Culinary | |||||
Associate | TR-NQF-HE: Level 5 | QF-EHEA: Short Cycle | EQF-LLL: Level 5 |
Course Code: | MASC216 | ||||||||
Course Name: | Local Cuisines Practice III | ||||||||
Course Semester: | Spring | ||||||||
Course Credits: |
|
||||||||
Language of instruction: | TR | ||||||||
Course Requisites: | |||||||||
Does the Course Require Work Experience?: | No | ||||||||
Type of course: | Compulsory | ||||||||
Course Level: |
|
||||||||
Mode of Delivery: | Face to face | ||||||||
Course Coordinator : | Öğr.Gör. MERVE BERK | ||||||||
Course Lecturer(s): |
Öğr.Gör. BİLGE DİLARA DOKUZCAN CİNGÜ Öğr.Gör. ARİF AKDAŞ |
||||||||
Course Assistants: |
Course Objectives: | The purpose of this course is to introduce Turkish regional cuisines. This course is a part of Turkish Regional Cuisines; it covers East and South East Anatolia. Regional Cuisines inspires chefs to use different ingredients like local herbs, local fruits and also local cooking techniques. In this course, both East and South East Anatolia regions’ food culture will be examined and recipes including local produce will be prepared in the kitchen. |
Course Content: | The effects of Turkish cuisine in the world cuisine The process of Turkish cuisine in history The ingredients of East and Southeast cuisine and cooking techniques Meat cooking techniques in Turkish cuisine and parts of meat |
The students who have succeeded in this course;
|
Week | Subject | Related Preparation |
1) | Introducing the course to students | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
2) | Jam and Tomato paste Making | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
3) | making yogurt | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
4) | making Tarhana (soup with dried yoghurt) | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
5) | Pickles and pickled | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
6) | Parts of Lamb Meat | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
7) | Midterm Exam | |
8) | Cuisine of Gaziantep | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
9) | Kars- Ardahan- Siirt- Sirnak Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
10) | Urfa- Mardin- Adıyaman Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
11) | Malatya, Elazıg, Kilis Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
12) | Bingol-Bitlis Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
13) | Tunceli, Van, Hakkari Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
14) | Erzurum Erzincan Dishes | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 |
15) | Final Exam |
Course Notes / Textbooks: | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
References: | Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri, Tahir Tekin Öztan Doğan Burda Dergi Yayıncılık, 2011 ISBN: 9789756375242 Dersin hocasının ders notu Yöresel Mutfağımız Gürsoy, D. ©2013 | Oğlak Yayıncılık| İstanbul ISBN: 9799753294958 |
Learning Outcomes | 1 |
1 |
2 |
2 |
4 |
3 |
3 |
5 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Outcomes | ||||||||
1) Graduated students from culinary education program, while working in a kitchen can take responsibility personal or in group, cominicate with other employee, resolve the problems by using qualitative and quantitative data. | ||||||||
2) Calculates the calorie and nutritional value of the foods | ||||||||
3) Arranges, apply and controls the menu | ||||||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | ||||||||
5) Knows and makes pastry. | ||||||||
6) Toplu yemek organizasyonlarında (catering,restoran,hotel) görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
No Effect | 1 Lowest | 2 Low | 3 Average | 4 High | 5 Highest |
Program Outcomes | Level of Contribution | |
1) | Graduated students from culinary education program, while working in a kitchen can take responsibility personal or in group, cominicate with other employee, resolve the problems by using qualitative and quantitative data. | 5 |
2) | Calculates the calorie and nutritional value of the foods | 5 |
3) | Arranges, apply and controls the menu | 5 |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | 5 |
5) | Knows and makes pastry. | 5 |
6) | Toplu yemek organizasyonlarında (catering,restoran,hotel) görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 5 |
Expression | |
Lesson | |
Reading | |
Q&A / Discussion | |
Application (Modelling, Design, Model, Simulation, Experiment etc.) |
Written Exam (Open-ended questions, multiple choice, true-false, matching, fill in the blanks, sequencing) | |
Homework | |
Application |
Semester Requirements | Number of Activities | Level of Contribution |
Midterms | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
total | % 100 | |
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK | % 40 | |
PERCENTAGE OF FINAL WORK | % 60 | |
total | % 100 |
Activities | Number of Activities | Workload |
Course Hours | 13 | 52 |
Application | 13 | 26 |
Field Work | 10 | 20 |
Study Hours Out of Class | 15 | 72 |
Presentations / Seminar | 1 | 10 |
Homework Assignments | 13 | 13 |
Quizzes | 4 | 4 |
Midterms | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Total Workload | 201 |