MASC128 Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrolİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC128
Ders İsmi: Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrol
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ZEYNEP AKSU
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıda üretimi ve iş hukuku ile ilgili ulusal ve uluslararası kanun ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Dersin İçeriği: Hukuka Giriş
Kanun Yapım Süreçleri ve Ulusal ve Uluslar arası
Gıda Güvenliği ve Kalitesi
Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları
Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP
Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9000, ISO 22000
Gıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği
Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik
Kodex Alimentarus
Türk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımalar
Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğ hakkında bilgi sahibi olur
2) Gıda İşletmelerinin açılış koşullarını öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Ulusal ve Uluslarası mevzuat hakkında bilgi sahibi olur.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Ulusal ve Uluslararası gıda örgütlerini tanır.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hukuka Giriş
2) Kanun Yapım Süreçleri ve Ulusal ve Uluslar arası Hukuk
3) Gıda Güvenliği ve Kalitesi
4) Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları
5) Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP
6) Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP
7) Ara sınav
8) Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9 000, ISO 22000
9) Gıdaların Kalite Kontrol Uygulamaları: ISO 9 000, ISO 22000
10) Gıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği
11) Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik
12) Kodex Alimentarus
13) Türk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımalar
14) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Dora Yayınları, 2016
Diğer Kaynaklar: Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2009.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

2

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 3
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 7 112
Sunum / Seminer 1 1 1
Ödevler 3 3 9
Küçük Sınavlar 2 1 2
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 168