MTUR108 Servis ve Teknikleriİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MTUR108
Ders İsmi: Servis ve Teknikleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. GÜLDEREN ARCA
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders servis kuralları ve öneminin yanında yiyecek ve içecek endüstrisi servis özelliklerini Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerine yönelik olarak vurgulamak amacı ile planlanmıştır.
Dersin İçeriği: • Gıda Sektörü Hakkında Genel Bilgi
• Servis Personeli ve Görevleri
• Hijyen, Sanitasyon ve Gıda Güvenliği
• Menü Bilgisi
• Servise hazırlık
• Servis Sırası
• Kahvaltı ve masa servisi
• Bar Servisi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) • Masa servis metotlarını ve servis sırasını tanımlar.
2) • Restoranlarda servis personel görevleri ve yeteneklerini tanımlar.
3) • Menu ve servis arasındaki bağlantıyı açıklar.
4) • Restoranda güvenlik tehlikelerini tanımlar.
5) •Gıdalarda uyumlu olacak şekildi içecekleri eşleştirir ve içecekler için en uygun servis yöntemini seçer.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Gıda Sektörü Hakkında Genel Bilgi Kaynak Kitap
2) • Servis Personeli ve Görevleri Kaynak Kitap
3) • Yiyecek ve İçecek Servis Bölgeleri ve Ekipmanları Kaynak Kitap
4) • Hijyen Sanitasyon ve Gıda Güvenliği Kaynak Kitap
5) • Hijyen Sanitasyon ve Gıda Güvenliği Kaynak Kitap
6) Hijyen ile ilgili video izleme Kaynak Video
7) Video görüntüsü üzerinden fikir tartışması ve değerlendirme Kaynak Video
8) ARA SINAVI
9) •Menü Bilgisi .Alakart Menu .Tabldot Menu .Örneklerin imcelenmesi Kaynak Kitap
10) • Servise Hazırlık Kaynak Kitap
11) • Servis Sırası Kaynak Kitap
12) • Kahvaltı servisi Kaynak Kitap
13) • Masa Servisi Türleri Kaynak Kitap
14) Genel Tekrar Kaynak Kitap
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Kaynak Kitap
Diğer Kaynaklar: Recourse Book

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 28 2 56
Ödevler 28 2 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 142