MASC226 Gastronomide Maliyet Kontrolüİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC226
Ders İsmi: Gastronomide Maliyet Kontrolü
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı yiyecek-içecek işletmesinde istenilen ekonomik hedeflere ulaşmada maliyet kontrol süreci, standart tarifeler ve maliyet hesaplamalarının önemini kavramaktır.
Dersin İçeriği: 1.Maliyet kavramını tanımlayabilir.
2.Maliyet kontrol süreci ve kontrol sistemlerini kavrar.
3.Reçete standartlaştırmanın önemini kavrar, standart reçete maliyet hesabı yapabilir.
4.Gelir kontrolü ve fiyatlama hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Maliyet kavramını tanımlayabilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Maliyet kontrol süreci ve kontrol sistemlerini kavrar.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Reçete standartlaştırmanın önemini kavrar, standart reçete maliyet hesabı yapabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Gelir kontrolü ve fiyatlama hakkında bilgi sahibi olur.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Maliyet Kavramı Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
2) Maliyet Kavramı Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
3) Maliyet Kontrol Süreci/Satın Alma Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
4) Maliyet Kontrol Süreci/Teslim Alma Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
5) Maliyet Kontrol Süreci/Depolama Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
6) Maliyet Kontrol Süreci/Depodan Ürün Çıkarma Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
7) Ara sınav
8) Menü planlama ve Menü Türleri Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
9) Standart Reçeteler Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
10) Standart Reçeteler Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
11) Gelir ve Gelir Kontrolü Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
12) Gelir Kontrol Sistemleri Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
13) Fiyatlama Yöntemleri Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
14) Maliyet Kontrol Yöntemleri Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dağ A., 2006, Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler, Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Meteksan Matbaacılık, Ankara
Diğer Kaynaklar: yok

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 30
Ödevler 13 39
Ara Sınavlar 1 15
Final 1 15
Toplam İş Yükü 138