MASC117 Gıda Hijyeni ve Sanitasyonİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC117
Ders İsmi: Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. EDA KÜLAK
Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıdaların üretimden tüketime giden süreç içinde insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde hazırlanması, bunlar için alınacak önlemler ve uygulamaları anlatılarak, gıda hijyeninin önemini kavratmak.
Dersin İçeriği: Gıda güvenliğinin anlamını tanıtmak ve hijyen kurallarının önemini ortaya koymaktır. Güvenli gıda üretmek için hijyen kurallarının önemini kavrar. Tarladan çatala kadar güvenli gıda üretim yöntemleri açıklanacaktır. Ayrıca, mutfak çalışanlarının gıda güvenliği mevzuatına göre güvenli gıda üretiminde rol ve sorumlulukları açıklanacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gıda kontaminasyon nedenleri ve gıda kaynaklı hastalıklıkları kavramak
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Gıdaların bozulma süreçlerini engelleyecek ve gıda kalitesini koruyacak önlemleri anlamak.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Gıda güvenliğini sağlayan sistemlerin önemini kavramak
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Güvenlik sistemlerinin kurulumunu ve yönetimini kavramak.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda Güvenliği Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Semra Kayaardı, Sidas Yayıncılık
2) Gıdalarda kontaminasyon nedenleri
3) Mikroorganizmalar
4) Gıdalarda Mikrobiyel Bozulma Süreçleri
5) Hijyen, Sanitasyon, Dezenfeksiyon, Sterlizasyon
6) Kişisel Hijyen
7) Ara Sınav
8) İşyeri ve Gıda Hijyeni
9) Gıda Hijyeni
10) Haşare KOntrol Sistemleri ve Atık Maddelerin Uzaklaştırılması
11) Kalite Güvence Kontrol ve Sanitasyon Programları
12) HACCP/ Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları
13) Gıda Güvenliği ile İlgili Ulusal ve Uluslar arası Kuruluşlar
14) Gıda Güvenlik Mevzuatı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Semra Kayaardı,
Sidas Yayıncılık

Diğer Kaynaklar: yok

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Soru cevap/ Tartışma
Teknik gezi
Örnek olay çalışması
Staj/Yerinde Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Gözlem
Sunum
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 69
Sunum / Seminer 2 10
Ödevler 13 13
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 136