MASC113 Gastronomide Gıda Bilimiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MASC113
Ders İsmi: Gastronomide Gıda Bilimi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERVE BERK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. EDA KÜLAK
Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomide Gıda Bilimi dersi gıdaların yapısal özelliklerinin, gıdalarda ve bileşenlerinde meydana gelen değişiklikleri açıklamak amacıyla hazırlanmıştır.
Dersin İçeriği: Ders kapsamında önemli gıda bileşenleri (su, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler) ve enzimler incelenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gıdaların yapısını kavrar
2) Gıdaların işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri nedenleriyle öğrenir.
3) Su, karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerin özelliklerini görür.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Gıda bilimi bilgilerinin gastronomi alanında nasıl kullanıldığını fark eder.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin tanıtımı ve tanışma Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
2) Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir
3) Karbonhidratlara giriş Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir
4) Karbonhidratların fiziksel ve kimyasal özellikleri Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir
5) Proteinler ve proteinlerin sınıflandırılması Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir
6) proteinlerin özellikleri ve işlevleri Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
7) Protein denaturation Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
8) Vize sınavı Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
9) Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinler Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
10) Yağların sınıflandırılması Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
11) Yağların kızartılması, bozulması ve saklama koşulları Mumlar, Fosfolipidler, Glikolipidler, Steroller ve Yağ Yerine Geçen Maddeler
12) Mumlar, Fosfolipidler, Glikolipidler, Steroller ve Yağ Yerine Geçen Maddeler Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
13) Enzimler ve gıda endüstrisinde kullanımları Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
14) Mineraller ve vitaminler Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
15) Final sınavı Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.
Diğer Kaynaklar: Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir.
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir.
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar.
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. 5
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. 3
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler.
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar.
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. 3
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 112
Sunum / Seminer 1 1
Ödevler 3 9
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 166