Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC113 | ||||||||
Ders İsmi: | Gastronomide Gıda Bilimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. MERVE BERK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. EDA KÜLAK Doç. Dr. İLKAY GÖK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gastronomide Gıda Bilimi dersi gıdaların yapısal özelliklerinin, gıdalarda ve bileşenlerinde meydana gelen değişiklikleri açıklamak amacıyla hazırlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | Ders kapsamında önemli gıda bileşenleri (su, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler) ve enzimler incelenmektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin tanıtımı ve tanışma | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
2) | Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir |
3) | Karbonhidratlara giriş | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir |
4) | Karbonhidratların fiziksel ve kimyasal özellikleri | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir |
5) | Proteinler ve proteinlerin sınıflandırılması | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir |
6) | proteinlerin özellikleri ve işlevleri | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
7) | Protein denaturation | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
8) | Vize sınavı | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
9) | Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinler | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
10) | Yağların sınıflandırılması | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
11) | Yağların kızartılması, bozulması ve saklama koşulları | Mumlar, Fosfolipidler, Glikolipidler, Steroller ve Yağ Yerine Geçen Maddeler |
12) | Mumlar, Fosfolipidler, Glikolipidler, Steroller ve Yağ Yerine Geçen Maddeler | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
13) | Enzimler ve gıda endüstrisinde kullanımları | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
14) | Mineraller ve vitaminler | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
15) | Final sınavı | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
Ders Notları / Kitaplar: | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
Diğer Kaynaklar: | Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 5 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | 3 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | 3 |
6) | (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 5 |
Anlatım | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 112 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 |
Ödevler | 3 | 9 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 166 |