MTUR105 Turizme Girişİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MTUR105
Ders İsmi: Turizme Giriş
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. GÜLDEREN ARCA
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencileri, Turizm Sektörüne ara eleman olarak yetiştirilecek biçimde Turizm olaylarının analizini yapmak, karşılaştırmalı çevresel faktörleri incelemek, vaka analizleri, ve uygulamaya konulmasını amaç edinmiştir.
Dersin İçeriği: • Turizm hakkında bilgi, Turist ve Turizm Tanımları
• Turizmin tarihsel Gelişimi
• Turizm Kuruluşları
• Turizmin Sektör Tanımları
• Arz ve Talep Kavramları
• Turizmde arz ve talep
• Turizm Ürünü Nedir?
• Turizm ürünlerinin özellikleri
• Turizm Ürünlerinin Karakteristik Özellikleri
• Turizmde Etik Konusunun incelenmesi
• Turizm Kuruluşları
• Seyahat Sistemleri
• Dünyadaki konaklama tipleri,
• Turizm ile diğer disiplinler arası bağlantılar
• Uluslararası Organizasyon yapısı
• TURSAB raporlarının Genel Turizm ile ilgili olanlarının incelenmesi.
• Türkiye'deki Seyahat Acenteleri Tipleri
• Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Turizmin Genel durumu hakkında yorum yapabilir.
2) •Endüstri Devrimi öncesi ve sonrası ile kütür ilişkileri hakkında yorum yapar.
3) Türkiye ve Dünyadaki çeşitli Turizm ürünleri hakkında bilgi sahibi olur.
4) Etik Kavramı hakkında bilgi sahibi olur. Bu Kavramın Turizm Sektörü içindeki önemini anlar.
5) •Turizm Sektöründeki konaklama sistemleri hakkında yorum yapabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Turizm hakkında genel bilgi. Turizm ve Turist Tanımları Kaynak Kitap
2) • Turizm hakkında genel bilgi • Dünyada Turizm Kavramı • Türkiye’de Turizm Kavramı Kaynak Kitap
3) • Turizmin Dünyada tarihsel Gelişimi Kaynak Kitap
4) • Turizm Kuruluşları • Turizmin Sektör Tanımları • Arz ve Talep Kavramları • Turizmde arz ve talep Kaynak Kitap
5) Turizm Ürünü Nedir? • Turizm ürünlerinin özellikleri • Turizm Ürünlerinin Karakteristik Özellikleri • Kaynak Kitap
7) Turizmde Etik kavramı ve açıklanması Kaynak Kitap
8) ARA SINAV
9) Turizm Kuruluşları • Seyahat Sistemleri • Dünyadaki konaklama tipleri Kaynak Kitap
10) • Turizm ile diğer disiplinler arası bağlantılar • Uluslararası Organizasyon yapısı • TURSAB raporlarının Genel Turizm ile ilgili olanlarının incelenmesi Kaynak Kitap
11) Yiyecek İçecek İşletmeleri sistemi nedir. • Dünyadaki örnekleri ilekıyaslanması • TURSAB’ın Gastronomi ile ilgili raporunun gözden geçirilmes Kaynak Kitap
12) • Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar • Kaynak Kitap
13) • Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar Kaynak Kitap
14) •Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar . Konunun tekrar gözden geçirilmesi Kaynak Kitap
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Kaynak Kitap
Diğer Kaynaklar: Recourse Book

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 10 3 30
Sınıf Dışı Ders Çalışması 20 3 60
Sunum / Seminer 20 3 60
Küçük Sınavlar 2 1 2
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 154