Third Edition. Butterworth-Heinemann Sci. Ltd., UK Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. |
Diğer Kaynaklar: | Hutkins, Robert W., 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, Wiley-Blackwell, USA. Shuler, M.L., Kargi F., DeLisa M., 2002, Bioprocess Engineering: Basic Concepts, Prentice Hall International, USA. Waites, M. J., Morgan, N. L., Rockey, J. S., Higton, G., 2001, Industrial Microbiology. An Introduction. Blackwell Sci. Ltd., UK. Stanburry, P. F., Whitaker,A., Hall, S. J., 1995, Priciples of Fermentation Technology. Third Edition. Butterworth-Heinemann Sci. Ltd., UK Biotechnology, 5th edition, John E. Smith, University of Strathclyde, Cambridge University Press, 2009. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Matematik, fen bilimleri ve genetik ve biyomühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. | ||||||||||
2) Karmaşık biyomühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||||||
3) Karmaşık bir biyomühendislik sistemini ve sürecini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) | ||||||||||
4) Genetik ve biyomühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||||||
5) Genetik ve biyomühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||||||
6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | ||||||||||
7) Türkçe ve ingilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi. | ||||||||||
8) Biyomühendisliğin gerektirdiği yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||||||
9) Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mesleğin gelişimine katkıda bulunma yetkinliği. | ||||||||||
10) Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi biyomühendislik uygulamaları hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında farkındalık. | ||||||||||
11) Biyomühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Matematik, fen bilimleri ve genetik ve biyomühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. | 1 |
2) | Karmaşık biyomühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
3) | Karmaşık bir biyomühendislik sistemini ve sürecini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) | |
4) | Genetik ve biyomühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
5) | Genetik ve biyomühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
6) | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
7) | Türkçe ve ingilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi. | |
8) | Biyomühendisliğin gerektirdiği yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
9) | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mesleğin gelişimine katkıda bulunma yetkinliği. | |
10) | Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi biyomühendislik uygulamaları hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında farkındalık. | |
11) | Biyomühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 12 | % 10 |
Sunum | 1 | % 20 |
Projeler | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 30 |
Uygulama | 16 | 96 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 96 |
Sunum / Seminer | 11 | 44 |
Proje | 15 | 60 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 329 |