MASC233 Gıda İşleme Teknolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC233
Ders İsmi: Gıda İşleme Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. EMİR GAMZE VATANDOST MADEN
Öğr.Gör. EDA KÜLAK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, gıda teknolojisinin sağladığı avantajları kavrayarak, mutfak uygulamalarında farklılık yaratmaktır. Gıda işleme süreçleri hakkında elde edinilen bilgi uygun malzeme seçimi ve kullanımını sağlayacaktır. Öğrenciler, hammaddeden başlayarak tüketime hazır gıdaların pazarda sunumuna dek geçen endüstriyel süreçler hakkında temel bilgileri alırlar.

Dersin İçeriği: Mutfakta kullanılan ham maddelerin üretim teknolojisi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler teknoloji ile ilgili temel bilgileri edineceklerdir. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hububat ve tahıl ürünleri endüstrinin nihai ürünleri mutfaklardaki ham maddelerdir. Üretim bilgisine sahip olurlarsa, şef mesleklerinde çok daha başarılı olabilir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Teknik ve teknoloji arasındaki bağı kurar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Farklı gıda işleme yöntemlerini karşılaştırır.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Her gıda grubunun yapısal özelliklerini ve o gıdaya uygun işleme tekniğini tanımlar.
Alana Özgü Yetkinlik
1) İşleme tekniğine göre gıdalarda gözlenen fiziksel, kimyasal ve duyusal değişimleri listeler.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) İşlenen gıdalara göre kullanım şekli ve muhafaza koşullarını açıklar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Syllabus’un Tartışılması Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
2) Teknik ve Teknoloji Teknolojinin tarihsel arka planı Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
3) Gıda Teknolojisine Giriş Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
4) Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
5) Süt Ürünleri Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
6) Et Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
7) Et Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
8) Ara Sınav
9) Et Ürünleri Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
10) Hububat Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
11) Hububat Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
12) Meyve ve Sebze Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
13) Meyve ve Sebze Teknolojisi Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697
14) Bitkisel ve Hayvansal Yağlar Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gıda Teknolojisi
Prof. Dr. Arsan Bilişli
2012 | Sidaş Yayınları,
ISBN: 9786058797697
Diğer Kaynaklar: Gıda Teknolojisi
Bulduk, S. 2010, 6. Baskı, Detay Yayıncılık İstanbul

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 3
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. 3
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 4
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Soru cevap/ Tartışma
Teknik gezi

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Grup Projesi
Sunum
Akran Değerlendirmesi
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 69
Sunum / Seminer 3 15
Ödevler 14 28
Küçük Sınavlar 5 10
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 166