MASC221 Hazır Yemek Teknolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC221
Ders İsmi: Hazır Yemek Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Tüketilmeye hazır yiyecek içecek üretimi ve servisi yapılan işletme veya kuruluşlarda, yemek menüsü hazırlama, yiyeceklerin hijyen kuralarına göre hazırlanması, depolanıp, servis edilmesi, sevk edilmesi, personel ve iş yeri hijyeninin sağlanması konularında öğrencinin yeterli donanıma sahip olmasını sağlamak.
Dersin İçeriği: Hazır Yermek Endüstrisi, Beslenme ilkeleri ve Menü Planlama, Mutfak Planlama, Hazır Yemek Sistemlerinde Depolama, Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon, HACCP.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Öğrenciler Hazır Yemek Teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) İşletme ve üretim şekilleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Hazır yemek teknolojisinin stratejileri ile ilgili fikir yürütebilir.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Mutfakta alınması gereken hijyen ve sanitasyon ve güvenlik kurallarını bilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanıtım Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
2) Hazır Yemek Endüstrisi Tarihçesi Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
3) Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
4) Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
5) Mutfak Ekipmanları Mutfak Planlama Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
6) Mutfak Ekipmanları Mutfak Planlama Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
7) Ara Sınav
8) Hammadde Depolama Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
9) Gıda Hazırlama Yöntemleri Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
10) Gıda Hazırlama Yöntemleri Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
11) Hijyen ve Sanitasyon Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
12) Hazır Yemek Sistemlerinde Gıda Güvenliği Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
13) HACCP Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
14) HACCP Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık
Diğer Kaynaklar: yok

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Seminer
Sosyal Faaliyet
Teknik gezi

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 84
Sunum / Seminer 2 10
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 135