MASC122 Beslenme İlkeleriİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC122
Ders İsmi: Beslenme İlkeleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Beslenme ve diyetin ikram sektöründeki önemini açıklamayı hedef alan derste, besin öğeleri, beslenme prensipleri, farklı yaş ve çalışma gruplarının beslenme gereksinimlerine göre diyet ve menülerin hazırlanması, hazır menülerin besin değer ve içeriklerinin analizi konuları öğrenciye aktarılacaktır.
Dersin İçeriği: Bu dersin amacı, aşçı adaylarının kullandıkları ve ürettikleri gıdaların beslenmede oynadığı rolü öğrenmelerini sağlamaktır. Mutfak sanatlarının temel düşüncelerinden biri de beslenme ve diyettir. Besleyici bileşikler ve temel beslenme kuralları ve menü dengesi bu dersin kapsamındadır. Bu dersin amacı besin öğeleri ve enerji arasındaki ilişkiyi kurmak ve farklı yaş, cinsiyet ve çalışma koşullarındaki insanların besin ihtiyaçlarını anlamaktır

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Beslenme ilkelerini anlamak
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Diyet ve menü hazırlamak ve bunları analiz edebilmek
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Diyet ve sağlık arasındaki ilişkiyi anlamak
2) Beslenmenin ikram endüstrisinde ve aşçılık sektöründeki rolünü anlamak.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Genel Beslenme
2) Besin Öğeleri (Karbonhidratlar)
3) Besin Öğeleri (Yağlar)
4) Besin öğeleri (Proteinler )
5) Mikro Besinler (Vitaminler ve Mineraller)
6) Enerji Metabolizması
7) Ara Sınav
8) Sağlık ve Beslenme
9) Enerji Girişi ve Harcamaları
10) Enerji Gereksinimlerine Göre Menü Hazırlığı
11) Özel Durumlar İçin Menüler: Hastalık (Diyabet, Kanser) Hamilelik, Spor
12) Özel Durumlar İçin Menüler: Hastalık (Diyabet, Kanser) Hamilelik, Spor
13) Yetersiz beslenme: Obezite ve kilo kaybı
14) Beslenmede Yeni Konular; Sağlıklı Diyetler, Diyet Lifleri, Tatlandırıcılar, Probiyotikler

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Beslenme Kitabı
Prof. Dr. Murat Türkoğlu,
Cinius Yayınları, 2012
ISBN 9786051275673
Diğer Kaynaklar: T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 491
Prof.Dr. Mehmet Demirci Beslenme ISBN 975-97146-4-2

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 3
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. 5
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. 5
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Seminer
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Gözlem
Sunum
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 56
Ödevler 14 28
Ara Sınavlar 1 15
Final 1 15
Toplam İş Yükü 156