Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC122 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenme İlkeleri | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Doç. Dr. İLKAY GÖK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Beslenme ve diyetin ikram sektöründeki önemini açıklamayı hedef alan derste, besin öğeleri, beslenme prensipleri, farklı yaş ve çalışma gruplarının beslenme gereksinimlerine göre diyet ve menülerin hazırlanması, hazır menülerin besin değer ve içeriklerinin analizi konuları öğrenciye aktarılacaktır. |
Dersin İçeriği: | Bu dersin amacı, aşçı adaylarının kullandıkları ve ürettikleri gıdaların beslenmede oynadığı rolü öğrenmelerini sağlamaktır. Mutfak sanatlarının temel düşüncelerinden biri de beslenme ve diyettir. Besleyici bileşikler ve temel beslenme kuralları ve menü dengesi bu dersin kapsamındadır. Bu dersin amacı besin öğeleri ve enerji arasındaki ilişkiyi kurmak ve farklı yaş, cinsiyet ve çalışma koşullarındaki insanların besin ihtiyaçlarını anlamaktır |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Genel Beslenme | |
2) | Besin Öğeleri (Karbonhidratlar) | |
3) | Besin Öğeleri (Yağlar) | |
4) | Besin öğeleri (Proteinler ) | |
5) | Mikro Besinler (Vitaminler ve Mineraller) | |
6) | Enerji Metabolizması | |
7) | Ara Sınav | |
8) | Sağlık ve Beslenme | |
9) | Enerji Girişi ve Harcamaları | |
10) | Enerji Gereksinimlerine Göre Menü Hazırlığı | |
11) | Özel Durumlar İçin Menüler: Hastalık (Diyabet, Kanser) Hamilelik, Spor | |
12) | Özel Durumlar İçin Menüler: Hastalık (Diyabet, Kanser) Hamilelik, Spor | |
13) | Yetersiz beslenme: Obezite ve kilo kaybı | |
14) | Beslenmede Yeni Konular; Sağlıklı Diyetler, Diyet Lifleri, Tatlandırıcılar, Probiyotikler |
Ders Notları / Kitaplar: | Beslenme Kitabı Prof. Dr. Murat Türkoğlu, Cinius Yayınları, 2012 ISBN 9786051275673 |
Diğer Kaynaklar: | T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 491 Prof.Dr. Mehmet Demirci Beslenme ISBN 975-97146-4-2 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 3 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | 5 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | 5 |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |
6) | (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 5 |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Seminer | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Gözlem | |
Sunum | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 5 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 56 |
Ödevler | 14 | 28 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 |
Final | 1 | 15 |
Toplam İş Yükü | 156 |