Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC128 | ||||||||
Ders İsmi: | Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrol | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. MERVE BERK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. ZEYNEP AKSU |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gıda üretimi ve iş hukuku ile ilgili ulusal ve uluslararası kanun ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmaktır. |
Dersin İçeriği: | Hukuka Giriş Kanun Yapım Süreçleri ve Ulusal ve Uluslar arası Gıda Güvenliği ve Kalitesi Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9000, ISO 22000 Gıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik Kodex Alimentarus Türk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımalar Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hukuka Giriş | |
2) | Kanun Yapım Süreçleri ve Ulusal ve Uluslar arası Hukuk | |
3) | Gıda Güvenliği ve Kalitesi | |
4) | Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları | |
5) | Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP | |
6) | Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP | |
7) | Ara sınav | |
8) | Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9 000, ISO 22000 | |
9) | Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9 000, ISO 22000 | |
10) | Gıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği | |
11) | Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik | |
12) | Kodex Alimentarus | |
13) | Türk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımalar | |
14) | Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Dora Yayınları, 2016 |
Diğer Kaynaklar: | Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2009. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
3 |
2 |
4 |
|
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 3 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |
6) | (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 5 |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sunum | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 7 | 112 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 3 | 3 | 9 |
Küçük Sınavlar | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 168 |