MASC228 Gastronomi Tarihiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC228
Ders İsmi: Gastronomi Tarihi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. EMİR GAMZE VATANDOST MADEN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı gastronominin ve yeme içme kültürünün tarihsel perspektiften değerlendirilmesi ve çağdaş gastronomiye kadar geçen süreçlerin tartışılmasıdır. Öğrenciler bu ders ile avcı-toplayıcı toplumlar ve yeme-içme alışkanlıkları; Antik Yunan, Roma ve İtalyan Mutfaklarının etkileşimi; Çin Mutfak kültürü; Orta Asya Türkleri ve İslamiyet coğrafyasında yemek alışkanlıkları; Fransız Mutfağının doğuşu ve gelişimi ve Çağdaş Gastronomi ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
Dersin İçeriği: • Yeme içme kültürlerinin tarihselliğini kavrar.
• Farklı mutfak kültürlerinin gelişimi üzerine bilgi sahibi olur.
• Çağdaş gastronominin gelişimini ve yeni eğilimleri kavrar.
• Bu prensipleri kullanarak yemek hazırlayabilir.
• Yemek kültürünün gelişiminde etkili olan faktörleri tanımlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yeme içme kültürlerinin tarihselliğini kavrar.
2) Farklı mutfak kültürlerinin gelişimi üzerine bilgi sahibi olur.
3) Yemek kültürünün gelişiminde etkili olan faktörleri tanımlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Bu prensipleri kullanarak yemek hazırlayabilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Çağdaş gastronominin gelişimini ve yeni eğilimleri kavrar.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders hakkında bilgi verilir. • Dersin işleyiş tarzı aktarılır Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
2) Gastronomi Tarihine Genel Bakış Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
3) Avcı Toplayıcı Toplumlar ve İlk Çiftçiler Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
4) Antik Yunan ve Roma Gastronomi Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
5) İtalyan Mutfak Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
6) Çin Mutfak Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
7) Ara sınav Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
8) Ortaçağda Dinin Mutfak Kültürleri Üzerine Etkisi Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
9) Türk Mutfak Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
10) Türk Mutfak Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
11) Ortaçağ Avrupa Mutfağı ve Amerikanın Keşfinden Sonra Yemek Eğilimleri Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
12) Fransız Mutfak Kültürü Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
13) Modern Tüketim Çağı ve Çağdaş Gastronomi Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X
14) Modern Tüketim Çağı ve Çağdaş Gastronomi Yemek: Damak Tadının Tarihi Freedman P. ©2007 | Oğlak Yayıncılık ISBN 975 329 607 X

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yemek: Damak Tadının Tarihi
Freedman P.
©2007 | Oğlak Yayıncılık
ISBN 975 329 607 X
Diğer Kaynaklar: Yemek: Damak Tadının Tarihi
Freedman P.
©2007 | Oğlak Yayıncılık
ISBN 975 329 607 X

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

5

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 1 6 6
Ödevler 4 3 12
Küçük Sınavlar 6 3 18
Ara Sınavlar 1 6 6
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 136